donderdag 24 juni 2010
Klacht tegen 14 Israëlische topfiguren bij Belgisch parket
Woensdag 23 juni dienden de advocaten Georges-Henri Beauthier en Alexis Deswaef klacht in tegen 14 Israëlische politici en militairen bij het federale parket. De aanklacht luidt: misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden Het gaat om feiten gepleegd eind 2008 en begin 2009 in Gaza tijdens de operatie 'Gegoten Lood'.
De klacht is gericht tegen onder anderen Ehoud Olmert, Tzipi Livni en Ehoud Barak, respectievelijk de eerste minister, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie van Israël tijdens de operatie 'Gegoten Lood'. Ook tegen andere hooggeplaatste verantwoordelijken in het leger en de inlichtingendiensten werd klacht ingediend.
Oorlogsmisdaden
De advocaten treden op in naam van Anouar Rashid Saïd, een Belgische arts van Palestijnse origine, en zijn twee broers, van wie de olijfboomgaarden en waterputten met opzet werden verwoest door het fosfor dat het Israëlische leger gebruikte bij zijn aanvallen.
De advocaten beroepen zich op wetsbepalingen die België een universele bevoegdheid geeft voor bepaalde misdaden naar internationaal recht waarbij één van zijn burgers direct betrokken partij is.
De aanklacht behelst ook het bombardement van de Al-Maqadmahmoskee, in de nabijheid van het vluchtelingekamp Jabaliya. Hierbij werden zestien burgers, onder wie kinderen, gedood tijdens een aanval gericht tegen militanten van Hamas.
De advocaten vertegenwoordigen ook dertien slachtoffers die hierbij gewond werden of een dierbare verloren. Volgens de pleiters herbergde de door de aanval getroffen regio van El-Zeytoun in het zuidoosten van Gaza geen Hamas-strijders noch wapens.
Israël noch Palestina in staat tot een eerlijk proces
Meesters Beauthier en Deswaef hebben aan het federale parket een lijvig document van zeventig pagina's overhandigd dat onder andere verwijst naar de conclusies van het Goldstone-rapport van de Verenigde Naties.
De advocaten verzoeken het Belgische gerecht om de klacht ontvankelijk te verklaren daar Palestina niet erkend is als staat en zijn gerechtelijk apparaat niet in staat is tot dergelijke vervolgingen.
Betreffende de Israëlische jurisdictie en haar rechtbanken pleiten ze dat deze niet onafhankelijk, niet onpartijdig en niet rechtvaardig zijn, wat een vereiste is vanwege het internationaal recht als het over veroordelingen van schendingen van de mensenrechten gaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten