woensdag 11 november 2009

De Israelische Terreur 1016


De Volkskrant:

Bestook Lieberman met kritische vragen!

Jaap Hamburger,Galit Saporta,Ghada Zeidan, 10-11-2009 15:55

De Nederlandse regering ontvangt de radicale Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, maar weigert elk contact met Hamas. Dat is inconsequente diplomatie.

Deze week brengt de Israëlische minister voor Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, leider van de extreemrechtse partij Israel Beitenu, (Israël Ons Huis) een bezoek aan Nederland. Lieberman staat te boek als een stokebrand die de afgelopen jaren met zijn partij de verhoudingen tussen Israëli’s en Palestijnen verder op scherp zette, zowel in Israël als in de bezette Palestijnse gebieden.

Denigrerend
Hij schroomt niet zich in het openbaar uiterst denigrerend over Palestijnen uit te laten en deinst er evenmin voor terug openlijk doelbewust provocerende wetsvoorstellen in te dienen. Zo betoogde hij bijvoorbeeld dat Palestijnse Knessetleden verantwoordelijke waren voor de terroristische aanval op een religieuze joodse school.

Hij is bekend als initiator van een voorstel waarin alle inwoners van Israël geacht worden trouw te zweren aan Israël als Joodse staat en de dienstplicht te vervullen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt volgens deze wet gemachtigd om inwoners die dit weigeren, hun staatsburgerschap te ontnemen. Voor de Palestijnse inwoners van Israël, 20 procent van de bevolking, is een dergelijke eed onacceptabel. Zij zouden immers als Palestijn trouw moeten zweren aan een zich als ‘Joods’ profilerende staat die hun geschiedenis, positie en rechten negeert.

Japan
Ten tijde van de aanval op Gaza zei Lieberman dat Israël moest doorgaan ‘op de manier waarop de Amerikanen doorgingen tegen Japan’. De implicatie is duidelijk: zet het atoomwapen in. Hoewel een dergelijk ‘voorstel’ niet al te serieus te nemen valt, moet de minachting voor Palestijnen die eruit spreekt wel degelijk serieus worden genomen.

De Israëlische krant Jerusalem Post noemde Lieberman daarom gevaarlijker voor Israël dan Achmadinejad, omdat hij bijdraagt aan de morele uitholling van de Israëlische samenleving. Die morele uitholling is gaande en Lieberman dingt daarbij naar de eerste prijs, bijvoorbeeld met zijn ‘idee’ de Palestijnse gevangenen, die Sharon wilde vrijlaten, te verdrinken in de Dode Zee, ‘het diepste punt op aarde’.

CIDI
Het is inderdaad verontrustend dat deze provocateur zijn regering en daarmee zijn land in het buitenland vertegenwoordigt, als chef diplomatie. Wat komt zo’n man in Nederland doen? Wel, hier zal hij de vrienden van het CIDI toespreken. Hij zal praten met Minister Verhagen en, op verzoek van de Israëlische ambassadeur, met de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, maar wel in een besloten zitting. Een verzoek van de Commissie om een openbare bijeenkomst heeft Lieberman geweigerd, wat haaks staat op de openheid waarmee hij normaal zijn opvattingen ventileert.

Diplomatie is diplomatie: dat onze minister van Buitenlandse zaken praat met een collega van elders, ook al is die van bedenkelijke signatuur, hoort daarbij en is juist wat diplomatie waardevol kan maken, samengevat als: beter praten dan strijden.

De Israëlische krant Jerusalem Post noemde Lieberman daarom gevaarlijker voor Israël dan Achmadinejad

Het blijft in dat verband bevreemden dat dezelfde minister die bereid is Lieberman te ontvangen, categorisch elk contact met het Hamasbestuur afwijst en zelfs bij zijn bezoek aan het Midden-Oosten eerder dit jaar geweigerd heeft de Gazastrook te betreden.

Dit kenmerkt het inconsequente karakter van het Nederlandse diplomatieke beleid ten aanzien van het Midden-Oosten.

Inhoud
Het komt nu geheel aan op de inhoud, op wat minister Verhagen tegen Lieberman zegt. Nederland heeft in het verleden, bij monde van Verhagen, meermalen aangegeven een actieve en ‘positieve’ rol in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces’ te willen vervullen. Uitgangspunt daarvoor zijn nog immer de drie voorwaarden die het Kwartet voor het Midden-Oosten – met karakteristieke eenzijdigheid- stelt aan de Palestijnse kant: erkenning van het bestaansrecht van de staat Israël, afzwering van geweld en erkenning van de eerder gemaakte internationale afspraken.

Lieberman daarentegen staat bekend om zijn controversiële uitspraken over het ‘vredesproces’. Zo heeft hij het betiteld als een verspilling van tijd en geld. Het voordeel van zulke onverbloemde uitingen is dat we weten wat voor vlees we in de kuip hebben.
Uit Liebermans uitspraken blijkt dat hij zelf niet aan de internationale voorwaarden voor enig vredesproces wenst te voldoen.

Opstappen
Toen hij in 2008 als Minister van Strategische Zaken opstapte uit het kabinet van Premier Olmert zei hij: 'Ik heb meermalen gezegd: onze taak in de regering is het stopzetten van het Annapolis-proces'. In 2002, nog geen minister, zei hij over de bezette Palestijnse gebieden: 'om 8 uur bombarderen we alle commerciële centra, om 12 uur bombarderen we alle tankstations, om 2 uur in de middag bombarderen we alle banken'.

Lieberman heeft nooit afstand genomen van deze en andere uitspraken, of van Israëls oorlogspraktijken. Gezien de rol die Nederland wil spelen in het vredesproces wacht Verhagen daarom een zware taak.

Als de Nederlandse regering publiekelijk geen afstand neemt van de extreem-nationalistische standpunten van Lieberman, zoals zij in soortgelijke gevallen zou doen ten aanzien van andere landen, verliest ons land zijn geloofwaardigheid op het gebied van de pijlers van ons buitenlandse beleid: de naleving van de mensenrechten en het internationale recht.

Geloofwaardigheid
Minister Verhagen reikte hiertoe juist deze week een prestigieus bedoelde prijs, de Mensenrechtentulp uit. Die geloofwaardigheid staat al onder grote druk, gezien het herhaalde stemgedrag van Nederland inzake het Goldstonerapport, dat maar één uitleg toelaat: Israël zo veel als mogelijk is ter wille zijn.

Ook de partijen in de buitenlandcommissie wacht een zware taak. Zij dienen Lieberman de maat te nemen en hem duidelijk te maken dat Israël afdwaalt van het kamp van beschaafde naties, als het doorgaat met het boycotten en onderdrukken van de Palestijnen, het zich toe-eigenen van gebieden, bezetting, oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

Jaap Hamburger is voorzitter van Een Ander Joods Geluid
Galit Saporta is voorzitter van gate48, platform voor kritische Israëli’s
Ghada Zeidan is programmaleider van United Civilians for Peace, een samenwerkingsinitiatief van Oxfam Novib, Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi dat zich inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse c

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4520/Bestook_Lieberman_met_kritische_vragen

Geen opmerkingen: