donderdag 15 januari 2009

Martijn van Dam van de PVDA


Kennelijk wordt de Tweede Kamer-fractie van de PVDA overspoelt door e-mails van mensen die willen dat de sociaaldemocraten nu eindelijk eens een fatsoenlijk standpunt gaan innemen inzake de oorlogsmisdaden van Israel. Het heeft niet geleid tot een verandering van hun steun aan de Israelische terreur. In elk geval kunnen ze straks niet beweren dat ze niets geweten hebben van de oorlogsmisdaden. Wel kreeg deze reactie van het PVDA-Kamerlid Martijn van Dam waaruit duidelijk wordt dat hij de Israelische oorlogsmisdaden in feite steunt:



'Geachte heer / mevrouw,


U heeft mij een automatisch verzonden mail gestuurd over Gaza en meer in het algemeen het Israëlisch-Palestijns conflict. U krijgt van mij weer een automatisch gegenereerd antwoord terug. Ik ben daartoe genoodzaakt omdat ik al vele duizenden gelijkluidende mailtjes heb ontvangen. Ik hoop dat deze mail voldoende antwoord biedt op uw vragen en zorgen.
Net als u maak ik mij grote zorgen over de situatie in Gaza. Het valt niet goed te praten dat Hamas raketten afschiet op burgerdoelen in Israël. Het Palestijnse volk mag zich verzetten tegen de al veertig jaar durende bezetting, maar ik geloof niet dat geweld een oplossing dichterbij brengt en ik keur geweld tegen burgers ten zeerste af. Israël heeft uiteraard het recht zijn burgers tegen dit geweld te willen beschermen, maar die zelfverdediging dient proportioneel te zijn. Het gebruik van luchtaanvallen in dichtbevolkt gebied is dat niet en leidt tot onnodig veel burgerslachtoffers.
Vandaar dat ik het gebruikte geweld van beide partijen buitensporig vind. Daarbij teken ik wel aan dat de militaire macht van Israël vele malen groter is en dat grote macht ook grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ik vind dat Israël die verantwoordelijkheid onvoldoende invult en sowieso al langere tijd onvoldoende tegemoet komt aan de verplichtingen die het heeft om zorg te dragen voor de humanitaire situatie in bezet gebied. Want hoewel het Israëlische leger zich enkele jaren geleden heeft teruggetrokken uit Gaza, is Gaza formeel nog steeds bezet gebied. Ook schendingen van het internationaal recht zoals de uitbreiding van nederzettingen op de Westoever of de bouw van de Muur midden in bezet gebied door Israël zijn afkeurenswaardig.
Ik denk dat het westen druk op Israël moet uitoefenen om het geweld te beëindigen en het internationaal recht te respecteren. Het mag echter duidelijk zijn dat ook Hamas het geweld moet beëindigen en derhalve moet stoppen met raketbeschietingen op Israëlische steden en dorpen. Alleen indien beide partijen bereid zijn het geweld te beëindigen, kan een einde komen aan de verschrikkelijke situatie die nu al bijna drie weken voortduurt. De EU en de VS hebben voldoende macht om Israël tot een einde van het geweld te bewegen. Ik vind dat de EU die macht moet gebruiken en wil dan ook dat de Nederlandse regering en de EU het door Israël gebruikte geweld veroordelen, net zoals men het door Hamas gebruikte geweld gericht tegen burgers heeft veroordeeld. De EU zou zich met meer kracht moeten inzetten voor het tot stand brengen van het staakt-het-vuren en het negeren van de recent aangenomen resolutie van de VN-Veiligheidsraad kan niet worden geaccepteerd. Ik hoop dat een actievere rol van de EU kan bijdragen aan een spoedig staakt-het-vuren en een einde aan de vele onnodige en onschuldige slachtoffers.
In het Kamerdebat over Gaza hebben wij dit standpunt naar voren gebracht. In het afrondende debat gisteravond heb ik een motie ingediend waarin wij dit standpunt verwoorden en de regering oproepen dat over te nemen. Die motie is helaas zojuist door een meerderheid van de Kamer afgewezen.
Naast een politiek oordeel, lijkt het ons ook goed de gebeurtenissen langs een juridische meetlat te leggen. Daarvoor is onafhankelijk onderzoek nodig. We hebben uiteindelijk het CDA zover gekregen daarmee in te stemmen en hebben daarom gisteren samen met het CDA een motie ingediend die de regering vraagt zich in te spannen voor dergelijk internationaal onafhankelijk onderzoek. Die motie is zojuist aangenomen door de Kamer. Zodoende heeft het Kamerdebat toch enig resultaat opgeleverd.
Vanzelfsprekend hopen wij op een zo spoedig mogelijk einde aan het geweld en ondersteunen wij elke poging vanuit de internationale gemeenschap om een staakt-het-vuren tot stand te brengen. Ik denk dat velen het daarmee eens zijn, ondanks mogelijke meningsverschillen over de beoordeling van dit conflict. Wellicht dat de eensgezindheid dat het geweld moet stoppen op korte termijn voldoende druk teweeg kan brengen om daadwerkelijk een einde aan het geweld te maken. De burgers in en nabij de Gaza-strook verdienen een veilig en menswaardig bestaan.
Met vriendelijke groet, Martijn van Dam Tweede Kamerlid PvdA Woordvoerder Buitenlandse Zaken '

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...