dinsdag 13 januari 2009

Merlijn Twaalfhoven


Ik kreeg deze email: 'Graag wil ik jullie aandacht vragen voor het project van componist Merlijn Twaalfhoven.
Een sprankje hoop tijdens een afschuwelijke oorlog.
Ik denk dat het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.
Groeten Bart Rovers.
http://dewandelendetak.radio6.nl/2009/01/12/symphony-arabica/#more-110'

'Monday, 12 January 2009 / door Walter Slosse
De Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven organiseert drie benefietconcerten om CD’s in te zamelen voor de kinderen in de Gazastrook. Iedereen heeft CD’s die al jaren onbeluisterd zijn gebleven, en daarmee kan je naar de een van de drie concerten in Amsterdam, Utrecht en Tilburg. Music for Gaza is een initiatief om toch niet machteloos te blijven bij de vicieuze cirkel van geweld in Israël en Palestina.
Bekende DJ’s waaronder ISIS, Kareem Raïhani, Safri, Lin en Takimi hebben alvast CD’s en platen platen ingebracht, en zullen meewerken aan de benefietconcerten, waar ook de Palestijnse zangeres
Shadia Mansour zal optreden. Zij was in mei 2008 in Nederland nog te gast tijdens de uitvoering van de Symphony Arabica van Merlijn Twaalfhoven waaraan De Wandelende Tak op 3 mei 2008 uitvoerig aandacht heeft gegeven.
Bezoek Music for Gaza op 13 januari in Paradiso Amsterdam (19.30 uur), op 18 januari in SJU Jazzpodium Utrecht (16.00 uur) en op 27 januari in 013 Tilburg (20.00 uur).
Een muziekschool in Gaza die pas zes maanden geleden haar deuren had geopend, werd tijdens de bombardementen van 27 december 2008 zwaar beschadigd. Eenendertig kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar mochten kiezen uit vijf instrumenten waaronder gitaar, de ud (Arabische luit) en piano. Van de negentien meisjes kozen de meeste voor gitaar. Het merendeel van de jongens toonde grote belangstelling voor de ud. De school is ondergebracht in het Palestijnse Red Crescent Society gebouw, recht tegenover de locatie van de Preventive Security Forces (PSS) in Gaza City. Dat PSS onderkomen was een doelwit tijdens de eerste reeks bombardementen die Israël uitvoerde. Een dag later werd het nog eens twee keer geraakt. Het vijf verdiepingen tellende gebouw ging volledig in rook op; een vlak stuk grond vol met stof en gruis is alles wat er van over is gebleven. Zoals alle andere gebouwen in de directe omgeving, werd de muziekschool flink beschadigd. Op de webstek van
Music for Gaza is daarover een verslag te lezen van Nadia Hijab.
Klik op de vet gedrukte woorden voor meer achtergronden.
Met zijn Symphony Arabica trad de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven in het voetspoor van dirigent Daniel Barenboim die met zijn West-Eastern Divan Orchestra de dialoog tussen Israeli en Palestijnen wil bevorderen via muziek. Ook voor Merlijn Twaalfhoven is muziek een sleutelbegrip in het streven naar een dialoog in het Midden-Oosten.
Luister hier naar
De Wandelende Tak van 3 mei 2008.'

Geen opmerkingen: