Als Jeroen Pauw in zijn programma dan ook terzake vragen zouden stellen, in plaats van politici een podium te bieden om hun praatjes te ventileren, dan was wat Pauw beweerde een stuk geloofwaardiger. P&W kun je een "praatprogramma" noemen, maar we hebben toch vooraleerst te maken met infotainment, informatie die entertaining, amuserend moet zijn, het liefst voor zoveel mogelijk mensen.
En dit is nu precies het punt waar het om draait. De massamedia zijn er niet om de massa te informeren maar om de massa te disciplineren door in een prettige ambiance de 'hooggeplaatsten' permanent hun verhaal te laten afsteken. Daarom is de volgende uitspraak van Pauw volkomen juist:
Praatprogramma's en het nieuws op tv zijn er om de massa zo effectief mogelijk te disciplineren, en niet om de macht door te lichten. Pauw heeft volkomen gelijk en is zelf het vlees geworden voorbeeld van de dienstknecht. Vergeet niet:
Het was de achttiende eeuwse Schotse Verlichtingsfilosoof David Hume die zich in zijn beschrijving van de First Principles of Government boog over het schijnbare raadsel van de macht toen hij schreef over ‘the easiness with which the many are governed by the few’ en ‘the implicit submission with which men resign their own sentiments and passions to those of their rulers,’ om tenslotte te concluderen:
‘When we enquire by what means this wonder is brought about we shall find, that as Force is always on the side of the governed, the governors have nothing to support them but opinion. It is therefore, on opinion only that government is founded; and this maxim extends to the most despotic and most military governments, as well as to the most free and most popular.’
Het enige echte probleem is alleen dat de commerciele media claimen onafhankelijk te zijn en 'objectief' te berichten. Dat nu is een leugen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten