maandag 11 januari 2010

Robert van de Roer en Peter Vermaas 6




Voor journalisten geldt precies hetzelfde als wat Howard Zinn over historici schreef:

Anyone reading history should understand from the start that there is no such thing as impartial history. All written history is partial in two senses. It is partial in that it is only a tiny part of what really happened. That is a limitation that can never be overcome. And it is partial in that it inevitably takes sides, by what it includes or omits, what it emphasizes or deemphasizes. It may do this openly or deceptively, consciously or subsonsiously. The chief problem in historical honesty is not outright lying. It is omission or de-emphasis of important data. The definition of important, of course, depends on one's values.


Dus wanneer een diplomatiek redacteur van NRC Handelsblad als Robert van de Roer stelt dat 'voor hem engagement (in de zin van politieke kleur) in het werk vreemd [is]' en hij 'de professionele distantie en objectiviteit [verkiest]' dan weet u zeker dat u met een bedrieger te maken heeft, om de simpele reden dat wat hij claimt domweg onmogelijk is. En wanneer hij vervolgens beweert dat 'je als het ware [moet] vermijden dat je "emotionele aandelen" bij een van de partijen in een onderwerp krijgt. Want dan ben je als journalist weg,' dan weet u tevens dat hij bewust de boel bedriegt.

Het zijn vooral de journalisten die claimen 'objectief' te zijn die het meest bevooroordeeld berichten, zo heb ik tijdens mijn vier decennialange loopbaan ontdekt. Daarom nogmaals: ik ben net als alle andere journalisten geenszins objectief. Ik ben wel onafhankelijk, dit in tegenstelling tot Robert van de Roer, die duidelijk vooringenomen een portret schreef over Peter van Walsum. De vraag is nu waarom Van de Roer liegt? Die vraag moet u aan hem zelf voorleggen. nrc@nrc.nl

Mocht u antwoord krijgen, laat u het me svp weten. Bedriegers moeten ontmaskerd worden. Dat is een hele burgerlijke opvatting van mij die ik als journalist altijd als leidraad heb gebruikt. Ook in dat opzicht ben ik als professional geengageerd.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...