wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit
Het wetsvoorstel bevat een zelfstandige bevoegdheid voor de officier van justitie om strafbare gegevens van het internet te laten verwijderen. Daarnaast wordt het, volgens het wetsvoorstel, strafbaar om zonder toestemming gegevens uit een computer over te nemen, en om computergegevens die op die manier zijn verkregen, te bezitten of aan een ander bekend te maken (“heling” van computergegevens). Ten slotte wordt het strafbaar om stiekem een met een ander gevoerd gesprek op te nemen.
Consultatie gegevens
- Publicatiedatum
- 28-07-2010
- Einddatum consultatie
- 30-09-2010
- Status
- Gesloten
- Type regeling
- Wet
- Ministerie van
- Justitie
Doel van de regeling
Het doel van het wetsvoorstel is om burgers in meer gevallen te beschermen tegen misbruik van computergegevens. Technische ontwikkelingen maken het steeds eenvoudiger vertrouwelijke informatie uit een computer over te nemen en op het internet te zetten waarmee die voor grote groepen toegankelijk wordt. Dat is schadelijk voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokken burgers en daarom is verruiming van strafrechtelijke bescherming noodzakelijk. Het wetsvoorstel bevat drie elementen:
- De officier van justitie wordt zelfstandig bevoegd om strafbare gegevens van het internet te laten verwijderen. Een groot aantal internetproviders werkt vrijwillig volgens de zogeheten notice and take down - gedragscode. Daarbij verwijderen internetproviders zelf gegevens als overduidelijk is dat die informatie onrechtmatig of strafbaar is. Wanneer de gedragscode niet afdoende is, kan de officier opdracht geven de omstreden informatie op het internet ontoegankelijk te maken. Hij kan daarbij zo nodig een dwangsom opleggen.
- Het wordt strafbaar als iemand rechtmatig toegang heeft tot een computer en daaruit niet openbare gegevens zonder toestemming overneemt. Bijvoorbeeld een medewerker van een bedrijf of instelling die opzettelijk persoonlijke gegevens van een bekende Nederlander kopieert met de bedoeling ze aan een ander te verkopen. Daarnaast wordt het strafbaar om computergegevens die op die manier zijn verkregen, te bezitten of aan een ander bekend te maken (“heling” van computergegevens).
- Het verbod op het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke gesprekken wordt verruimd. Nu is alleen het stiekem opnemen van gesprekken tussen anderen strafbaar. Straks geldt het verbod ook als de dader zelf deelneemt aan het gesprek dat hij opneemt. Daarmee komt het Nederlands recht op één lijn met bestaande wettelijke regels in Frankrijk en Duitsland.
- Concept regelingwetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit 43 kB
- Te wijzigen regelingWetboek van StrafrechtBron: wetten.overheid.nl
- Te wijzigen regelingWetboek van StrafvorderingBron: wetten.overheid.nl
- Ontwerp toelichtingwetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit - mvt 164 kB
Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Rechters, Openbaar Ministerie, advocatuur, verdachten en slachtoffers van misbruik van computergegevens. Daarnaast ook de aanbieders van een communicatiedienst, zoals internetproviders.
Verwachte effecten van de regeling
Het Openbaar Ministerie en de rechters krijgen – wanneer het wetsvoorstel wordt aanvaard en in werking treedt – meer mogelijkheden om strafrechtelijk op te treden tegen misbruik van computergegevens op te treden.
Doel van de consultatie
Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties informeren over het wetsvoorstel en gelegenheid bieden om daarbij opmerkingen te maken.
Op welke onderdelen van de regeling wordt een reactie gevraagd
Bij elk van de drie onderdelen van het wetsvoorstel kunnen opmerkingen worden gemaakt.
Publicatie reacties
Reacties worden gepubliceerd nadat de consultatie is gesloten. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.
Contact
- Contact gegevens
- Ministerie van Justitie, Directie Wetgeving
- Telefoonnummer
- 0800 – 8051
- http://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstel_versterking_bestrijding_computercriminaliteit
2 opmerkingen:
De SP verzocht Fred Teeven een onderzoek te doen naar de mogelijkheid van Deep Packet Inspection. Dat is een permanente internettap van iedere burger in Nederland.
“Het gebruik van DPI is maar marginaal minder onethisch dan het waterboarden van zwijgzame terrorismeverdachten. In beide gevallen gaat het om grove schendingen van mensenrechten. … Dat politieke partijen proberen misbruik te maken van de geringe kennis bij het publiek van de diepe inbreuk die DPI maakt op onze rechten is net zo schandelijk als de meegaande houding die staatssecretaris Fred Teeven vooralsnog speelt.”
Lees: SP wil burgers nog steeds permanent bespioneren
Het wetsvoorstel geeft de overheid het alleenrecht precies dat te doen wat strafbaar wordt gesteld.
Totalitair met air.
Een reactie posten