woensdag 14 april 2010

Israel als Schurkenstaat 102

De Volkskrant bericht (let op dat 'draconische' tussen aanhalingstekens staat)


‘Draconische’ legerorders Israël

Van onze correspondent Alex Burghoorn op 13 april '10, 22:28, bijgewerkt 13 april 2010 22:32
Israëlische soldaten houden zaterdag betogers tegen bij Bethlehem, tijdens een demonstratie tegen de bouw van een muur rond Palestijns gebied. Foto AFP

JERUZALEM - Tienduizenden Palestijnen lopen het gevaar de Westelijke Jordaanoever uitgezet te worden door Israël, nadat dinsdag twee nieuwe legerorders van kracht zijn geworden.

Het betreft aanpassingen van een oude legerorder uit 1969, die voorschrijft hoe tegen ‘infiltranten’ moet worden opgetreden. De nieuwe orders versterken bij Palestijnen de indruk dat Israël hen het liefst allemaal ziet vertrekken.

De definitie van ‘infiltranten’ is zodanig opgerekt dat onder die noemer iedereen valt die ‘het gebied onrechtmatig is binnengegaan’ of ‘zich in het gebied bevindt zonder de rechtmatige vergunning te bezitten’. De oude order was alleen van toepassing op hen die vanuit Arabische buurlanden de Palestijnse gebieden waren binnengegaan. Het ging destijds met name om guerrillastrijders.

De Palestijnse premier Salam Fayyad noemde de nieuwe orders dinsdag ‘op alle mogelijk manieren illegaal’, zowel op basis van het internationaal recht als het Oslo-akkoord tussen Israël en de Palestijnen. De maatregel moet ‘absoluut ingetrokken worden’, zei Fayyad.

De maatregelen bedreigen in de eerste plaats Palestijnen uit de Gazastrook die in de afgelopen veertig jaar naar de Westoever zijn verhuisd, veelal om te trouwen. Zij kunnen worden teruggestuurd naar Gaza, waaruit Israël zijn bezettingsleger in 2005 heeft teruggetrokken. Hoeveel Palestijnen precies tot die categorie horen, is niet duidelijk. Maar Israëlische mensenrechtengroepen spreken van tienduizenden. Op de Westoever wonen meer dan 2 miljoen Palestijnen.

Land van herkomst


Ook buitenlandse huwelijkspartners van Palestijnen – afkomstig uit de Palestijnse diaspora of van niet-Palestijnse afkomst – lopen het risico te worden uitgezet naar hun land van herkomst. Als uitzetting niet mogelijk is, kan hun een gevangenisstraf tot 7 jaar worden opgelegd.

De derde groep die door de ruim geformuleerde orders getroffen kan worden, zijn buitenlandse activisten die op de Westoever wonen om de Palestijnen bij te staan in hun verzet tegen de bezetting. Mogelijk bemoeilijken de orders ook nog de verblijfsstatus van buitenlandse ontwikkelingswerkers.

Het Israëlische leger is naar eigen zeggen ‘klaar om de order uit te voeren’. In een verklaring stond dat de maatregelen ‘niet van toepassing zijn op Israëli’s (er wonen ook meer dan 200 duizend Joodse kolonisten, red.), maar op hen die illegaal verblijven in Judea en Samaria’. Dit laatste is de bijbelse benaming waarmee Israël in het dagelijks spraakgebruik de Palestijnse Westoever aanduidt.

Onder aanvoering van de Israëlische mensenrechtenorganistie HaMoked hebben tien groepen de minister van Defensie, Ehud Barak, eerder deze week opgeroepen de orders in te trekken. Ze hebben aangekondigd de ‘draconische maatregelen met alle middelen te zullen bestrijden’. Het houdt vermoedelijk in, dat mensenrechtenadvocaten het Hooggerechtshof zullen inschakelen zodra de order een keer is uitgevoerd.


http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1369152.ece/Draconische_legerorde

2 opmerkingen:

wiesje zei

Het is mij onbegrijpelijk dat de schurk Stan mag blijven publiceren

stan zei

wiesje,

dat heet democratie en persvrijheid, in israel bestaat het niet in de vorm die wij kennen. ik weet dat sommige mensen grote problemen hebben met democratie en persvrijheid, maar dat moet dan maar. ze kunnen altijd nog emigreren naar dictaturen.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...