Een familielid van me zei dit weekeinde tegen me dat de reacties van de werknemers van DSB haar deden denken aan die van secteleden. Ik vond het een treffende vergelijking.
De NRC bericht:
'Dirk werd held van gewone man
De gedupeerde verdween uit beeld
Zelfs degenen die een te dure hypotheek van hem kochten, juichen de held van Wognum toe. Dirk is de gewone man tegen de elite.
Door onze redacteur„We zijn niet failliet, we zijn kapotgemaakt.” Daar was Dirk Scheringa vanochtend van overtuigd. Zijn Dirk Scheringa Beheer Bank is een uur daarvoor door de rechter failliet verklaard. Het gevecht dat een week duurde is verloren. Scheringa wilde zijn bank redden, maar het mocht blijkbaar niet. „Het is krankzinning dat dit in een normaal land kan gebeuren.” Misschien gaat hij nu een boek schrijven of een film maken. Politieke activiteiten sluit hij ook niet uit.
Toch heeft Scheringa wel iets aan de afgelopen week overgehouden. Hij werd gezien als boef, die mensen dure verzekeringen en hypotheken aansmeerde en die rijk was geworden door argeloze mensen contracten met kleine lettertjes te laten tekenen. Maar in een week tijd veranderde dat imago. Hij werd de held, die in een keihard gevecht met het grootkapitaal terecht was gekomen. De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën en de grote banken zoals ING, ABN Amro en Rabobank, waren er op uit om zijn kleine bank kapot te maken. Klein tegen groot. De gewone man tegen de elite.
Minister Wouter Bos van Financiën keek er met bewondering naar, zei hij afgelopen vrijdag op televisie. Jaloers, dat was hij eigenlijk ook wel een beetje. „Je mocht willen dat mijn ambtenaren dat zo voor mij zouden doen. Daar kijk ik met bewondering naar.”
Want iedere keer dat Scheringa naar de rechtbank in Amsterdam ging, werd hij opgewacht door een massa DSB-medewerkers. Wat een dieptepunt was – een dreigend faillissement –, leek meer op een hoogtepunt. Ze juichten hem toe en zwaaiden met DSB-vlaggen. Dan stak Scheringa zijn duimen in de lucht en beloofde voor zijn en hun bank te vechten.
‘1.300 van 2.000 werknemers raken baan kwijt’
Voor meer dan de helft van de 2.000 werknemers van DSB betekent het faillissement direct het einde van hun dienstverband bij de bank. Een deel van hen zal nog een paar weken in dienst blijven om lopende zaken af te handelen. Bestuurder Carla Kiburg van FNV Bondgenoten schat in dat daarvoor ongeveer 700 werknemers nodig zijn. „Voor de overige 1.300 valt vandaag het doek.” DSB betaalt de salarissen over oktober nog uit. Het salaris van november wordt door uitkeringsinstantie UWV betaald. Daarna wacht voor de meeste DSB-werknemers de WW. Een nieuwe baan ligt in Wognum en omgeving niet binnen handbereik. „De DSB Bank is in deze regio de grootste werkgever”, zegt Kiburg.
Scheringa, de eenvoudige jongen met geitenwollen sokken, zou tot het eind strijden voor de gewone man met een spaarrekening bij zijn bank.
Waar het allemaal mee begon, verdween op de achtergrond: de klachten van DSB-klanten die begin dit jaar op tv vertelden over dure hypotheken, kredieten en verzekeringen van DSB. Gedupeerden waren het, die nu met torenhoge lasten zaten. Een paar maanden later vertelden anonieme ex-medewerkers over de verkooppraktijken van DSB Bank: liegen mocht, bedriegen niet. De bank van Dirk Scheringa, die deugde niet.
Maar door het personeel dat vorige week bij rechtbank stond, kreeg DSB Bank een ander gezicht. Dit waren óók gewone mensen, met een gezin en een hypotheek die in de problemen komen bij een failliete werkgever. Voorheen kwamen zij nooit in beeld, bij het verlaten van DSB-gebouwen wilden ze nooit commentaar geven. Nu zeiden ze hoe absurd het was dat hun bank aangepakt werd. Werknemer Johan zei dat „iedereen” verzekeringen met hoge provisies verkocht. „Waarom wordt dan alleen DSB Bank aangepakt?”
Ook DSB-bestuurslid Hans van Goor deed er alles aan om de ondergang van de bank een gevecht tussen groot en klein te laten zijn. Hij deed dat vorige week woensdag in het tv-programma Nova, dat de zaak een maand daarvoor juist had aangescherpt door de anonieme ex-medewerkers te citeren. Terwijl zijn baas nog in de rechtbank zat in afwachting van een rechterlijke beslissing, gaf Van Goor De Nederlansche Bank de schuld van hun ondergang. Hij gaf details uit onderhandelingen met DNB en het ministerie van Financiën, hij noemde het „de grootste bankroof uit de geschiedenis”. Het bleef onweersproken, Van Goor was de enige gast.
Dan was er nog Jelle Hendrickx van Stichting Steunfonds Probleemhypotheken. Van relatieve buitenstaander werd ook hij onderdeel van de strijd tussen klein en groot. En Hendrickx hoorde bij klein, hij zou de problemen tussen de DSB en klanten oplossen. Met een faillissement waren deze gedupeerden volgens hem niet geholpen. Weg bank, weg regeling. En vanochtend zei juist Hendrickx dat DNB en Financiën de laatste oplossing van de DSB om een faillissement te voorkomen weigerde.
En zo levert Scheringa’s ondergang een rare paradox op. Hij is de held geworden van de gewone man. Maar het is ook juist die gewone man aan wie Scheringa zijn dure, onnodige financiële producten wist te slijten. En dus hingen er twee soorten spandoeken bij de voetbalwedstrijd FC Twente-AZ, zaterdagavond. ‘Dirk, onze held’, van AZ-fans. ‘Dirk Scheringa Belazert’, van Twente-aanhangers.'
16 opmerkingen:
Ik woon vlak om de hoek van een bekend & sjiek restaurant in Rotterdam. Wanneer ik met mijn plastic boodschappentas 's middags ga fourageren, loop ik altijd langs de usher, een jolige homofiel, die druk bezig is met het in- en uitparkeren van enorme pooierbakken. Wanneer het regent houdt hij de paraplu boven de hooggeëerde gasten wanneer ze van auto naar restaurant moeten lopen. Ik zie hem dat al 20 jaar doen, met veel plezier, volgens mij.
Komen er nu minder klanten eten? Nee, daar merk ik niets van. Het is er nog net zo druk. Alleen ik ben degene die verander: ik voel namelijk steeds sterker de neiging om vervelende dingen te roepen naar de volgevreten krijtstreeppakken. Als ik niet uitkijk ben ik straks een brallende ouwe gek geworden.
een brallende oude gek? sonja, so what? ik zeg in het voorbijgaan allerlei dingen tegen dit soort patsers.
stan
Als je dan maar geen 'homofiel!' naar hen roept.
Dat gaat echt te ver.
Niet die nare eufemistische term uit de 19de eeuwse psychiatrie (die de EO ea graag bezigt).
Alsjeblieft.
Homosexueel, graag!, want ze doen Het echt!
En uit volle overtuiging... hè,Stan?
Maar wat de sexualiteit van die portier hier ertoe doet, ontgaat me.
Is een jolige homosueel het spiegelbeeld van een valse nicht?
Is deze vrolijke portier dom of zielig omdat hij al twintig jaar de paraplu boven betalende klanten houdt, die door hun krijgstreepje kennelijk tot de foute bankwereld behoren en Scheringa de nek omdraaiden, die op zijn beurt toch ook weer fout was... huh?!
Wat je vreest in je laatste zin,
is kennelijk hier.
Ton
En wat moet de argeloze lezeres met de innuendo "hè Stan"?
Tijd voor enig zelfonderzoek, mijnheer.
Wanneer je hem zou kennen Anzi, zou je begrijpen waarom ik dat erbij heb gezet. Verder heb ik geen problemen met homoseksuelen - en ja, dat is idd een beter woord.
Ik bedoel niet Anzi maar Ton.
Gordon is ook een jolige homoseksueel.
ik had het over die volgevreten krijtstreep pakken in van die asobakken, die ik ook in mijn buurt tegenkom, meestal met zakenvrienden die het leuk vinden om de prostituees te bekijken.
stan
Homo's, krijtstrepen, fout, dat doet me gelijk denken aan Henk Krol. De valse nicht die door Ramadan bedreigd zou zijn en geile gilletjes slaakt bij de gedachte dat Ramadan wel eens in hetzelfde bed als hij geslapen zou kunnen hebben. Ik mis dit stukje van zijn fantasievolle verhaal op zijn weblog? Daarom zeker nog steeds de straal gericht op Ramadan, ondanks allang weggehetzt met tante Kluk. Begrijpelijk, want het was natuurlijk veel spannender dan het eeuwige geouwehoer over zijn opstandige darmen, de bezoekjes aan pa en ma en wat man Reon weer eens zal koken. Wat een armoe.
anzi
De stoelendans. Van politie naar oplichting. oftewel welke stoel gaat nu bezet worden door het achterwerk van Wilting
Hypotheek al afbetaald, Klaas?
„Schuld is pas een probleem als je nauwelijks nog kunt ademen”
26-06-2009 19:47| gewijzigd 26-06-2009 19:49 | Clasina van den Heuvel
Klaas Wilting, woordvoerder van DSB Bank
WOGNUM – „Schuld is helemaal niet erg”, zegt Klaas Wilting, woordvoerder van DSB Bank, „als je hem maar gemakkelijk kunt terugbetalen.”
Zelf behoort hij tot de categorie mensen die zegt: Ik spaar eerst. „De enige lening die ik heb, is een hypotheek. Ik heb ook moeilijke tijden gehad, met kinderen die gingen studeren, maar heb toen geen kredieten afgesloten. Ik wil in alle gevallen rustig blijven ademen.”
Wilting heeft 38 jaar bij de politie gezeten –17 jaar op straat, 21 jaar als woordvoerder– en werkt nu als mediawoordvoerder voor DSB Bank. Een bank die een marktaandeel van 17 procent heeft op het gebied van consumptief krediet, die als doel heeft „de beste consumentenbank van Nederland” te worden, en die af en toe onder vuur ligt. Vorige week meldde televisieprogramma NOVA dat de bank te hoge hypotheken verstrekt. En de leenreclame –van bijvoorbeeld Frisia, Postkrediet, Becam en Lenen.nl, die bij DSB Bank horen– oogst kritiek bij consumentenorganisaties.
Hoe ethisch is het om mensen via reclame te verleiden tot het aangaan van schulden? Wilting: „Het is typisch dat die vraag altijd aan ons wordt gesteld, terwijl je maar door de winkelstraat hoeft te wandelen en je ziet vanzelf witgoedzaken die kopen op krediet stimuleren. Alles schreeuwt: Koop mij alsjeblieft. Als mensen in de problemen raken, komt dat in de meeste gevallen niet door een bank als DSB, maar door creditcardmaatschappijen en thuiswinkels. Mensen staan er voor miljarden in het rood.”
Hij ziet niet in waarom geld uitlenen ethisch onverantwoord zou zijn. „Het is pas een probleem als je mensen zo in de schulden steekt dat ze nog nauwelijks kunnen ademen. Als een bank zich houdt aan de normen, en zorgt dat mensen genoeg overhouden om normaal te leven, dan is er niks mis mee.”
Wilting verwijst naar de zorgplicht van banken. „Na een aanvraag via internet volgt altijd een persoonlijk gesprek. We controleren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of iemand schulden heeft. Verder is een baan een vereiste. We checken loonstrookjes. En we wijzen 85 à 90 procent van de aanvragen af.”
Een moeilijkheid waar volgens Wilting alle banken mee te maken hebben, is dat leningen kunnen ontglippen aan de aandacht van het BKR. Huurschulden bijvoorbeeld, of schulden bij de energieleverancier. „Banken hebben ervoor gepleit dat ook andere schulden worden geregistreerd; DSB is daarmee begonnen. Dat heeft geleid tot het Landelijk Informatiecentrum Schulden (LIS), een initiatief dat is omarmd door minister Bos.” LIS is een samenwerkingsverband tussen partijen in de financiële sector en maatschappelijke organisaties en bestrijdt problematische schulden bij huishoudens.
Komen mensen toch in de problemen, dan stuurt DSB een budgetcoach. Die helpt de leners om hun financiën op een rijtje te zetten. Sommigen vragen er zelf om; anderen krijgen bezoek als een betalingsachterstand optreedt. „We zijn een commerciële bank. Als we geld uitlenen, moeten we het terughebben. Het heeft daarom geen enkele zin om koste wat het kost klanten te strikken, want dan is er grote kans dat wij ons geld niet terugkrijgen.”
De verantwoordelijkheid voor het leengedrag ligt tenslotte toch bij de consument, benadrukt Wilting. „Als je zegt: Ik wil graag een nieuwe keuken, of een piano, en ik wil er morgen al van genieten, dan kun je lenen. Prima. Op dat moment is het belangrijk dat je verder kijkt dan dat ene moment. Ik zou mensen wel willen toeschreeuwen: Kijk naar de consequenties. Je bent elke maand wat geld kwijt; hoeveel hou je over?
Wie een steeds duurder huis heeft gekocht, en tegelijk andere mooie dingen wilde, zal zich ook zaken moeten ontzeggen. Zeur dan niet: de bank dit, de bank dat. Je bent er zelf bij geweest.”
anzi
Verhalen van mensen op de website van Tros Radar. "Men is er zelf bij geweest", zei Wilting, "niet zeuren".
Hoge hypotheken
De DSB Bank stunt met hypotheken waarbij je maandlasten drastisch zouden verminderen ten opzichte van andere geldverstrekkers. Wat ze er echter niet bij vertellen is dat door allerlei verzekeringen je hypotheek zo hoog kan worden dat je na verloop van tijd de hypotheeklasten bijna niet meer kan betalen. DSB reageert in de studio
Akkermans van Elten
Zo kan je het ook zeggen! Ed Nijpels:
Ontslag op 65ste als recht in plaats van plicht
Het automatische ontslag als werknemers 65 jaar worden, moet worden omgezet in een recht om op die leeftijd met pensioen te gaan.
Dat zegt de regiegroep GrijsWerkt in zijn eindrapport. Het initiatief om te stoppen met werken moet bij de werknemer komen te liggen, waardoor meer ouderen blijven werken. Een ander advies van de regiegroep, onder leiding van Ed Nijpels, is dat de komende jaren de leeftijd waarop de AOW ingaat, elk jaar met een maand moet worden verhoogd. Verder wil Nijpels mensen die langer doorwerken tussen 55 en 65 jaar een belastingkorting geven en ‘ontzie’-maatregelen zoals collectieve seniorendagen afschaffen. Ook mag de levensloopregeling, waarmee werknemers kunnen sparen voor verlof, niet meer worden gebruikt voor vroegpensioen, en moet de overheid in haar rol als werkgever het goede voorbeeld geven
anzi
Top 10: graaiende bankiers
10. Koos Timmermans
Bank: ING bank
Totaal 2008: €912.000
Daling: -59%
Vast salaris: €665.000
9. Jacques de Vaucleroy
Bank: ING bank
Totaal 2008: €978.000
Daling: -71%
Vast salaris: €665.000
8. Hans van der Noordaa
Bank: ING bank
Totaal 2008: €978.000
Daling: -71%
Vast salaris: €665.000
7. Eli Leenaars
Bank: ING bank
Totaal 2008: €978.000
Daling: -72%
Vast salaris: €665.000
6. Cor van den Bos
Bank: SNS bank, lid RvB
Totaal 2008: €1.023.000
Aftreden: 31-12-09
Opvolger: Dick Okhuijsen
5. Dick Harryvan
Bank: ING bank
Totaal 2008: €1.039.000
Daling: -68%
Vast salaris: €665.000
4. Ton McInerney
Bank: ING bank
Totaal 2008: €1.164.000
Daling: -85%
Vast salaris: €879.000
3. Michel Tilmant
Bank: ING bank, ceo
Totaal 2008: €1.350.000
Aftreden: 26-01-09
Opvolger: Eric Boyer de la Giroday
2. Eric Boyer de la Giroday
Bank: ING bank
Totaal 2008: €1.531.000
Daling: -67%
Vast salaris: €892.000
1. Jan Peter Schmittmann
Bank: ABN Amro, ceo
Totaal 2008: €8.200.000
Aftreden: 30-12-08
Opvolger: Gerrit Zalm
8.200.000!!!!!!!!!!!!!!!??????
anzi uit Quote
Een reactie posten