dinsdag 12 januari 2010

Irak 287

'Geen mandaat voor inval Irak'

Davids overhandigt het rapport aan premier Balkenende Davids overhandigt het rapport aan premier Balkenende Beeld: NOS

De Veiligheidsresoluties over Irak uit de jaren '90 gaven geen mandaat voor de Amerikaans-Britse inval in Irak. Dat concludeert de commissie-Davids. Voorzitter Davids heeft in Den Haag haar rapport aan premier Balkenende aangeboden. De commissie heeft zich gebogen over de steun die het kabinet Balkenende I in 2003 gaf aan de Amerikaans-Britse aanval op Irak. Davids zei bij de overhandiging dat de commissie haar taak heeft opgevat als een onderzoek naar de feiten. Hij benadrukte dat de commissie geen intepretatie geeft en geen politieke duiding. De commissie trekt 49 conclusies. Davids zei dat hij onafhankelijk heeft kunnen werken en dat de regering geen pogingen heeft gedaan invloed uit te oefenen. Het rapport wordt zometeen openbaar. MEER NIEUWS VOLGT

http://nos.nl/artikel/128528-geen-mandaat-voor-inval-irak.html

Voor de NOS is dit nieuws, geen mandaat, maar dat wisten we al lang, dus geen nieuws, want zoals ik begin vorig jaar al schreef: 'the United Nations Secretary-General Kofi Annan has told the BBC the US-led invasion of Iraq was an illegal act that contravened the UN charter. He said the decision to take action in Iraq should have been made by the Security Council, not unilaterally.' Zie: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3661134.stm

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Citaat uit het rapport van Davids:
"Opmerkelijk is de afwezigheid van openbaar protest."

Je krijgt immers de politici die je verdient.

Succes, Ben

AdR zei

Ik herinner mij toch bij een demonstratie geweest te zijn die naar omvang sterk deed denken aan de antirakettendemonstraties van begin jaren tachtig - een aantal mensen in de zes cijfers, laat ik het voorzichtig uitdrukken.

Maar mischien was dat geen openbaar protest? (Het was trouwens niet alleen in Amsterdam).

Anoniem zei

Ik ben ook meerdere keren bij een demonstratie geweest tegen deze walgelijke oorlog.
Heb allerlei bijeenkomsten bijgewoond waar politici de oorlog al dan niet goedkeurden.
Naar de avond met Scott Ritter die duidelijk vertelde dat er geen massavernietigingswapens aanwezig waren.
Met anderen avonden georganiseerd tegen de oorlog in Irak en ga maar zo door.
Elk kamerlid of politici die zich niet met man en macht heeft verzet tegen deze oorlog zou moeten aftreden,chaos of niet,aftreden. Geen gezeik over gemeenteraadsverkiezingen of andere politieke spelletjes maar de verantwoording nemen . Hoe kun je een spelletje over verkiezingen in NL spelen over alle doden die deze oorlog heeft gekost,hoe kun je de bommen met DU ontkennen en niet in opstand komen als je die informatie hebt,hoe kun je stil zijn als je weet dat het hele land naar de KLOTE is geholpen voor de belangen van het westen,niets meer niets minder.
De rol van de oliemaatschappijen zou ik graag uitgezocht willen zien zo ook de rol van de VVD .
Kamp heeft in een radioprogramma gezegd dat SH werd gestraft voor de dingen die hij heeft gedaan tegen zijn bevolking en Iran.Wie heeft Irak bewapend tegen de oorlog in Iran en welke dictators gaan wij nu berechten om wat zij in het verleden hebben gedaan ?Waarom dan niet gelijk reageren en waarom niet tegen alle dictators die nu aan de macht zitten.
Alle belangen die men had om het land aan te vallen en een ieder die grof zaken heeft gedaan tijdens deze oorlog moet zich verantwoorden.
Wat een walgelijke vertoning en wat een schande dat men zich zo verzet heeft en nog steeds doet ,met leugens en bedrog.Welke bedrijven hebben zich verrijkt netzoals Monsanto en wat was de rol van Paul Bremer naar NL en naar Irak?
Rentmeesterschap van het CDA,bahhhhhhhhhhhhhhhhh
jose

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...