Twee jaar geleden schreef ik dit, Obama was net topdog.
dinsdag 11 november 2008
Obama 46
Dit bericht is voor mijn collega's van de Nederlandse commerciele massamedia.
Beste jongens en meisjes,
Ik begrijp jullie enthousiasme voor Obama maar al te goed, immers hij is de 'eerste zware president' van een land dat werd geboren uit de genocide van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, en vervolgens meteen rijk werd door de bewoners van Afrika als slaven het vuile en zware werk te laten doen, om op die manier de VS God's "shining city upon a hill" te kunnen maken. Qua beeldvorming is 'een zwarte president' absoluut een verandering, daar twijfelt niemand aan. Dat hoeven jullie het publiek niet telkens weer duidelijk te maken. Zo dom is men niet dat jullie het er constant in moeten hameren.
Maar betekent dit nu ook een inhoudelijke verandering? Gezien de ernstige moeilijkheden waarin het imperium verkeert is dat een veel interessanter en belangrijker onderwerp om je mee bezig te houden. Gaat Obama de macht van de rijken aan banden leggen, van die 1 procent dus die meer dan 40 procent van de rijkdom in handen heeft en meer dan 20 procent van het inkomen? Gaat Obama de oorlogszuchtige politiek van de VS aan banden leggen, met andere woorden: gaat hij de troepen uit Irak en Afghanistan terugtrekken en gaat hij het expansionisme van Israel nu eindelijk eens aan banden leggen? Gaat Obama de macht van de oliemaatschappijen breken door versneld over te stappen op duurzame energie? Gaat Obama de zwarte medemens uit de sloppen van de grote steden halen? Gaat Obama de grotendeels gekleurde bevolking in de Amerikaanse gevangenissen vrijlaten? Gaat Obama al het werk uit China weer terughalen, zodat de werkloosheid in de VS fundamenteel wordt bestreden? En gaat Obama de macht van het militair-industrieel complex, waar president Eisenhower al een halve eeuw geleden voor waarschuwde, nu eindelijk vernietigen? Kortom, gaat Obama noodzakelijke fundamentele veranderingen aanbrengen?
Welnu, het antwoord is: nee. En de reden is dat er geen enkele sprake is van een wezenlijke verandering. Om dat goed te begrijpen moet je jezelf allereerst afvragen welke machtige belangengroepen Obama naar voren hebben geschoven. En vraag je vervolgens af wat Obama's mandaat is. Ik zal die vragen kort toelichten: een van de eerlijkste politici die ik ken is Hans Wiegel, voormalig vice-premier van Nederland, en lid van de VVD. Welnu, toen in de jaren zeventig de PVDA onder Joop den Uyl een monsterzege had behaald, ging Hans Wiegel samen met Dries van Agt van het CDA regeren. Op die manier werd de Nederlandse bevolking, die massaal op de hervormingspolitiek van Den Uyl had gestemd, duidelijk gemaakt wie in een kapitalistische samenleving werkelijk de macht in handen heeft. En voor de domoren die hardleers waren legde Hans Wiegel het nog eens een keer kort en duidelijk uit toen hij verklaarde dat hij als vice-premier 'op de winkel ging passen'. Een passende beeldspraak, want politici in een parlementaire democratie kunnen niet meer dan 'op de winkel' van een ander 'passen'. Ze staan allereerst in dienst van de macht, van degenen die de politici op hun 'winkel' laten 'passen.' De rest is toneel, luchtverplaatsing. De rest is: hoe verkoop ik de handel zo goed mogelijk. Meer doen politici niet.
Eerder al had Den Uyl zijn achterban vergeefs duidelijk proberen te maken wie in het kapitalisme werkelijk de dienst uitmaakt door te wijzen op 'de smalle marges van de democratie'. Maar wat hij precies bedoelde werd pas duidelijk toen de zegevierende PVDA gestraft werd met de rol van oppositie. Sindsdien begrijpen de sociaaldemocraten de zaak veel beter, kijk maar naar minister Bos die nu de kapitalistische luchthandel met miljarden aan belastinggeld probeert te redden. Minister Bos komt oorspronkelijk van Shell en kent zijn plaats. Hij weet als geen ander hoe de kaarten geschud zijn. En ook Obama weet dat, net zoals de filmster Ronald Reagan wist wat zijn plaats in dit toneelstuk was, en Bill Clinton nog eens via Monica Lewinsky duidelijk werd gemaakt wat zijn plaats was.
Met andere woorden, jongens en meisjes van de commerciele pers, verwacht niet teveel. Sterker nog, verwacht eigenlijk niets. Dan is alles wat beter wordt mooi meegenomen. Wat jullie nu doen is belachelijk hoge verwachtingen kweken. De desillusie zal straks des te groter zijn. Mijn voorstel is dan ook ook deze: lees eerst een aantal geschiedenisboeken over hoe de grote mensenwereld werkelijk functioneert. En lees ook even dit: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2008/11/obama-45.html Succes en ik spreek jullie later.
http://stanvanhoucke.blogspot.com/2008/11/obama-46.html
Het wordt hoog tijd voor een goed gesprek met de jongelui.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten