vrijdag 10 december 2010

Ad Lagendijk Professor 11

Ik schreef gisteren dit:
Volgens professor Ad Lagendijk 


zouden parlementariërs geen vragen moeten stellen over zaken die op grond van onrechtmatig verkregen informatie boven water gekomen zijn. Lekkende parlementariers moeten worden verstoten door hun eigen fractie en door de media.


En daarnaast stelt hij dat


het niet eens zijn met wat er in een democratie gebeurt, wijten aan een gebrek aan democratisch gehalte, berust op vertrouwen in eigen morele superioriteit.


Men dient waakzaam te zijn zodra mensen voor ons allen willen bepalen hoe wij burgers dienen te leven en wie een democraat is en wie niet. Het probleem van de natuurkundige Lagendijk is dat hij er blind vanuit gaat dat de samenleving net als de natuurkunde gevormd wordt door onveranderlijke wetten, en dat wat is altijd zo zal zijn. Hij beseft niet dat in het menselijk bestaan alles in beweging blijft. De enige natuurwet in het leven van een mens is  de wet van de verandering, panta rhei.
Ik herhaal mijn woorden nog eens vanwege 'the new power governments have to punish publishers,'  met voorop internet. Ad Lagendijk zal de censuur ongetwijfeld toejuichen omdat hij van mening is dat het lekken van geheimen 'de democratie ondermijnt' en dus blij is met de 'overwinning' van de macht. Maar  er zijn nogal wat mensen die een andere mening hebben en die volgens Lagendijk daarmee sympathiseren met 
'een stelletje ongeregeld, een verzameling anonieme personen zonder enige vorm van legitimiteit...'
Onder andere op de Huffington Post is de volgende waarschuwing te lezen: 
Victory in punishing WikiLeaks could be hollow at best. A critical lesson we should take from what has happened is that the Internet is vulnerable to abuse by governments who want to silence those who expose them.

Geen opmerkingen: