Wat zouden de Amerikanen van Verhagen weten dat het publiek niet weet? De Amerikaanse regering verzamelt prive-gegevens van autoriteiten, zo weten we dankzij Wikileaks. Interessant is ook dat de Guardian met het volgende nieuws komt. De Nederlandse commerciele media zijn meer bezig met de vraag wanneer Wikileaks eens aan banden wordt gelegd dan dat ze zich bezighouden met de inhoud van de onthullingen. In Nederland telt de mening, niet de feiten.
Verhagen beloofde verlenging missie Afghanistan
WikiLeaks: Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken zei in 2009 tegen Amerikaanse collega Hillary Clinton dat Nederland hoe dan ook actief zou blijven in Afghanistan... Besluit om weg te gaan was toen al genomen
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen was in juli 2009 overtuigd dat Nederland langer in de Afghaanse provincie Uruzgan zou blijven. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het blijkt uit een verslag van een ontmoeting van minister Maxime Verhagen, destijds minister van Buitenlandse Zaken, met zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton dat vrijdagochtend op WikiLeaks is gepubliceerd. In 2009 was al besloten dat de Nederlandse missie in Afghanistan zou worden beëindigd.
Het document is te lezen op de website van de Britse krant The Guardian. Verhagen verwees in het gesprek naar de ontmoeting tussen Balkenende en de Amerikaanse president Barack Obama tijdens hetzelfde bezoek aan de VS.
Balkenende zou tegen Obama hebben gezegd dat er "verschillen waren binnen de Nederlandse regering, maar dat hij ervan overtuigd was dat Nederland in enige vorm in Afghanistan zou blijven om de 3D-aanpak voort te zetten', meldt het document. 3D staat voor "defense, diplomacy en development"; defensie, diplomatie en ontwikkeling.
Lees meer bij de Volkskrant: Balkenende rekende op verlenging Uruzgan
2 opmerkingen:
Goed werk van Sargasso
Xeroxing the war
In 1969, de Vietnam oorlog was in volle gang, maakte een hooggeplaatste analist van het Amerikaanse ministerie van Defensie stiekem een set kopieën van een geheim rapport over de oorlog. In het rapport werd de voortgang van de Vietnam oorlog in uitputtend detail op meer dan 7000 pagina’s beschreven. Het was zijn bedoeling de zeer geheime informatie te delen met invloedrijke politici en wetenschappers in de hoop dat dit een einde aan de oorlog zou bespoedigen.
De analist was Daniel Ellsberg, een voormalige officier van het korps mariniers die werkte voor RAND, de denktank van het Pentagon. Door zijn ervaringen in Vietnam en ontmoetingen met dienstweigeraars in de VS raakte hij overtuigd dat de oorlog verkeerd was. Door zijn kennis als insider wist hij ook al dat de oorlog militair onwinbaar was en een stuk minder goed liep dan de Amerikaanse regering haar bevolking wilden doen geloven. De oorlog in Vietnam kostte elke dag ongeveer achthonderd Vietnamezen, waarvan meer dan twee derde burgers, en twintig Amerikaanse soldaten het leven. Een veelvoud hiervan raakte ernstig verwond of verminkt voor het leven.
Lees verder op de website
Dit lijkt me een oerstomme actie:
'Anonymous' valt sites OM en politie aan
Eerst maar eens afwachten of het ook echt waar is.
Een reactie posten