donderdag 2 december 2010

De Nuance van de NRC 189


Op de dag van de illegale inval in Irak, 20 maart 2003, gaf de NRC in een redactioneel commentaar het volgende advies:

Nu de oorlog is begonnen, moeten president Bush en premier Blair worden gesteund. Die steun kan niet blijven steken in verbale vrijblijvendheid. Dat betekent dus politieke steun - en als het moet ook militaire.

Ondanks de wereldwijde massale demonstraties van burgers tegen de inval in Irak, ondanks het feit dat de inval in strijd was met het internationaal recht, en ondanks het feit dat al tenminste een half miljoen Irakese kinderen gedood waren als gevolg van de totale vernietiging van de Irakese infrastructuur en de boycot van alles dat burgers nodig hebben om te kunnen overleven, was de NRC-redactie fervent voorstander van niet alleen 'politieke steun', maar ook 'militaire.' Het resultaat is bekend: de dood van meer dan een miljoen Irakezen, meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen, terwijl Irak zelf is versplinterd in etnisch gezuiverde gebieden, waardoor ook de polder nu medeverantwoordelijk is voor grootschalige oorlogsmisdaden die het resultaat zijn van het gegeven dat onze 'steun' niet bleef 'steken in verbale vrijblijvendheid.' Had de NRC daarentegen zijn journalistieke arbeid verricht dan had het nooit kunnen oproepen om de liegende en bedriegende Bush en Blair te steunen. Niet voor niets hebben naderhand zowel The New York Times als de Washington Post zich verontschuldigd voor het feit dat ze zich op sleeptouw hadden laten nemen door een kleine groep neoconservatieven, de meesten van hen pro-Israel lobbyisten. Zo niet de NRC, die zweeg in alle talen. Maar inmiddels zwijgt de redactie van de SP-multimiljonair Derk Sauer zeker niet wanneer het gaat om de man die via WikiLeaks allerlei geheim gehouden informatie openbaart, een geweldige gebeurtenis in een democratisch systeem dat gebaseerd is op de gedachte dat de mens in staat moet zijn z'n eigen lot mede te bepalen. Een democratie staat en valt bij de informatie waarover de burgers kunnen beschikken, en geheimhouding is een manier om de democratie uit te hollen. Zo enthousiast als de NRC was voor de steun aan het illegale westerse geweld tegen een autonome natie, zo negatief is het over Julian Assange van WikiLeaks. Het criminaliseren van de boodschapper gaat als volgt:

Autoritaire klokkenluider met een gesloten organisatie

Politie weet waar Julian Assange zich in Groot-Brittannië bevindt. Zijn arrestatie zou einde WikiLeaks kunnen zijn

WikiLeaks-oprichter Julian Assange liet zich begin vorige maand zien bij een persconferentie in Genève over zijn Iraakse publicaties. Inmiddels is hij ondergedoken. Foto AFP

De kritiek op de WikiLeaks-oprichter neemt toe. Hoe verantwoordt de man die het machtigste land ter wereld ter verantwoording roept, zichzelf?

Door onze redacteur
TOON BEEMSTERBOER
ROTTERDAM, 2 dec.

Julian Assange wisselt regelmatig van kapsel en telefoon. Hij eist van medewerkers dat ze alleen versleutelde mobieltjes gebruiken. Hij slaapt in hotels en bij vrienden. Maar overal vandaan bestiert hij de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Assange ís WikiLeaks.

Voor de Amerikaanse regering is hij de vijand, na de publicatie van honderdduizenden documenten, eerst over de oorlogen in Afghanistan en Irak, en nu berichten van Amerikaanse diplomaten.

Assange stoppen is – misschien – WikiLeaks stoppen. Vandaag meldt de krant The Independent dat de Britse politie al een maand weet dat hij zich in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk bevindt en wacht op instructies om hem te arresteren. Dat moment lijkt te naderen. Sinds dinsdag staat Assange op de lijst van meest gezochte personen van Interpol. De 188 lidstaten zijn verzocht hem aan te houden en uit te leveren aan Zweden.

De officiële aanleiding zijn aanklachten van verkrachting, seksuele intimidatie en bedreiging van twee vrouwen in Stockholm. Dergelijke zaken zijn vrijwel nooit aanleiding voor plaatsing op de lijst van gezochte personen. Assange zegt dat hij het slachtoffer is van een politiek complot. Hij heeft seks gehad in Zweden, zegt hij, maar met instemming.

Moeder is bezorgd

De verkrachtingszaak is een complot, zegt de moeder van Julian Assange vandaag in de Australische krant The Courier Mail. ,,Ik weet zeker dat hij nooit iemand zou verkrachten”, aldus Christine Assange. Ze zegt dat haar zoon vanwege zijn veiligheid geen contact met zijn familie opneemt. ,,Ik ben bezorgd dat het te groot is geworden, dat de krachten waartegen hij het opneemt te sterk zijn.” Ze zei dat haar zoon een zeer ethisch persoon is, die altijd een „zoeker van de waarheid” is geweest. „Hij vindt dat hij het goede doet in de wereld, vechten tegen de slechterikken, zo je wil”

De 39-jarige Australiër is op zoek naar een land dat hem asiel wil verlenen en WikiLeaks een veilige basis. Hij hoopte op Zweden, vanwege de beschermde status van media. Maar Zweden weigerde hem vorige maand een werk- en verblijfsvergunning.

Nu de grootste onthulling van vertrouwelijke en ongeschifte diplomatieke post in de geschiedenis op gang is, komen er meer vragen over zijn motieven. Hoe verantwoordt de man die de grootste wereldmacht ter verantwoording roept, zichzelf? Waarom deze massa informatie?

„Wij geloven dat transparantie in de activiteiten van overheden leidt tot minder corruptie, betere regeringen en sterkere democratieën”, meldde Assange bij de oprichting van WikiLeaks in 2006. De website wilde een platform zijn voor klokkenluiders.

Mede-oprichter Daniel Schmitt noemde Assange „een van de weinige mensen die echt geven om positieve hervorming in deze wereld, tot het punt dat je bereid bent iets radicaals te doen met het risico dat je een fout maakt, door te werken aan iets waar je in gelooft”. Dat was voor Assange hem deze zomer wegstuurde op beschuldiging van „slecht gedrag”.

WikiLeaks zelf is een geheimzinnige organisatie. Assange wordt geholpen door honderden vrijwilligers. Ze onderhouden vooral de technologische infrastructuur achter de website met ruim twintig servers in verschillende landen en honderden domeinnamen. Drie tot vijf mensen zouden full time voor WikiLeaks werken. Zij worden alleen bij hun initialen genoemd en communiceren via versleutelde online chatdiensten.

Volgens Stef van Grieken, een datajournalist die Assange een aantal keren heeft ontmoet, is gebrek aan transparantie logisch voor een organisatie die zo in de gaten wordt gehouden door inlichtingendiensten. „Als ooit een bron wordt gearresteerd of vermoord, zal nooit meer iemand informatie doorspelen. ”

Maar er is steeds meer kritiek op de autoritaire Assange. „We hebben gebroken omdat vrijwilligers niet gelukkig waren met de manier waarop Assange de dingen aanpakt”, zegt Herbert Snorrason, een IJslandse activist. Journalisten die kritisch over hem schreven, kregen ruzie. „Vroeger gaf hij alleen informatie vrij waarvan hij wist dat die impact had”, zegt Van Grieken. „ Nu zet hij enorme hoeveelheden ruwe data online. Dit zorgt voor ‘blinding transparency’: zoveel openheid dat het juist het omgekeerde effect heeft.”

In een interview met zakenblad Forbes kondigde Assange deze week aan begin volgend jaar zo’n tienduizend documenten te publiceren die een „ecosystem van corruptie” openbaren in de top van een grote Amerikaans

e bank, mogelijk Bank of America.

De vraag is of het hier nog van komt als Assange wordt gearresteerd. WikiLeaks heeft steeds minder vrijwilligers en moeite de site te beveiligen. Gisteren was de website niet bereikbaar na een cyberaanval die de helft van de servers had platgelegd, aldus een anonieme WikiLeaks-bron tegen Forbes. Er zou geen informatie verloren zijn gegaan.

Aldus de krant die het bloedbad in Irak volmondig steunde, en onwelgevallige informatie achterhield dan wel niet wist. Wat hier gebeurt is klassiek. Hoe meer WikiLeaks onthult hoe duidelijker het wordt dat de commerciele massamedia het publiek al vele jaren lang half of verkeerd inlicht. Dat kan zo niet langer en dus zijn de mainstream media nu druk doende stemming te kweken tegen de boodschapper van wie ze overigens wel zoveel mogelijk informatie doorgeven, want dat is goed voor de oplage en dus voor de winst van baas Sauer. 7 kolommen breed op de voorpagina had het NRC-voetvolk nodig om zijn publiek te informeren over datgene wat ze zelf niet wisten of in eerste instantie niet wilde weten. Of zoals de adjunct-hoofdredacteur van deze 'kwaliteitskrant' Sjoerd de Jong zo briljant formuleerde:

Hoe moeten gevestigde media omgaan met die ongevraagde diensten van een klokkenluiderswebsite die wordt geleid door een op het oog excentrieke eenling?

En nu moet dus de boodschapper opgesloten worden. Hij is niet alleen een bedreiging voor de macht, maar vooral voor de woordvoerders van de macht, de commerciele massamedia. Dit alles is een wrange illustratie van iets dat we altijd al hebben geweten of op zijn minst hebben gevoeld: de commerciele massamedia zijn gecorrumpeerd en behartigen de belangen van de machtigen en rijken. Het liefst zouden de meesten van mijn collega's de persvrijheid zo snel mogelijk aan banden willen leggen. En deze kinderen beseffen niet met welk vuur ze spelen. Tot het straks te laat is.

Het was de Angelsaksische geleerde Alex Carey die in Taking The Risk Out Of Democracy. Corporate Propaganda versus Freedom and Liberty schreef:

The twentieth century hassd been characterized by three developments of great political importance: the growth of democracy, the growth of corporate power, and the growth of corporate propaganda as a means of protecting corporate power against democracy.

Het interesseert de NRC-redactie niet dat zoals Chomsky het formuleerde dat de uitgelekte informatie van WikiLeaks hoe ‘profound' de Amerikaanse 'hatred of democracy,’ door allerlei politieke terreur te bedrijven. Wat veel belangrijker voor de NRC is dat


WikiLeaks zelf een geheimzinnige organisatie [is]. Assange wordt geholpen door honderden vrijwilligers.


Dat is pas een schokkende onthulling vergeleken bij de onbetekenende WikiLeak-informatie dat de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken prive-gegevens verzamelt van vooraanstaande politici in de wereld, kennelijk om ze zo te kunnen chanteren wanneer de VS dit noodzakelijk vindt. Die informatie is 'ongevraagd' en ongewenst voor de NRC, want deze feiten verstoren het propagandistische wereldbeeld dat de krant er elke dag weer inhamert.

8 opmerkingen:

Lucas zei

PVV-sites zwijgen. Achterkamertjespolitiek is opeens geen enkel probleem meer. Een Republikeins Congreslid eist de dood van klokkenluider Bradley Manning op een Teaparty-site die zich zegt in te zetten tegen overheidsbemoeienis.

"It appears that a trusted member of our armed forces, Army Private Bradley Manning, betrayed his country. Private Manning served as an Intelligence Analyst at Contingency Operating Station Hammer in Iraq and his duties gave him access to some of the most sensitive and secret documents in our nation.
The protection of these secrets is a duty of every man and woman who is entrusted with a clearance to view them and to use the information to assist in the protection of our nation. Today, Private Manning is charged with violating that oath he took to defend our nation and the constitution by admittedly giving thousands of highly classified documents and other information to the organization WikiLeaks. And if he is convicted on all charges, he could be sentenced to 52 years in military prison and given a dishonorable discharge.
These penalties in my opinion are too lenient because it is my belief that in the modern world Private Manning has not just violated orders, he has committed treason. He has aided and abetted our terrorist enemies and put the lives of countless of his brothers and sisters in uniform in jeopardy."'
http://biggovernment.com/cmiller/2010/12/01/it-is-past-time-to-shut-down-wikileaks/

Nog een maand en de Tweede Wereldoorlog is ten einde. De geallieerden zijn half april 1945 de Duitse grens gepasseerd bij hun opmars naar Berlijn. Ze naderen het Zuid-Duitse dorp Brettheim, waar vier jonge jongens vastbesloten zijn de troepen met panzerfausten te lijf te gaan. Ze worden tegengehouden door een nuchtere boer, die de zinloosheid van de actie doorziet en vreest voor beschieting van het hele dorp. Hij gooit de antitankwapens in een vijver.

Het komt de boer op de doodstraf te staan wegens ‘ondermijning van de legermacht’, zodra de SS er lucht van krijgt. Ook de burgemeester en de plaatselijke partijleider van de NSDAP komen voor het vuurpeloton, omdat ze het oordeel tegen de boer weigeren te bekrachtigen. Het dorp is gered, maar de drie moeten het met hun leven bekopen.

Worstelen
Wrang genoeg zijn de drie mannen uit Brettheim ook na de Tweede Wereldoorlog niet direct gerehabiliteerd. De Bondsrepubliek heeft decennialang geworsteld met slachtoffers van de nationaal-socialistische rechtspraak. Moest elke veroordeling worden teruggedraaid? Was elke vijand van het nationaal-socialisme automatisch een vriend van het naoorlogse Duitsland?

Die vraag kon alleen al niet eenvoudig bevestigend worden beantwoord, omdat veel NSDAP’ers na 1945 publieke functies bleven vervullen. Zo werd het oordeel tegen de drie uit Brettheim in 1960 nog eens bekrachtigd door een rechter die tijdens Hitlers machtsperiode zelf lid was geweest van de nationaal-socialistische partij.
http://www.duitslandweb.nl/actueel/uitgelicht/2010/5/Rehabilitatie+landverraders.html

Paul J zei

Het is precies zoals je zegt, Stan. NRC voelt zich enorm bedreigd door Wikileaks. De functie van de NRC is altijd geweest de lezer en vooral ook de redactie zelf gerust te stellen: o er zijn wel wat problemen her en der in wereld maar eigenlijk is alles heel ordelijk en redelijk. De rauwe werkelijkheid onder ogen zien waarvan de gelekte documenten in tipje oplichten is het laatste wat ze willen. "Ongevraagde diensten" inderdaad!

Wat een schandaal die heksenjacht op Assange. De Zweedse justitie wil hem hebben op basis van overduidelijk gefabriceerde aanklachten. Hebben ze hem dan zullen de Amerikanen om uitlevering vragen. Daar schijnen ze in het geheim al bezig te zijn hem in staat van beschuldiging te stellen. zie:

http://www.csmonitor.com/USA/Justice/2010/1202/WikiLeaks-founder-Julian-Assange-Has-US-already-indicted-him?sms_ss=email&at_xt=4cf8704f1b83163e,0

Anoniem zei

Ondertussen in Duitsland: FDP (vice-premier Westerwelle) zit in de coalitie. Uit de cables bleek dat de VS wisten hoe de coalitieonderhandelingen (najaar 2010) verliepen. Notulen, standpunten: aan VS gelekt. De cable zei niet wie er lekte.

Na de onthulling werd duidelijk wie: Helmut Metzner, een soort politiek secretaris van Westerwelle. Waarom hij het deed is nog niet bekend (inlikken bij de VS? Een soort behagen-type-Verhagen?) Hij is eruit geschopt. Zie FAZ.

Is dit nieuws, NRC?

eGast

Anoniem zei

Nou, mijn anonieme neus is even lang als dat anonieme antwoord, dus daar schiet ik niks mee op. Wat me opvalt is dat de ene oude linkse kameraad dogmatisch is geworden, en de andere miljonair.

Sonja zei

Wikileaks nu op: http://213.251.145.96/ en op http://46.59.1.2/
Drie uur geleden nieuwe Wikileaks mirror site erbij: http://wl-cable.ispeed.org/
Spreading like wildfire!

U.S. Orders Diplomats to Stop Telling Truth Until Further Notice

LYON (The Borowitz Report) -- The head of Interpol was resolute today about his organization's pursuit of missing WikiLeaks founder Julian Assange, telling reporters, "We will find Julian Assange, and then we will hire him."
http://www.huffingtonpost.com/andy-borowitz/interpol-we-will-find-jul_b_790829.html

Fox News: Julian Assange is "The WikiLeaks Rapist"

(Pakistan) The Lahore High Court on Friday dismissed a petition registered by one Arif Gondal seeking a ban on the Wikileaks website. ... We must bear the truth, no matter how harmful it is, television reports quoted Justice Saeed as saying.
http://www.dawn.com/2010/12/03/lhc-dismisses-petition-seeking-wikileaks-ban.html

"It is dangerous to be right when the government is wrong." (Voltaire)

Anoniem zei

Ik weet het niet hoor stan, met die Wikileaks. Lees dit van ICH:

Is Wikileaks being manipulated by intelligence services – one or several? There are a number of bloggers – some of them informed writers with credibility, some of them uninformed, anti-Semitic conspiracy theory nutters – who think the answer is “Yes”. More to the point is that no less a figure than Zbigniew Brzezinski, President Carter’s National Security Advisor, thinks the answer could be “Yes”. He said so in an interview with PBS’s Judy Woodruff and also in a subsequent BBC World Service (Radio) interview. To Judy Woodruff he said:

“The real issue is, who is feeding Wikileaks? They’re getting a lot of information which seems trivial, inconsequential, but some of it seems surprisingly pointed… The very pointed references to Arab leaders could have as their objective undermining their political credibility at home, because this kind of public identification of their hostility towards Iran could actually play against them at home…It’s a question of whether Wikileaks are being manipulated by interested parties that want to either complicate our relationship with other governments or want to undermine some governments… I have no doubt that Wikileaks is getting a lot of the stuff from sort of relatively unimportant sources, like the one that perhaps is identified on the air. But it may be getting stuff at the same time from interested intelligence parties who want to manipulate the process and achieve certain very specific objectives.”

Another way to look at the matter is to ask this question. If a visitor from Outer Space studied the first two days of Wikileak’s revelations, what preliminary conclusion would he (or she) come to?

I think it’s entirely possible that he (or she) would say: “The main message is clear. Iran is the biggest single threat to the peace of the region and the world and not only because the Israelis say so. Arab leaders agree with them. The secondary message is that apart from the Arab leaders who say they share Israel’s assessment, other Muslim leaders, those in Turkey and Pakistan especially, are not to be trusted.”

And here’s another question. Which party benefited most from the first two days of Wikileaks revelations? The obvious answer is the Zionist state of Israel.

http://www.informationclearinghouse.info/article26967.htm


Abdul Haq

stan zei

niets is onmogelijk, abdul. de media zijn het slagveld van belangen, niemand laat dingen uitlekken omdat hij even niets te doen had. maar dat is geen onthulling. veel belangrijker is wat we te weten komen, en datgene is in dit geval in strijd met de officiele versie van de werkelijkheid zoals de commerciele media die brengen, of in de woorden van Paul Brill:

onthullingen die een geheel ander licht werpen op het Amerikaanse doen en laten op het wereldtoneel.

dat de zionistische staat er wel bij vaart lijkt mij overdreven, een schurkenstaat doet toch wat ze wil, dat maakt een schurkenstaat nu juist een schurkenstaat. israel heeft wikileaks absoluut niet nodig.
groet
stan

Paul J zei

Dat de haviken jegens Iran profiteren is een gevolg van het feit dat hun journalistieke bongenoten bij de New York Times etc. selectief citeren uit de Wikileaks-documenten. Deze journalisten zetten simpelweg hun campagne pro-bombardementen voort, nu op basis van documenten geschreven door officials die op hun beurt ook behept zijn met eenzelfde bias. Voor de journalisten is het doodsimpel dat te citeren wat in hun kraam past. Gareth Porter geeft een sprekend voorbeeld in dit stuk: http://original.antiwar.com/porter/2010/11/30/russians-refuted-us-claim/

Porter is zelfs van mening dat Wikileaks dit 'cherry picking' door de commerciële media had kunnen verwachten en dat ze er beter aan hadden gedaan de alternatieve media de scoop te geven.

De reden dat Wikileaks de keuze heeft gemaakt voor de Guardian, Spiegel etc. heeft ongetwijfeld te maken met het gevaar dat de onthullingen anders geen enkele impact zouden hebben gemaakt vanwege doodzwijgen in de mainstream media. Alexander Cockburn noemt het voorbeeld van vergelijkbare interne correspondentie buitgemaakt door de Iraanse bezetters van de Amerikaanse ambassade in 1979. Link naar Cockburns uitstekende stuk: http://www.thefirstpost.co.uk/72286,news-comment,news-politics,alexander-cockburn-julian-assange-wanted-by-the-empire-dead-or-alive-wikileaks

NRC. Goedemorgen en Welterusten

  Goe Vandaag 16 APRIL 2024 Goedemorgen, Oekraïne slaakt een noodkreet: door het tekort aan munitie dreigt Rusland op alle fronten terrein t...