zaterdag 30 januari 2010

Irak 294



En geen enkel Nederlandse parlementslid durft te zeggen dat premier Balkenende onmiddellijk dient op te stappen. De NRC bericht:

'Balkenende hinderde werk AIVD'

Gepubliceerd: 30 januari 2010 09:23 | Gewijzigd: 30 januari 2010 09:24

Door onze redacteur Steven Derix

Premier Balkenende heeft in de aanloop van het Irak-oorlog het het werk van de de Nederlandse inlichtingendiensten ernstig gehinderd.

Die conclusie trekt hoogleraar en inlichtingenexpert Bob de Graaff op grond van het rapport van de commissie-Davids naar de Nederlandse besluitvorming rond Irak.

„De premier is zelf inlichtingenanalist gaan spelen”, zegt De Graaff. „Dat is een doodzonde bij inlichtingenwerk.”

Uit het rapport van de commissie-Davids blijkt dat de Britten en de Amerikanen rechtstreeks, zonder tussenkomst van de AIVD of de MIVD, geheime inlichtingen over Iraakse massavernietigingswapens doorspeelden aan een hoge ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken. Bij de Nederlandse diensten ontstond daarover grote irritatie. „Wij vonden dat ongehoord”, zei het toenmalige plaatsvervangend hoofd van de AIVD, Theo Bot, tegen de commissie-Davids. Bronnen rond de AIVD en de MIVD noemen de handelwijze van Algemene Zaken gevaarlijk. Volgens deze bronnen was er een groot risico dat de Nederlandse politiek op ongewenste wijze beïnvloed zo worden. De MIVD stelde naderhand vast dat de rapporten die Balkenend van de Britten ontvangen had, een stuk gekleurder waren dan de informatie die de dienst zelf van de Britten had gekregen.

De commissie-Davids, die twee geleden haar rapport publiceerde, stelde vast dat het kabinet zich voornamelijk heeft gebaseerd op Britse en Amerikaanse informatie. Nuanceringen en waarschuwingen van de eigen diensten werden genegeerd. Hoogleraar De Graaff heeft er geen goed woord voorover. „Je vraagt je af waarom we in dit land nog een Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten hebben.”

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad van zaterdag 30 januari of bekijk het via de digitale editie.


Zie: http://www.nrc.nl/binnenland/article2471952.ece/Balkenende_hinderde_werk_AIVD

1 opmerking:

Anoniem zei

Vies ventje met zijn normen en waarden.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...