donderdag 24 juni 2010

Gerard de Velde. Befehl.

Dit bericht heeft 10 reacties op “Is de Amerikaanse generaal McChrystal terecht ontslagen?”

  • gerard de velde zegt:

    Soldaten moeten bevelen opvolgen, wat dat ook is. Je kan niet van een militair verwachten zelf morele of politieke beslissingen te nemen. Dit beschermt hen zelf ook, aangezien je zo nooit een soldaat verantwoordelijk voor iets kan stellen, net zoals je een mes niet kan verwijten je hand te snijden. Zo kan elke taktiek gebruikt worden en kunnen soldaten zonder schuldgevoel een gebied ruimen. Kritiek hoort daar niet bij, dus dag generaal. Eerloos ontslag.


    http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/is-de-amerikaanse-generaal-mcchrystal-terecht-ontslagen/#comments

    Sinds de processen van Neurenberg wordt Befehl ist Befehl niet meer geaccepteerd door de wereldgemeenschap. Sterker nog: soldaten mogen bepaalde bevelen zelfs niet uitvoeren willen ze niet verantwoordelijk worden gesteld voor oorlogsmisdaden. De Conventies van Geneve zijn niet voor niets geschreven en aanvaard. Dat niet elke lezer van de 'kwaliteitskrant' dit beseft is opmerkelijk.
  • 1 opmerking:

    Sjuul van Dissel zei

    Stan.
    Het kan even duren voor de moderatie ermee klaar is maar dan kun je mijn K.I.S.S., keep it simpel stupid reactie eronder lezen in de nrc. Geloof me ik weet alles van politieke gewetensbezwaren. Maar dit blijft uiteraard allemaal onder de legerpetten van de machtspolitici.

    Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

    mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...