There must be somewhere out of here
said the joker to the thief
De Volkskrant:
'Bonus ook weer terug voor de Britten
Zo goed als ze het twee jaar geleden hadden, zullen Porschedealers en topmakelaars het voorlopig niet meer krijgen in Londen.
Maar begin volgend jaar hoeven ze zeker niet te wanhopen, als de jaarlijkse bonusregen neerdaalt in de Britse hoofdstad.
Aanwijzingen dat de goede tijden weer terugkeren in de City waren er al. Maar ze worden nu bevestigd door een bureau dat geldt als autoriteit op dit gebied. Dit jaar zullen Londense bankiers samen naar verwachting 6 miljard pond (6,6 miljard euro) aan bonussen mogen verdelen, 50 procent meer dan vorig jaar.
Topniveau
Het topniveau van 2007 is voorlopig nog niet in zicht, toen 10,2 miljard pond aan extraatjes werd uitgekeerd, zo meldt het Centre for Economics and Business Research (CEBR). Duizenden Londense bankiers kregen in dat jaar bonussen van meer dan 1 miljoen pond per persoon, bovenop hun basissalaris.
Dat de bonussen zo kort na het uitdelen van staatssteun weer de lucht inschieten, ligt in Groot-Brittannië erg gevoelig. Onlangs was er al opwinding nadat Goldman Sachs aankondigde af te stevenen op de grootste bonuspot in zijn geschiedenis.
De Amerikaanse bank heeft in Londen 5.500 bankiers in dienst, vooral aan Fleet Street. Tenzij het laatste kwartaal van het jaar dramatisch verloopt, wacht hun een eindejaarsuitkering van bijna een half miljoen pond – gemiddeld.
De scherpe stijging ten opzichte van het rampjaar 2008 is het gevolg van de krachtig herstelde winsten. Die zijn mede het gevolg van de koersstijging op de beurzen en bijvoorbeeld de levendige handel in obligaties en valuta. Ook de afgenomen concurrentie speelt een rol, waardoor klanten hogere marges moeten betalen voor financiële producten.
Banenverlies
De bonuspot wordt gedeeld door minder mensen dan voorheen, want het aantal banen in de City daalt nog. Twee jaar geleden werkten er 354 duizend bankiers en handelaren in het hart van Londen. De algemene verwachting was dit voorjaar dat 60 duizend van hen hun toegangspasjes voorgoed zouden moeten inleveren.
Dat blijkt enigszins mee te vallen. Het banenverlies bedraagt tot dusver nog geen 50 duizend, aldus hetzelfde CEBR. Dat ziet komend jaar al weer een aanwas van bijna 10 duizend nieuwe bankiers in Londen.
De gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, waarschuwde dinsdagavond in een toespraak dat grote banken moeten worden opgesplitst in consumenten- en investment banks, wil een nieuwe crisis worden voorkomen. De Britse premier Gordon Brown verwierp de suggestie. Hij wil beter toezicht.
Gert-Jan van Teeffelen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten