donderdag 19 november 2009

De Commerciele Massamedia 229


Why, in your opinion, have the revelations of these whistleblowers and the backstory to the last presidency - and the 40 years that preceded it - gotten so little play in the mainstream media?

It is only human nature for people to want to protect themselves, to choose not to risk their own security, their financial security, the well-being of their family and their own circles by challenging powerful and apparently dangerous forces. Constantly weighing what is "doable" is the norm in all societal institutions, in the media, in academia, in government etc. People pick their battles and mainstream journalism picks very small battles.

Lees verder: http://www.truthout.org/1118094

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Trouw november 2009

Van onze redactie politiek
CDA: Laat staat ANP deels financieren

Het CDA wil het Algemeen Nederlands Persbureau een publieke taak geven. Daarmee moet het ANP afnemers veel goedkoper nieuwsberichten en andere uitingen kunnen aanbieden.


CDA-mediawoordvoerder Joop Atsma zal dit voorstel morgen voorleggen aan minister Ronald Plasterk van mediabeleid. De Kamer debatteert dan met hem over de toekomst van de kranten in Nederland.

Gisteren kreeg Atsma hiervoor het groene licht van zijn fractie. Hij wil het voorstel van Plasterk om vier miljoen aan de kranten en opinieweekbladen te geven schrappen.

Volgens Atsma zou de overheid 49 of 51 procent van de aandelen van het ANP kunnen kopen. Hij wil dat geld deels weghalen bij de NOS en deels putten uit de reserves van de publieke omroep. De NOS, aldus Atsma, doet nu nog te veel werk dat het ANP ook kan. Als dat van het ANP wordt genomen, komt er bij die omroep geld vrij.

Een door de staat deels gefinancierd nationaal persbureau brengt volgens de CDA’er tot uitdrukking dat alle media een publieke taak hebben in de democratie, ook kranten. Doordat de overheid de aandelen overneemt, kunnen de rendementseisen voor het persbureau omlaag en kunnen dus de tarieven van aangesloten kranten en omroepen ook omlaag. Vooral de kranten zijn op zoek naar grote kostenreducties om hun toekomst veilig te stellen.

Angst voor een staatspersbureau heeft Atsma niet. „Je kunt regelen dat de overheid financiert en tegelijk op afstand blijft.”

Af en toe vliegt er een CDAmannetje voorbij die ook nog gevoel voor humor heeft.

anzi

Anoniem zei

Website NVJ

Of je nou links of rechtsom afhankelijk bent, wat maakt het ook allemaal uit en een evenwichtige mix van verschillende financieringstromen biedt namelijk de meeste kans op onafhankelijke berichtgeving.

Just

Kranten, accepteer dat geld’
donderdag 19 november 2009 | Hoofdredacteuren hoeven niet bang te zijn hun onafhankelijkheid te verliezen als ze een bijdrage van de overheid accepteren, betogen Bianca Rootsaert en Ernst Jan Rozendaal.

BIANCA ROOTSAERT
ERNST JAN ROZENDAAL
ANZI