Citaat uit het eindrapport van de Commissie Davids die onderzoek heeft gedaan naar de Nederlandse besluitvorming om de Amerikaanse inval in Irak politiek te steunen:
Volgens hem (Van Walsum) dient een verantwoordelijke regering zich niet alleen door de regels van het volkenrecht maar ook door de eisen van de internationale politiek te laten leiden. Als de twee met elkaar in botsing komen ontstaat een dilemma, maar geen regering zal accepteren dat haar vitale politieke doelstellingen onder alle omstandigheden voor het volkenrecht zullen moeten wijken.
Dit afwijkende standpunt werd ingenomen door maar 1 commissielid, te weten Peter van Walsum. Deze oud-diplomaat suggereert dus dat -- in elk geval -- westerse politici het internationaal recht mogen schenden. Het is een verwerpelijk visie van een autoriteit die al eerder in opspraak was gekomen door zijn standpunten inzake de santies tegen Irak. Als voorzitter van het sanctiecomite was hij twee jaar lang mede-verantwoordelijk voor een beleid dat door betrokken VN-medewerkers zelf als 'genocidaal' werd betiteld. After Denis Halliday resigned as UN Humanitarian Coordinator for Iraq in October 1998, von Sponeck took over, heading all UN operations in Iraq and managing the Iraqi operations of the Oil-for-Food program.[1] Von Sponeck together with Jutta Burghardt, head of the UN World Food Programme in Iraq, resigned in February 2000 for the same reason as Halliday, to protest UN's Iraq sanctions policy. Von Sponeck and Halliday wrote an article in The Guardian explaining their position, accusing the sanctions regime of violating the Geneva Conventions and other international laws and causing the death of thousands of Iraqis.
Desondanks verdedigde Van Walsum dit inhumane beleid tegenover de befaamde onderzoeksjournalist John Pilger.
In December 1999 John Pilger asked Peter van Walsum, Chairman of the UN Sanctions Committee to explain why Iraq is still being subjected to economic sanctions. The transcript of the interview appears below.
John Pilger: Why should the civilian population, innocent people, be punished for Saddam's crimes?
Peter van Walsum: It's a difficult problem. You should realise that sanctions are one of the curative measures that the Security Council has at its disposal. And obviously they hurt. They are like a military measure.
JP: But who do they hurt?
PW: Well, this, of course is the problem, but with military action, too, you have the eternal problem of collateral damage...
JP: What do you say to those who describe sanctions that have caused so many deaths as 'weapons of mass destruction' as lethal as chemical weapons?
PW: I don't think that's a fair comparison.
JP: Aren't the deaths of half a million children mass destruction?
PW: I don't think you can use that argument to convince me.
Duidelijk is dat ook toen al de Nederlandse topdiplomaat Van Walsum de mening was toegedaan dat de de westerse politici het recht mogen schenden zodra er een 'dilemma' onstaat. Geen enkele jurist ter wereld, en ook geen enkele politicus ter wereld zal publiekelijk verklaren dat men het recht mag schenden wanneer het hem of haar zo uitkomt. Peter van Walsum doet dit wel. Zijn standpunt is in wezen misdadig, maar verklaart wel meteen waarom hij een 'genocidaal' beleid twee jaar lang zonder enige gewetenswroeging kon uitvoeren, ondanks het feit dat volgens de VN zelf meer dan een half miljoen Irakese kinderen onder de vijf jaar door de santies om het leven waren gekomen. Volgens twee NRC-journalisten was Van Walsum desondanks 'het beste dat Nederland in huis heeft,' en 'twee jaar lang het visitekaartje in het buitenland geweest.' Met andere woorden: een autoriteit die schending van het recht impliciet rechtvaardigt, de basis dus van de internationale orde, is in de ogen van de slijpsteen voor de geest een voortreffelijk mens die 'zijn naam als eigenzinnig denker met scherpe tong waar[maakte].' Deze kwalificaties zeggen veel over de Nederlandse politiek en de Nederlandse journalistiek. Hoogste tijd nu om de balans op te maken van het geestelijk klimaat in de polder dat tot dit soort abjecte politiek en journalistiek heeft geleid. En laat de bestuurlijke elite in Nederland deze Peter van Walsum nooit meer inhuren voor een of andere klus. De man heeft al genoeg leed veroorzaakt.
3 opmerkingen:
Peter van Walsum was ook belast met de vredesonderhandelingen tussen Marokko en het Polisario. Dat was tijdverspilling en heeft Marokko gesterkt in de opvatting dat toch geen haast gemaakt hoeft te worden, hoewel de meer dan 150.000 vluchtelingen die Marokko heeft verjaagd al meer dan 30 jaar onder mensonterende omstandigheden op een oplossing wachten.
De Sahara, een zich al 35 jaar voortslepende zaak.
Ha, daar kende ik de naam van!
Ja, behalve dan van zijn vader (zie ook: Donner, Bolkestein, Van Aartsen, Bot en ga nog maar even door).
Mandarijnenmonarchie Nederland.
De kanttekening van van Walsum en de nieuwe kennis van Balkenende.
Zat 16 januari 2010. Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
'Reactie Balkenende conclusies Davids niet zuiver'
Uitgegeven: 16 januari 2010 10:49
Laatst gewijzigd: 16 januari 2010 11:03
DEN HAAG - Voorzitter Willibrord Davids van de Irak-commissie vindt de manier waarop premier Jan Peter Balkenende dinsdag reageerde op de conclusies over het volkenrechtelijk mandaat niet ''zuiver.''
© ANPDat zegt Davids zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.
Balkenende nam afstand van de conclusie dat het volkenrechtelijk mandaat voor de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 niet toereikend was.
De minister-president verwees naar de kanttekening die commissielid Peter van Walsum in het rapport maakte.
Lees verder
anzi
Een reactie posten