vrijdag 15 januari 2010

Irak 292

De polemoloog Leon Wecke wijst in Trouw op een buitengewoon belangrijk punt, waar het straks politiek om moet gaan.

Ook in 2003 was inval in Irak al niet toegestaan

Het kabinet suggereert ten onrechte dat de aanval op Irak destijds, in 2003, voldoende gemotiveerd was. Ook toen mocht de invasie niet.

De kennelijke tevredenheid bij de PvdA met de brief van het kabinet inzake de eerste verklaring van de premier is geheel ten onrechte.

De brief bevat een, of beter, meer leugens om bestwil. Bestwil is hier te definiëren als de wil zolang de peilingen voor een of meer coalitiepartijen ongunstig zijn, het niet op een breuk en dus op verkiezingen te laten aankomen.

Hoe is het mogelijk dat de PvdA genoegen neemt met de zinsnede: „In het licht van deze ontwikkelingen en met de kennis van nu aanvaardt het kabinet dat voor een dergelijk optreden een adequater volkenrechtelijk mandaat nodig was geweest”.

De kennis van toen impliceerde indertijd nadrukkelijk dat de argumentatie van het kabinet met betrekking tot het niet opvolgen van de resoluties door Saddam Hoessein ontoereikend was. De meerderheid van de Nederlands publieke opinie was er toen ook al van overtuigd dat een militaire actie alleen via de VN toegestaan was.

Minister Powell komt met 'bewijs' in de Veiligheidsraad.

Minister Powell komt met 'bewijs' in de Veiligheidsraad.

Ook in kringen van deskundigen op het gebied van het internationaal recht was dat de meer dan overheersende overtuiging. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, waarschuwde voor een illegale oorlog. Waarschuwingen uit eigen departementale kring werden genegeerd. Voor de Europese bondgenoten België, Frankrijk en Duitsland was het illegale aspect van een oorlog een van de hoofdredenen om niet mee te doen. Groot-Brittannië had een procureur-generaal Lord Goldsmith nodig, die op verzoek van Blair, zijn oorspronkelijke juridische bezwaren inslikte om de Britse bijdrage aan de oorlog te legitimeren.


Lees verder: http://www.trouw.nl/opinie/podium/article2963383.ece/

Ook__in_2003_was_inval_in_Irak_al__niet_toegestaan__.html

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Bos kan het vergeten. Na de volgende verkiezingen kan hij weer terug naar Shell, kan hij zijn eigen bonus veilig stellen, gezien de verregaande maatregelen die hij hiervoor heeft doorgevoerd. Onbetrouwbaar sujet. Hoevaak het ontzien van de belastingbetaler over zijn tong is gerold, niet te tellen. Je zou denken dat je met de Robin Hood van de Lage Landen te doen had.

anzi

anzi

Paul zei

De leugen regeert
Gaat Bos het allemaal pikken?
http://www.depers.nl/binnenland/400586/Samen-reageren-haast-onmogelijk.html

''Komt het ooit nog goed tussen de politieke voormannen Wouter Bos en Jan Peter Balkenende? De conclusies van de commissie-Davids geven weinig hoop. Wie het rapport leest begrijpt nog beter waarom dat zo moeilijk wordt: Balkenende probeerde Bos te beïnvloeden door hem over de Irak-oorlog ‘onevenwichtige’ informatie voor te schotelen.

Vandaag praat de Tweede Kamer met Davids over zijn rapport. De commissievoorzitter kan ze dan uitleggen waarom hij de wijze waarop de PvdA-leider is geïnformeerd ‘om meerdere redenen onwenselijk’ vindt. De PvdA-leider werd begin 2003 naar Algemene Zaken geroepen waar hij werd bijgepraat over Irak. Volgens Davids was de informatie in dat gesprek zelfs zo gekleurd dat zijn commissie ‘zich niet aan de indruk kan onttrekken dat deze wijze van informatieverstrekking primair tot doel had het politieke standpunt van fractievoorzitter van de PvdA Bos te beïnvloeden’.

Blairs geheime brief

Het initiatief tot dat gesprek kwam van niemand minder dan de premier zelf. De toenmalig plaatsvervangend secretaris-generaal Rob Visser heeft tegenover Davids verklaard dat dit gesprek ‘op instigatie van de minister-president’ plaatsvond. Bos kreeg op Balkenende’s ministerie informatie uit de beruchte for-your-eyes-only-brief van de Britse premier Tony Blair van september 2002. ''