donderdag 22 januari 2009

Eva Wiessing van het NOS Journaal 2


Met gepaste trots meldt ik dat ik op dag af precies een jaar geleden dit schreef:

'In - ik meen - het 6 uur Journaal van de NOS zei verslaggeefster Eva Wiessing zonder blikken of blozen: 'D'r is heel veel geld verloren vandaag, maar er is ook heel veel geld gewonnen.' En zo is het maar net. Het zegt natuurlijk niets over wat er in feite in werkelijkheid gebeurt en hoe het komt dat juist op dit moment de luchtbel knapt. Het is duidelijk dat het gespeculeer met lucht op een gegeven moment moet fout gaan. Dat weet elke gokker. Iemand roept op zeker ogenblik dat hij uw kaarten wil zien en dan blijkt u de hele tijd gebluft te hebben. Maar dat mag mevrouw Wiessing dus niet vertellen, die moet in vage bewoordingen wat aankwekken. Ik vermoed zelfs dat in haar geval ze volstrekt niet weet wat er werkelijk aan de hand is. Bij het ABN/Amro debacle zat ze er ook volstrekt naast. Waarom niemand deze mevrouw de werking van het kapitalisme uitlegt, is me een raadsel. Misschien weet niemand bij het NOS-Journaal het meer, of durft niemand het meer te zeggen. Ik sprak van de zomer een dame van Reuters, die op de economische redactie zat. Ze vertelde me dat ze nooit het woord kapitalisme in haar teksten schreef. Dat was niet raadzaam, dat wist ze al voordat ze solliciteerde. Zo ongeveer. Communisme gebruikte ze wel als woord. Toen ik vroeg waarom dan niet kapitalisme antwoordde ook zij zonder blikken of blozen dat het niet goed voor haar loopbaan was. Opvallend is dat Eva Wiessing een beschrijving presenteert als een verklaring. Verklaar eens iets mevrouw Wiessing. Hoe komt het dat het kapitalisme een recessie voor de boeg heeft? Zijn er wetmatigheden te ontdekken, paralellen te trekken, historische voorbeelden te geven? Waarom neemt het NOS-Journaal geen vakmensen aan? Ze hebben geld genoeg. Nog wel. Dan maar een deskundige aan het woord:


Worst financial crisis since WWII: Soros* January 22, 2008 - 2:18PM


Billionaire investor George Soros said the world was facing the worst financial crisis since World War II and the United States was threatened with recession, according to an interview with the Austrian daily Standard."The situation is much more serious than any other financial crisis since the end of World War II,'' Soros was quoted as saying.He said over the past few years politics had been guided by some basic misunderstandings stemming from something that he called "market fundamentalism'' - the belief financial markets tended to act as a balance."This is the wrong idea,'' he said."We really do have a serious financial crisis now.''Asked whether he thought the United States was headed for a recession, hesaid: "Yes, this is a threat in the United States.''He added he was surprised how little understanding there had been on how recession was also a threat to Europe.European shares fell nearly 6 percent on Monday, their biggest one-day slide since the attacks of September 11, 2001, as fears of a US recession and more writedowns in the financial sector sparked a broad-based sell-off. Reuters





Weet iemand of die mevrouw Wiessing er nog zit bij het NOS-Journaal. Ik zie haar nooit meer.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik kijk zo goed als nooit nar het NOS-journaal, slecht voor de geozndheid, maar het internet weet raad.
Ook interessant of zij familie (dochter? kleindochter? of zo) is van de man die zoveel boekjes voor CPN-uitgeverij Pegasus heeft vertaald.

Anoniem zei

Henri Wiessing?

http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/Index/bwn3/wiessing

Anoniem zei

Zoals de wind waait..... draait de NOS...