CIDI-college Israelische buitenlandse politiek
Achtergrond
Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) werd in 1974 opgericht door de Joodse gemeenschap in Nederland. CIDI is een onafhankelijke Nederlandse stichting. De organisatie komt op voor het recht op vrede en veiligheid van het Joodse volk, waar ook ter wereld. Vanuit deze betrokkenheid rekent CIDI het tot zijn taken om de betrekkingen te versterken tussen Israel en Nederland; een platform te bieden voor de vreedzame en harmonieuze ontwikkeling van de relaties tussen Israel en de Arabische wereld; de kennis over Israel en zijn inwoners te vergroten en te verdiepen; racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme te bestrijden met democratische middelen.
Inhoud colleges
Om de kennis van Nederlandse studenten over het Palestijns-Israelische conflict te vergroten en om het debat te verdiepen, biedt CIDI sinds 1988 een collegereeks aan over Israels politieke situatie. Deze colleges zijn bedoeld voor studenten met een bijzondere interesse voor Israel en het Midden Oosten.
Er worden twaalf colleges aangeboden. De docenten zijn merendeels academici (hoogleraren en universitair docenten) verbonden aan verschillende universiteiten in Nederland en experts op deelterreinen van de politieke situatie in het Midden-Oosten. De docenten bepalen zelf de inhoud van hun colleges. Na een tweetal inleidende historische colleges komen de volgende deelonderwerpen aan de orde: politieke ontwikkelingen sinds de stichting van de staat Israel, internationaal terrorisme en de juridische (on)mogelijkheden, Israel en Nederland, de rol van internationale organisaties bij het Israelisch-Palestijns conflict, de toegang tot water in het buitenlandse beleid van Israel, Europa en Israel, de Arabische perceptie van het Israelische buitenlandse beleid, Amerika en Israel, de bewapening van het Midden-Oosten en het Israelische beleid ten aanzien van vredesopties.
De collegereeks is van universitair niveau maar ook toegankelijk voor studenten van hogescholen.
Een reader met de belangrijkste historische documenten (VN-resoluties, vredesverdragen e.d.) is beschikbaar vanaf het tweede college (kosten n.n.b.).
Toekenning studiepunten
Al jaren wordt door universiteiten studiepunten toegekend aan studenten die dit college volgen. Studenten die in aanmerking wensen te komen voor studiepunten dienen zelf met hun studiecoördinator contact hierover op te nemen. CIDI geeft als aanbeveling aan de universiteit dat een student 7,5 studiepunten ontvangt indien hij/zij minimaal tien van de twaalf colleges bijwoont en een afsluitend paper van minimaal 10 pagina’s schrijft over één van de deelonderwerpen van het college. Indien de universiteit van de student dit wenst is CIDI bereid de paper van de student te beoordelen.
Meer informatie
Bekijk de collegereeks (pdf)
Contactpersoon collegereeks: Naomi Mestrum, 070-3646862 of cidi@cidi.nl
Colleges Israelische
buitenlandse politiek
_Woensdagochtenden 6 januari – 24 maart 2010, 10.00 – 12.30 uur_
6 januari
Historische achtergronden van de staat Israel
Drs. C. J. van Horzen (oud-docent Erasmus Universiteit)
13 januari
Percepties en realiteit t.o.v. Israel en het Midden-Oosten
W.R.F. Kortenoeven (researcher CIDI)
20 januari
Politieke ontwikkelingen sinds de stichting van de staat Israel
Prof. dr. L.S. Suransky (hoogleraar Webster University)
27 januari
De Arabische perceptie van het Israelische buitenlandse beleid
Drs. R. H. Hoff (docent School voor de Journalistiek Utrecht)
3 februari
Internationaal terrorisme en de juridische (on)mogelijkheden
Prof. dr. U. Rosenthal (hoogleraar Universiteit Leiden)
Het Israelisch-Palestijns conflict: de rol van internationale organisaties
Drs. D.A. Leurdijk (Instituut Clingendael)
17 februari
Israel en Nederland
Prof. dr. F. Grünfeld (hoogleraar Universiteit Maastricht en Universiteit Utrecht)
24 februari
Europa en Israel
Dr. A. Pijpers (senior Research Fellow Instituut Clingendael)
3 maart
Israel en de toegang tot water
Drs. H. W. H. A. Donkers (docent Universiteit Nijmegen)
10 maart
Amerika en Israel
Drs. W. Post (Amerikadeskundige)
17 maart
De bewapening van het Midden-Oosten
Dr. P.C.J.H.M. Rusman (docent Universiteit Groningen en Universiteit Utrecht)
24 maart
Het Israelische beleid ten aanzien van vredesopties
Drs. R. M. Naftaniel (directeur CIDI)
Locatie: Rabin Centrum voor Cultuur en Educatie (CIDI-gebouw), Den Haag
Opgave en inlichtingen: 070-3646862, cidi@cidi.nl, www.cidi.nl
Studenten gratis, toehoorders €130,- (Vrienden CIDI €100,-)
In elk geval weet u nu welke wetenschapper zich hiervoor leent, natuurlijk tegen een aantrekkelijke vergoeding, want de kassa moet blijven rinkelen.
2 opmerkingen:
Einde 2006 liet professeur Paul Rusman zich door de Rabobank inhuren om een actie van de Campagne tegen Wapenhandel te dwarsbomen. (bron). Bij mij in de straat noemen ze zo iemand een hoer.
Aan de ene kant heb je Naftaniel die via minicidi, uitreiking 2500 euro voor werkstukken, aanbieden van studiereizen, films etc in het onderwijs infiltreert en alle vrijheid krijgt om zijn leugenachtige propaganda aan de man te brengen en aan de andere kant Ramadan die ontslagen werd omdat hij meewerkte aan een Iraans tvprogramma. Hoe wetenschappelijk is het onderwijs dan nog? Stelletje klunzen.
anzi
Een reactie posten