Nederland zet oorlog in Afghanistan voort, voert druk op Rusland op – De Lange Mars Plus
16-06-18 07:59:00, 
Foto 123rf
De regering meldt op 15 juni in de kamerbrief ‘Toekomstige Nederlandse inspanningen in missies en operaties’ dat troepen uit Mali worden teruggetrokken en dat Nederlandse soldaten zeker tot 2020 in Litouwen en Noord-Syrië zullen blijven, uit angst voor Rusland en om dreiging uit oosten te verminderen.
Ruttes ploeg verdedigt dit beleid doordat ze aan de ene kant een ‘eerlijk deel’ in de militaire inspanningen van de NAVO wil leveren en aan de andere kant zich bedreigd voelt door ‘het voortdurende en zorgwekkende Russische optreden in de Krim en Oost-Oekraïne”.
Het kabinet schrijft dat de bijdrage aan de VNmissie MINUSMA in Mali per 1 mei 2019 wordt gestopt.
Afghanistan
Nederland intensiveert haar deelname aan de oorlog die in NAVO verband (Resolute Support missie) in Afghanistan gevoerd wordt tegen de Taliban tot en met 2021 toe. Hier worden Afghaanse troepen zoals dat luidt in officieel jargon ‘getraind, geadviseerd en geassisteerd’.
“Op verzoek van de NAVO, de VS en Afghanistan worden zestig militairen extra gestuurd, voor de  begeleiding van de Afghan Special Security Forces (ASSF).”
Litouwen
Het kabinet heeft ook besloten tot een bijdrage van meerdere jaren (tot en met 2020) aan de NAVO-troepen in Litouwen. Zij wijten dit aan de opstelling van de Russen, daarom vinden ze dat deze NAVO-eenheid in de Baltische landen en Polen nodig is.
Eind 2016 werd al besloten tot de grootste troepenopbouw sinds de Tweede Wereldoorlog. De NAVO legert 4.000 militairen langs de Russische grens in de grootste troepenopbouw sinds de Koude Oorlog volgens de Engelse Independent.
Vier bataljons zijn gelegerd in Polen, Litouwen, Estland en Letland met pantser infanterie tot drones. De VS, Duitsland, Canada en het Verenigd Koninkrijk zullen leiding geven en de NAVO zoekt steun bij andere leden inclusief Frankrijk, Italië en Denemarken. Nederland draagt zijn steentje bij het heeft 200 militairen in Litouwen. Verder vliegen vier Nederlandse F16’s boven de Baltische Staten.
Dat hiermee de spanningen met Rusland oplopen, daarover wordt met geen woord gerept in de brief. Het is zoals met de meeste kamerstukken, twijfel niet aan wat je leest, maar beredeneer wat achterwege gelaten wordt.