vrijdag 25 juni 2010

Daphne 3


Dit is een Daphne Meijer. Zij is volgens Facebook bevriend met onder andere Salomon Bouman, Max van Weezel en Sacha Kester, mensen van wie ik in het verleden het journalistieke werk heb bekritiseerd. http://www.facebook.com/profile.php?id=1393062984&hiq=daphne%2Cmeijer&ref=search

Daphne, ben jij de Daphne Meijer die dit schrijft:

I like Beinarts optimism, against all odds, at the end of his article. And the many reactions in the blogosphere. Apparently, we feel a need to redefine ourselves as left wing, liberal Zionists, and get our groove back, instead of just tuning away from Israel in disgust. I posted a wee blog about this stuff, in Dutch. kandigol.wordpress.com.
May 18 at 3:50am

Ik wil namelijk graag weten met wie ik in gesprek ben. Ik ben voor een maximum aan openheid. Zo werkt een democratie het best. Ben je deze Daphne niet laat het me svp weten. En ben je het wel kun je me dan uitleggen aan de hand van mijn teksten hoe jij tot de slotsom kom dat rabbijn Van de Kamp 'had the harassment coming to him' zoals jij beweert. Dus met andere woorden dat deze rabbijn de belediging zelf had uitgelokt. Bovendien: waar heb ik gesteld dat 'because he had at previous occasions refused to distance himself from Israeli military policy in the occupied Palestinian West Bank'? Ik heb voor zover ik weet nooit geschreven dat hij zich weigerde te distantieren van de Israelische militaire politiek. Integendeel, ik verwijt hem dat hij in het openbaar de terreur van Israel rechtvaardigt, en dat is een veel extremischere houding van een geestelijke dan die slappe beschuldiging die jij mij in de mond legt. Waarom doe je dat?
In afwachting van je antwoord,
Stan

10 opmerkingen:

AdR zei

Lijkt mij duidelijk van wel.
Ik moest toevallig denken aan die blonde vriendin die de vraag kreeg "Wat kost je" in die buurt. Stel je voor als zij "toevallig" ook nog joods was geweest?
Daphne M. kan zo'n vraag zelf verwachten zo te zien. Hoe vindt zij dat? Hoe boos of verdrietig is zij er over? Is zij meer "joods' dan "vrouw", "blonde vrouw"?

Het stemt mij een beetje verdrietig dat zij het volgens mij oprecht goed meent met haar stukje op Daily Kos en haar vermelding hier in de commentaarbox. Dat discriminatie tweewegverkeer is - dus afgezien van de blondevrouwigheid - ontgaat haar helaas. En veelzeggend. Het zijn geen "Marokkaanse" klieren die lallen "Joden aan het gas, Hamas!".
Dat pundit - voorganger in de godsdiensten die met koloniaal dédain hindoeïstisch worden genoemd - een misbruikt woord is zal haar ook ontgaan.

AdR zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
AdR zei

Overigens, een correctie op Daphne M. over joods Amsterdam:
Het waren de arme joden die voor 1940 waren blijven wonen in de "oude" jodenbuurt tussen Sarphatistraat en Nieuwmarkt (globaal), in Amsterdam. De arbeiders met werk waren verhuisd naar de Tranvaalbuurt, de welgestelde joden naar de Rivierenbuurt.
Er was een speciale joodse-buurtentramlijn, genummerd 8, die deze plaatsen verbond. Toen de Duitsers joden verboden gebruik te maken van het openbaar vervoer was dit meteen het einde van deze tramlijn. Zo'n vijftig jaar later is er een onzinverhaal van gemaakt, dat deze lijn een speciale "deportatielijn" was en dat er nooit meer een lijn 8 in Amsterdam mocht rijden. Slachtofferisme eerste klas. Alsof de echte geschiedenis niet treurig genoeg was. Er was geen "speciale deportatielijn", er werd "beschikbaar" materiaal voor ingezet. Volgzame bureaucratie, nietwaar. Opdracht is opdracht, vracht is vracht. En dat in de stad van de Februaristaking!

De Amsterdamse naoorlogse lijn 5, mijn avatar, was overigens enigszins de opvolger van deze lijn 8. Dat dit mijn avatar is heeft hier verder niet mee te maken.

(Van tikfouten ontdane, hoop ik, en aangevulde reactie).

Sonja zei

Anyway, "jood" roepen naar een jood is dus uit den boze. Maar waarom kan dit wel? Leg eens uit Daphne M?

AdR zei

Lijkt mij niet dat Daphne M. daarmee instemt, integendeel.

Overigens: Kijk en huiver.

Nogmaals, ik twijfel eigenlijk niet aan haar welmenendheid, dat "had it coming to him" is een verkeerde voorstelling van zaken die - vrees ik - uit onbegrip voortkomt. Het gaat er om dat Van de Kamp met twee maten meet, niet dat hij "dus" mag worden uitgescholden. Want dat is hier uiteraard beslist niet gezegd, integendeel.

Daphne zei

@Stan, ja, ik ben de Daphne op de foto, en de auteur van het artikel in Daily Kos. Ik ben alle Daphnes, zal ik maar zeggen.

Ik ben op Facebook bevriend met journalisten die jij hebt bekritiseerd, maar dat is natuurlijk een biografische zijsprong.

Ik heb me laatst ook aan je voorgesteld tijdens de EAJG ontmoeting, maar dat was in een slecht verlichte zaal, en er liepen natuurlijk wel meer mensen rond.

Het spijt me dat ik je standpunt over rabbijn van de Kamp verkeerd heb weergegeven. Ik zal de tekst over Van de Kamp straks even opzoeken.

@AdR, je hebt een goed punt als je zegt dat de voetbalsupporters die 'Hamas, Hamas Joden aan het gas' roepen, geen Marokkaanse Nederlanders zijn, maar andere mensen. Het is echter wel zo dat er al een kleine tien jaar gelazer is in De Baarsjes. De bezoekers van Sjoel West hebben al een hele geschiedenis van praten, debatteren, gezamenlijk eten, bij elkaar over de vloer komen etc. achter de rug, zij zijn echt wel van goede wil, maar ze worden nog steeds met stenen bekogeld. Daar gaat het nu even over.

Antisemitisme is volgens mij niet zozeer een kwestie van wat je zegt, als wel van wat je aan acties onderneemt. Iemand kan mij uitschelden voor wat dan ook, maar zodra hij zijn hand opheft om een steen naar mijn hoofd te gooien, wordt het een andere zaak.
Dit staat overigens helemaal los van de situatie in de Palestijnse gebieden, ik heb het nu over de Marco Polobuurt in Amsterdam. Niet voor niets noem ik het een burgerrechtenkwestie. Dat discriminatie twee kanten op werkt, snap ik ook wel. Maar reageer gerust seksistisch als je je daar fijn bij voelt.

Wat 'pundit' betreft, dit is een ingeburgerd Amerikanisme voor commentator/meninggever in de media. Als ik Stan een pundit noem, is dat volgens mij feitelijk juist. Beschouw het als een compliment.

Daphne zei

@ Sonja,
je mag gerust 'Jood'naar me roepen, net zoals ik mag zeggen dat de Wilders stemmers de kolere kunnen krijgen. Dat is de vrijheid van meningsuiting.

Ik zou alleen liever niet willen dat je me een steen naar mijn hoofd gooit, terwijl we beiden door de Jan Evertsenstraat lopen. Daar ben ik dan weer een beetje een rare in.
Niet dat ik denk dat jij dat zal doen, en ik ben als blondini sowieso redelijk 'veilig', maar dat is dus wel wat er gebeurt. Het schelden en Hitlergroet brengen heeft als volgende stap fysiek geweld. Dat moet niet kunnen.

De enige manier om de discussie over vals slachtofferschap en waarlijk slachtofferschap te voeren, is om zaken daadwerkelijk onder ogen te zien en te benoemen voor wat ze zijn. Je moet valse slachtoffers een schop onder hun reet kunnen geven en op hun gedrag kunnen aanspreken, maar dat kan alleen maar als je de echte slachtoffers bescherming biedt. Mensen moeten gewoon naar hun gebedshuis kunnen gaan en daar in alle rust verblijven, punt. Maakt niet uit wie het zijn.


@AdR, wou jij nu beweren dat ik een Wildersstemmer ben? Ik de woorden van mijn mede-blonde: het moet ook niet veel gekker worden...

AdR zei

@Daphne
Van het karakter van no-go-area in de Mercatorbuurt weet ik al zo'n twintig jaar. Het enige dat er veranderd is is een herprofilering van het Mercatorplein en het - veelzeggende maar altijd absurde - idee de buurt anders aan te duiden. "Marco Polobuurt" dus. In wat jongere dagen had ik donker krulhaar en ik weet dondersgoed wat "jahoeda" betekent, gepreveld door samenklittend jongvolk. Dat zelf ook donker krulhaar had, maar dan blijkbaar anders.
Onaangenaam, beetje onveilig gevoel. Maar als Amsterdammer ben ik heel wat gewend - opgroeien in de 'autchtone" Indische Buurt was ook geen onverdeelde pret.

Waarom moet iets wat al zo lang speelt nu plotseling gepresenteerd worden als een nationale kwestie, inclusief lokjoden? Marcouch weet donders goed hoe het zit daar - zijn optreden is puur opportunistisch, hengelen naar het PVV-plebs, weet je net zo goed als ik.

Over het seksisme zwijg ik verder maar, ik weet niet of je begrijpt wat ik bedoelde. En het is een nog meer gedevalueerd begrip dan "antisemitisme", vrees ik.

AdR zei

@Daphne,
Is lezen zo moeilijk? Ik vroeg juist wat meer begrip voor jou, met verwijzing naar dit stuk van jouw hand.

Sonja zei

@AdR, bij de link 'Kijk en huiver': het grootste gedeelte van links gaat over het feit dat dat roepen verwerpelijk is. Een groot verschil...

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...