woensdag 18 november 2009

Willem van Genugten en de Mensenrechten 27


Beste Willem van Genugten,

Het lijkt me nu toch de hoogste tijd voor een hoogleraar internationaal recht, die zich publiekelijk achter minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft opgesteld, om eveneens publiekelijk dezelfde minister thans te verzoeken om Israel onder druk te zetten door een boycot tegen de 'Joodse staat' voor te stellen, nu Israel het internationaal recht blijft schenden. Me dunkt, je kunt nu wel een potje breken bij hem. Willem, ik verneem graag of je dit ook van plan bent te doen. Ik bedoel, iemand moet toch opkomen voor de handhaving van het internationaal recht. En als de rest van de Nederlandse intelligentsia dit niet doet om wat voor een opportunistische reden dan ook, dan nog is dat voor jou als hoogleraar internationaal recht geen reden om te zwijgen. Of je verdedigt het internationaal recht zoals je onlangs publiekelijk minister Verhagen verdedigde, of je verdedigt het internationaal recht niet, een tussenweg is er niet. In afwachting van je antwoord,
vriendelijke groet,
Stan

Misschien moeten de lezers Willem van Genugten over de streep trekken door hem te verzoeken niet langer meer te zwijgen. W.J.M.vGenugten@uvt.nl

Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Willem van Genugten en de Mensenrechten 26" achtergelaten:

De Amerikaanse en Israëlische media gebruiken consequent de karakterisering "dismayed", dat ontzet, ontsteld, geschrokken, verbluft, verbijsterd of verslagen betekent. Het werd uitgesproken door de Witte Huis woordvoerder Robert Gibbs (Haaretz): "We are dismayed at the Jerusalem Planning Committee's decision to move forward on the approval process for the expansion of Gilo."

Maar volgens Radio Nederland Wereldomroep en de NOS is de VS slechts "ontstemd".

Minister van BuZa van België Yves Leterme heeft zich al duidelijk uitgesproken tegen de Israëlische beslissing. Leterme herinnert er aan dat “de nederzettingsactiviteiten in de Palestijnse bezette gebieden, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, als illegaal worden beschouwd in het internationaal recht.”

In een interview op FOX sprak Obama zich nog eens uit. Hij noemde het besluit vandaag "zeer gevaarlijk". Ja, voor de veiligheid van Israël natuurlijk.

De Europese Unie liet bij monde van voorzitter Zweden weten ‘ontzet’ te zijn over het Israëlische besluit. Het is in strijd met het internationale recht en het draagt niet bij aan een atmosfeer die kan leiden tot een oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict, staat in de verklaring.
Aggut wat een 'verontwaardiging'. Twee dagen eerder:
De Europese Unie heeft dinsdag een Palestijns verzoek voor steun aan eenzijdige uitroeping van de Palestijnse staat door de VN-Veiligheidsraad, zonder akkoord met Israël, van de hand gewezen. De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zei dat de voorwaarden voor zo'n stap ontbreken.

Bildt maakte duidelijk dat de EU graag een Palestijnse onafhankelijke staat zou erkennen, maar stelde ook nadrukkelijk dat 'er eerst een moet zijn'. Hij noemde het Palestijnse voorstel 'enigszins voorbarig'.

Eurocommissaris buitenlandse betrekkingen Benita Ferrero-Waldner zei dat het er in deze fase om gaat de Palestijnen en de Israëliers opnieuw aan de onderhandelingstafel te krijgen. "Het belangrijkste is de Amerikanen echt te helpen beide partijen rond de tafel te krijgen", zei Ferrero-Waldner.


"Voorbarig", jawel...

En waar is Mister Mensenrechten Maxime Verhagen? Die heeft blijkbaar weer niks te zeggen. Maar misschien moet hij eerst even naar de Israëlische ambassade telefoneren voor 'tips'.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, die schuldgevoelens, die angst speelt weer op, hè. Dit keer worden weer 900 huizen gebouwd in het zicht van de Palestijnen. Daar is moed voor nodig. Hoe meer schuldgevoelens, hoe meer haat en de bulldozers kunnen weer aan de slag. Sterkte voor de angstige Israëliërs.

anzi

Anoniem zei

Willem is ook angstig. Sterkte voor Willem.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...