zondag 28 november 2010

Wilders 17

Ook OM liet te wensen over

Er worden geen nieuwe aanklagers aangewezen voor Wilders. Het OM negeerde echter de jurisprudentie van het Europese Hof van de Rechten van de Mens en wist de ware aard van Wilders’ campagne niet te onderkennen.

Jurisprudentie

Daniel Féret, oprichter van het Front National in België, verspreide pamfletten met onder meer de oproep om ‘het Belgische volk te redden van de oprukkende Islam’. Féret werd, terwijl hij reeds zitting had in het parlement, veroordeeld tot de toepasselijke taakstraf van 250 uur voor integratie van migranten en een periode van onverkiesbaarheid van 10 jaar.

Het Europese Hof verwierp het beroep van Féret op zijn vrijheid van meningsuiting en benadrukte het gevaar van zijn uitspraken in een politieke context: ‘De impact van racistische en xenofobe uitingen wordt versterkt in de context van verkiezingen, waarin argumenten van nature sterker aankomen. Het voorstellen van oplossingen voor problemen gerelateerd aan immigratie door racistische discriminatie te propageren zou waarschijnlijk hebben geleid tot sociale spanningen en het vertrouwen in democratische instituties hebben ondermijnd. In het onderhavige geval bestond er een prangende sociale noodzaak om de rechten van immigranten te beschermen (...) Het Hof oordeelde aldus dat artikel 10 [het recht op vrijheid van meningsuiting] geen geweld is aangedaan’.

Jean-Marie le Pen werd in Frankrijk veroordeeld wegens aanzetten tot haat op grond van godsdienst of ras. In een unanieme verwerping van zijn klacht oordeelde het Europese Hof dat de inmenging met de vrijheid van meningsuiting ‘noodzakelijk werd geacht in een democratische samenleving ter bescherming van de reputatie en rechten van anderen’. Ook Le Pen verweerde zich met het argument dat de Islam moest worden beschouwd als een politieke ideologie, maar dit werd door het Hof afgewezen.

Wilders’ campagne

Op de tweede plaats sloeg het OM de plank mis waar het de aard van Wilders’ campagne betreft. Veel van zijn uitspraken betreffen niet de Islam, maar moslims. Zo heeft hij het in de Volkskrant over ‘een gigantisch probleem met moslims’, ‘het loopt aan alle kanten de spuigaten uit’. ‘De demografische samenstelling van de bevolking is het grootste probleem van Nederland’, vindt hij. Wilders spreekt over moslims als een plaag: ‘Ik heb het over wat er naar Nederland komt en wat zich hier voortplant’. Op de website Geenstijl schrijft hij dat ‘het aantal islamieten’ in ieder Europees land ‘zorgwekkende vormen’ aanneemt.

De ‘kritiek’ op migranten of het ‘benoemen’ van het ‘migrantenprobleem’ gaat naadloos over in een retoriek van discriminatie, waar Wilders pleit voor het afschaffen van artikel 1 van de grondwet, het verbieden van de Koran, islamitische scholen en de bouw van moskeeën.

De oproep tot discriminatie gaat vervolgens over in een retoriek van verdrijving. Op Geenstijl schrijft Wilders dat de PVV zich ‘met man en macht zal verzetten tegen deze derde islamitische invasiepoging.’ In het NRC Handelsblad zei hij dat ‘de demografische ontwikkeling zo [moet] worden, dat de kans klein is dat er weer twee [moslims] in het kabinet komen’. In de Tweede Kamer sprak hij over ‘de grote schoonmaak van de Nederlandse straten’ en zei hij dat er ‘voor mensen die zich willen houden aan de Islam zoals verwoord in de Koran geen plaats [is] in Nederland’.[1] In de film Fitna associeert Wilders de Islam met de Duitse bezetting en roept op om ‘de islamitische ideologie te overwinnen’ zoals in 1945 ‘het nationaal-socialisme werd overwonnen’.[2] In New York (24 februari 2009) bevestigde Wilders dat deportatie van moslims ‘een goed idee zou zijn, een enorme stap, en zeker een mogelijkheid’.[3]

Genocide expert Ton Zwaan (UvA) noemde dit in de Zembla uitzending over Wilders ‘de dromen van iemand die denkt in termen van etnische zuivering’ en vergeleek de campagne van Wilders in Nederland met die van Karadzic in Servië, voordat het daar tot gewapende conflicten en etnische zuiveringen kwam. Ook futuroloog Gerald Celente voorziet etnische zuiveringen in Europa als gevolg van populistische campagnes tegen moslims zoals die van Wilders. (De Pers, 20 september 2010).

Youssef Ikhlaf, student rechten aan de Avans Hogeschool te Tilburg

Abdul Haq Compier, hoofdredacteur van Al-Islaam, het tijdschrijft van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nederland



[1] Zembla: ‘Wilders, Profeet van de Angst’

[2] Fitna, 14:34 min.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heilige Maria, wees gegroet, bid voor ons zondaars

Diaken Peter (zonder R) de Vries, zo maar een opmerking.
Aan de twitter:


Al-Taqwa, El Amien, El Boukhari, Okba Ibnoe Nafi, El Furkan, El Habib, zo maar wat namen v basisscholen in NL. Met subsidie taalachterstand.
4:53 PM Nov 27th via web

a] Het sacrament van Boete en Verzoening
Als je weet dat je zonde hebt gedaan -en wie doet dat niet?-, en je denkt aan God die zo goed is, en aan de kerkgemeenschap die je hebt gekwetst, dan wil je terug naar de liefde die je zelf hebt verlaten. Je 'bekeert je', dat wil zeggen: je keert je naar God toe en keert je af van het kwaad. Met spijt in je hart vertel je de priester je misstappen en belooft om het beter te doen. Dan ben je klaar om het sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen: de priester vergeeft in naam van Jezus je zonden [absolutie], en jij maakt je misstap weer goed [penitentie].


Diaken P. de Vries
RK Parochie Heilige Lambertus


anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...