donderdag 9 december 2010

Israel als een Schurkenstaat 292

DE ZIONISTISCHE VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE NAKBA (2)

donderdag 9 december 2010 0:25 door DeKoeleAnalyticus
De Israëlische historicus Benny Morris heeft een grote bijdrage geleverd aan onze feiten-kennis over de Nakba, de vlucht en verdrijving van meer dan 700.000 Palestijnen in 1948. Uit Morris' boek “The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited” kan (door optelling van oorzaken die Morris per plaats geeft) onderstaande tabel afgeleid worden. Doordat kleine plaatsen even zwaar meetellen als grote is er wel wat vertekening, maar de tabel geeft wel een aardig beeld van wat er gebeurt is. Overigens moet er voor de duidelijkheid bij vermeld worden dat een "M", alhoewel Morris deze (ten behoeve van de beeldvorming?) niet als een "E" aanduidt, in de praktijk wel neerkwam op verdrijving door Joodse strijdkrachten. Het verschil is dat een "E" slaat op het "wegsturen" van Palestijnen na afloop van een plaatselijke strijd, terwijl een "M" neerkwam op verdrijving door een militaire aanval.    

de meeste verdrijvingen
vonden plaats d.m.v.
militaire aanvallen 


A
C
E
F
M
W
(?)
totaal
eerste golf (dec. '47 - mrt. '48)
0
1
1
9
4
2
0
17
tweede golf (april - juni '48)
6
42
19
25
94
10
12
208
derde golf (juli '48)
0
5
2
3
62
0
1
73
vierde golf (okt. - nov. '48)
0
0
3
1
38
0
4
46
“border clearings”
0
0
12
0
0
0
0
12
totaal
6
48
37
38
198
12
17
356









A = vertrek na Arabische orders
C = invloed van de val van een plaats in de buurt
E = verdrijving door Joodse strijdkrachten[1]
F = angst (om in de vuurlinie terecht te komen)
M = militaire aanval
W = fluistercampagne – psychologische oorlogsvoering
(?) = onbekend
Tabel 1     frequentie van voorkomen van oorzaken van
Palestijnse vlucht uit dorpen en steden volgens Morris[2]

voor de zionisten telde
verovering, verdrijving,
en het bewaren van
het morele zelfbeeld

Centraal thema in mijn blogs over de Nakba is de zionistische beeldvorming. Aan de "E"'s in de tabel hangen verschillende verhalen van beeldvorming. In juli '48 stond het het Israëlische kabinet niet aan dat Joden Palestijnen verdreven door ze weg te stuurden. Dit klopte niet met het zionistische zelfbeeld dat men de Palestijnen geen onrecht aandoet. Er kwam een militaire order die zulke verdrijvingen verbood, tenzij de minister van defensie, Ben Goerion, het wel goedkeurde. In de tabel is te zien dat er daarna inderdaad veel minder "E"'s zijn (maar wel veel "M"'s). Als het kabinet dit besluit had genomen ten bate van de Palestijnen dan had het ook consequent moeten zijn, en Palestijnen die al verdreven waren terug moeten laten keren. Dat deed het echter niet, want het nam rond die tijd ook het besluit om de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen te blokkeren.[3] Dit tekent het zionisme: wat telde was het veroveren van land, het verdrijven van Palestijnen, en het bewaren van het zelfbeeld dat men de Palestijnen geen onrecht aandeed. Het werkelijke lot van de Palestijnen was ondergeschikt aan de zionistische idealen.      

"border clearings"
is een misleidende
benaming

Later waren er nog 12 "E"'s die Morris als "border clearings" classificeert. Het idee was dat het gerechtvaardigd was om Palestijnen uit dorpen dicht bij de grens te verdrijven omdat dat nodig zou zijn voor zelfverdediging. Aan Morris' naamgeving kleeft echter een luchtje, want slechts de helft van deze plaatsen werden echt in het kader van "border clearings" in november 1948 leeg gejaagd. De verdrijvingen uit de andere zes plaatsen vonden plaats in 1949 en 1950, vier van deze plaatsen lagen helemaal niet dicht bij een grens, en bij de andere twee was de reden volgens Morris dat kibboetsen de grond wilden hebben. Morris manipuleert de beeldvorming door deze verdrijvingen toch allemaal onder het kopje "border clearings" te zetten. 

Mijn volgende blog gaat over Morris' bewering: "[my] multi-causal, multi-staged explanation ... sits poorly with those ... who like their history simple." Het blijkt dat Morris juist degene is die simplistisch doet.


Voetnoten: 
[1] Morris reserveert de “E” voor expliciete orders van Joodse strijdkrachten (aan Palestijnen om hun dorpen te verlaten) na afloop van de plaatselijke strijd (B. Morris, 1991, 'Response to Finkelstein and Masalha', J. Palestine Studies 21(1), p. 98-114); volgens Norman Finkelstein moeten ook de gevallen met een “M” gezien worden als verdrijvingen, omdat dit duidelijk het doel van de aanvallen was (N. Finkelstein, 1991, ‘Myths, Old and New’, J. Palestine Studies, 21(1), p. 66-89)
[2] deze tabel is gebaseerd op een analyse van een grote tabel in het boek van Morris (“The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited”, 2004, p. xiv-xviii); in gevallen waarbij bij een dorp meerdere oorzaken gegeven werden werd met fracties gewerkt (bijv. “M, A” werd gezien als half “M” en half “A”, “E/M” werd gezien als tweederde “E” en eenderde “M”, en “M/E” andersom, enzovoort.); de totalen werden afgerond; opgemerkt dient te worden dat de exodus uit West-Jerusalem tijdens de eerste en de tweede golf niet in de tabel opgenomen is; bij de tweede golf zitten ook de grotere steden (Arabisch) Haifa (“M, A”) en Jaffa (“M”); bij de derde golf zitten de steden Lydda en Ramle (beide “E/M”)
[3] Morris, “The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited”, 2004, p. 352, 309
  

Dit bericht maakt deel uit van de groep(en)


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...