donderdag 9 december 2010

Ad Lagendijk Professor 10

Ad Lagendijk: dwarsliggers 'moeten worden verstoten.'


Het NOS-Journaal bericht dat: 


Minister Rosenthal sluit uit dat Nederland of een ander Europees land de site van WikiLeaks tegenwerkt. WikiLeaks laat regelmatig weten onder vuur te liggen, en moeite te hebben om in de lucht te blijven. Maar de Nederlandse overheid vindt dat WikiLeaks zijn gang moet kunnen blijven gaan.


De reden is simpel, het is in een democratische rechtstaat aan de onafhankelijke rechter om te bepalen of iets in strijd is met de wet of niet. En ook deze elementaire kennis bezat professor Ad Lagendijk niet toen hij opgewonden zijn vonnis uitsprak dat 'WikiLeaks de democratie ondermijnt' en dat  





parlementariërs geen vragen [zouden] moeten stellen over zaken die op grond van onrechtmatig verkregen informatie boven water gekomen zijn. Lekkende parlementariers moeten worden verstoten door hun eigen fractie en door de media. 


Let wel 'verstoten' uit de gemeenschap, ostraciseren, doodzwijgen, en wel omdat 

het niet eens zijn met wat er in een democratie gebeurt, wijten aan een gebrek aan democratisch gehalte, berust op vertrouwen in eigen morele superioriteit.

En dat 'vertrouwen' op de eigen moraliteit is strikt verboden in een democratie, tenminste volgens de natuurkundige Lagendijk. Waarom mag dat niet? Daarover weigert Ad zich verder nog uit te spreken, want de professor wil niet in debat, hij heeft zijn mening gegeven en wenst die niet verder toe te lichten. Ironisch genoeg verraadt die houding een alles behalve democratische gezindheid. Blijven we over met de vraag:

waarom krijgen deze kleinburgers een platform aangeboden om hun oppervlakkige meningen te verkopen? Is dit het gedachteniveau in Nederland? Waarom wordt intellectuele corruptie niet afgestraft? Of je doet mee aan de democratie of niet, maar je kunt niet van twee walletjes tegelijk eten. 

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...