donderdag 22 oktober 2009

De Nuance van de NRC 130


De NRC bericht:

'Obama zet mes in de topsalarissen. Obama legt het salaris van bedrijven die staatshulp kregen aan banden. Maar in Londen en New York maken bankiers zich alweer op voor de Kerstbonussen... Het plan, dat vannacht uitlekte, heeft betrekking op de zeven bedrijven die de meeste steun ontvingen van het 700 miljard dollar (467 miljard euro) tellende noodprogramma van de staat sinds het uitbreken van de crisis. Het gaat om verzekeraar AIG, de banken Citigroup en Bank of America en de autofabrikanten General Motors, Chrysler en de daaraan gelieerde financieringspoten GMAC en Chrysler Financial.

Het ministerie van Financiën zal de zeven bedrijven binnen een paar dagen opdragen het basissalaris van hun topbestuurders met 90 procent te verlagen. Gemiddeld zullen de totale beloningen (inclusief de bonussen) gehalveerd worden. Daarbij moeten alle uitgaven van meer dan 25.000 dollar – zoals het lidmaatschap van de country club of de aanschaf van privévliegtuigen en dienstauto’s – per geval ter goedkeuring worden voorgelegd aan de staat. De maatregel van Feinberg is internationaal gezien baanbrekend. Gisteren nog kon de president van de Britse centrale bank Mervyn King in een televisie-interview geen enkele concrete maatregel noemen die de snel stijgende bonussen in de Londense City aan banden legt. De bonussen van de Britse bankiers stegen ten opzichte van vorig jaar met 50 procent tot 6 miljard pond. King zoekt de oplossing vooral in structurele maatregelen, door aan te dringen op het opsplitsen van banken in veilige nutsbanken en zakenbanken die meer risico’s nemen... De maatregelen in de VS gaan verder dan wat de G20-landen in september in Pittsburgh afspraken over beperkingen van bankiersbeloningen. Daar werd afgesproken dat langjarige gegarandeerde bonussen verboden moesten worden, financieel ongezonde banken helemaal geen bonus meer mogen uitkeren en dat bonussen veel meer in aandelen dan in contanten uitbetaald moeten worden. Feinberg voert nu een aantal van die afspraken uit, terwijl juist werd gedacht dat de VS het meest zou gaan tegenstribbelen tegen de G20-afspraken.

De internationale afspraken hebben intussen weinig effect op het gedrag op Wall Street of in de City. Banken die een jaar terug slechts met overheidssteun overeind konden blijven, zetten alweer miljarden apart voor hun bonuspotten. Goldman Sachs bijvoorbeeld, dat recent de hoogste kwartaalwinst ooit boekte, oormerkte 16,7 miljard dollar. Morgan Stanley bleek gisteren ruim 10 miljard dollar gereserveerd te hebben. Citigroup, dat nu aan banden wordt gelegd, zette 5,3 miljard apart, Bank of America 3,3 miljard.

Inmiddels is wel duidelijk dat juist door de crisis de overgebleven zakenbanken hogere winsten kunnen maken, omdat door het wegvallen van Lehman Brothers en Bear Stearns de concurrentie is afgenomen. Bedrijven die geen steun kregen of de kapitaalinjecties al hebben terugbetaald, zoals Goldman Sachs en JPMorgan, hebben geen last van de maatregelen van de regering-Obama.'

Maar de centrale vraag die belangrijk is omzeilt de NRC keurig. En die is de volgende: hoe komt het dat zelfs nadat de financiele crisis het kapitalisme bijna in een afgrond stortte, de bankiers, de schuldigen dus, nog hogere bonussen krijgen? Die vraag wordt vermeden omdat anders de werkelijkheid te duidelijk wordt. En dat mag niet, want dan kun je als jonge ambitieuze journalist je carriere op je buik schrijven.

De werkelijkheid is deze: vanaf het allereerste begin wisten de bankiers dat ze nooit echt in moeilijkheden zouden komen, want ook al zou er een financiele crisis ontstaan doordat ze vele malen meer uitleenden dan ze bezaten dan nog zou geen enkele westerse regering het kapitalistische systeem durven laten ontploffen. De bankiers wisten al die tijd dat ze op safe speelden en dat als de nood aan de man kwam de staat niets anders kon doen dan dokken. Aldus geschiedde. Dat is ook de reden waarom deze bankiers zulke hoge bonussen kregen en nu nog hogere bonussen krijgen. Deze mensen zijn voor het systeem hun gewicht in goud waard. Ze hebben de bank beroofd en krijgen geld toe. Een gewone bankrover krijgt gevangenisstraf, een bankier daarentegen krijgt subsidie, zo werkt het kapitalisme in een parlementaire democratie. En ondertussen wordt van mijn collega's verwacht dat ze een draai geven aan de werkelijkheid, dat ze dus net doen alsof die bankiers een geweldige fout hebben begaan en vanaf het begin te dom waren om te beseffen wat iedere consument wel weet en dat is dat als je vele malen meer uitgeeft dan je bezit je dan onvermijdelijk failliet gaat. Zolang de journalistiek met dit bedrog wegkomt, zo lang zullen de bankrovende bankiers hun slag kunnen slaan. En de belastingbetaler betaalt de rekening door enerzijds hogere belastingen en anderzijds bezuinigingen op onderwijs, kunst, wetenschappen, sociale woningbouw, gezondheidszorg etcetera, want iemand zal toch de rekening moeten gaan betalen. Mark my words: net als zijn voorganger Wim Kok verdwijnt op den duur ook Wouter Bos naar een of andere financiele instelling om daar mee te doen aan het roven. Hij heeft bewezen bruikbaar te zijn. Hij zal net als alle andere politici die het spel meespelen worden beloond door de mensen die het meest van het systeem hebben geprofiteerd. Zo werkt nu eenmaal het systeem waarover gezwegen moet worden.

'De internationale afspraken hebben intussen weinig effect op het gedrag op Wall Street of in de City. Banken die een jaar terug slechts met overheidssteun overeind konden blijven, zetten alweer miljarden apart voor hun bonuspotten. Goldman Sachs bijvoorbeeld, dat recent de hoogste kwartaalwinst ooit boekte, oormerkte 16,7 miljard dollar. Morgan Stanley bleek gisteren ruim 10 miljard dollar gereserveerd te hebben. Citigroup, dat nu aan banden wordt gelegd, zette 5,3 miljard apart, Bank of America 3,3 miljard,' aldus de NRC. U begrijpt nu waarom.


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...