donderdag 28 januari 2010

Tinnitus



Ik heb al enkele jaren een gehoorstoornis, tinnitus genaamd, een hoge piep in mijn oren. Ik kan de stilte niet meer horen. Dat is een hele vervelende kwaal, die nooit meer weggaat. Het is een kwaal die relatief veel voorkomt bij radiomensen die langdurig met koptelefoons op hebben gewerkt. Ouders zouden hun kinderen met klem moeten waarschuwen voor te hard geluid. De NRC heeft vanavond een goed artikel over dit onderwerp:

Volksgezondheid

Die muziek moet zachter

Brussel wil het volume van mp3-spelers naar beneden bijstellen. Te veel jongeren lopen risico op gehoorschade.

Door onze redacteuren
CLAUDIA KAMMER
ANNEMARIE KAS

Peter van Galen heeft sinds vijf jaar een piep in zijn oren. Of die komt door tien jaar rondlopen in de luidruchtige muziekindustrie in Amsterdam, of door het vuurwerk dat naast zijn oor ontplofte toen hij een jaar of twaalf was, of door het veelvuldig luisteren naar zijn iPod – hij weet het niet. „Het zal een combinatie van die zaken zijn.”

Hoe dan ook, die piep is permanent aanwezig. Hij gaat ook niet meer weg, weet Van Galen inmiddels. Hij is oprichter van Earproof, een bedrijf dat oorpluggen op maat levert. Daar was hij al mee begonnen vóórdat hij zelf een pieptoon in zijn oor kreeg.

„Ben ik in een rustige ruimte, dan is de piep luid en duidelijk aanwezig. Op een beurs of in een café is hij op de achtergrond, maar hij is er altijd.” Van Galen leerde ermee leven, maar dat is niet gemakkelijk, vertelt hij. „Mensen gaan eraan onderdoor. Op internet staan brieven van mensen die zelfmoord pleegden, omdat ze er niet meer mee konden omgaan.”

Eén van de boosdoeners voor de permanente gehoorschade bij Van Galen is het harde geluid van zijn mp3-speler. Dat het volume van die apparaatjes een gevaar kan betekenen voor de volksgezondheid, is inmiddels ook doorgedrongen tot de Europese Commissie. Eurocommissaris Meglana Kuneva (Consumentenzaken) stelde vorig jaar voor om het volume van draagbare muziekspelers – waartoe ook mobiele telefoons gerekend worden – te beperken.

Het aantal consumenten dat risico loopt op gehoorschade door harde muziek is de laatste jaren hard gestegen. De Europese Commissie schat dat 10 miljoen consumenten risico lopen. Die cijfers stammen uit de tijd van de walkman, die niet harder dan 100 decibel kon; anders vervormde het geluid. De mp3-speler geeft door geavanceerde technologie onvervormd geluid tot wel 130 decibel.

Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam blijkt dat eenderde van de Nederlandse jongeren van 12 tot 16 jaar structureel naar te harde muziek luistert. Zij riskeren permanent, onherstelbaar gehoorverlies.'


Voor meer informatie, koop de NRC.

Geen opmerkingen:

Jewish Zionist Terrror Supported By Western Politicians

  https://x.com/stairwayto3dom/status/1857900606796829162 The Saviour @stairwayto3dom I HAVE NO WORDS LEFT Van Hamad Alnajjar  10:36 p.m. · ...