dinsdag 7 oktober 2008

Theo Dersjant van de Nieuwe Reporter 3


En als het ware om mijn stelling alsnog een keer te onderbouwen: ik kreeg net als reactie op mijn eerste bericht over hem, deze e-mail van Theo Dersjant:
'Beste Stan,
Een nogal kleine reactie. Maar dat is je recht. Overigens wijs ik je
erop dat je een foto gebruikt waar je geen rechten van bezit. Dat kan
een kostbare aangelegenheid worden, als ik de jurisprudentie overzie.
Ik zal de fotograaf tippen.
Ik zie voorts af van een verdere mailwisseling omdat een normale,
gangbare communicatie blijkbaar niet mogelijk is.
Niettemin met collegiale groet,
Theo Dersjant,
De Nieuwe Reporter.'
Significant is het woord, begrip 'tippen.' Dit is het niveau van de Nederlandse journalistiek zodra men werkelijk kritiek uit. De rancune, de onbeheerste woede ligt dicht onder het oppervlak. Het is de andere kant van het poldermodel. Als je niet meedoet, zulllen we de anderen eens gaan 'tippen', zodat je zult boeten voor je dissidente gedrag. Inhoudelijk gaat Dersjant nergens op in. Dat kan hij ook niet.
'Theo Dersjant (1957) is mediajournalist en hogeschooldocent (Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg). Hij werkte voor De Morgen, De Gooi- en Eemlander, De Journalist en de Tilburgse journalistenopleiding. Freelance droeg hij bij aan het tv-programma De Leugen Regeert. Hij is jurylid bij de European Newspaper Awards en bij de prijs voor de 'dapperste hoofdredacteur'. Hij is mede-oprichter van FEJS, Forum for European Journalism Students, mede-oprichter van een regulier overleg tussen docenten van de hbo-opleidingen journalistiek en mede-bedenker van het huidige Villa Media. In 2000 verscheen van zijn hand het boek 'Uit onbetrouwbare bron - de mooiste missers in de media' (Plataan). Hij is voorts betrokken bij het Duitse bedrijf Media,lizer dat een methode voor leesonderzoek (dagbladen en tijdschriften) op de markt zet.
Zo, dat weten we nu ook weer.

3 opmerkingen:

yelamdenu zei

Geachte heer Meester,

Op uw site yelamdenu schendt u auteursrecht van Trouw door een foto af te beelden van Elma Drayer, waarvoor u niet de rechten bezit. Ik verzoek u onmiddellijk deze foto te verwijderen.

Vriendelijke groet,

Gerbert van Loenen
adjunct-hoofdredacteur Trouw


http://yelamdenu.blogsome.com/2008/09/25/het-volk-slaat-terug-tegen-de-arrogantie-van-de-nieuwe-politieke-correctheid/

Stuur je allerlei interessante stukjes, reageren ze nooit op. Maar dan weten ze je opeens wel te vinden met dit soort "interessants". Ja, want ik heb echt kolossale winsten behaald met het blogje sinds ik die foto van mevr. Drayer gelinkt had. Echt een hele opluchting dat ik niet meteen voor de rechter hoefde te verschijnen.

Dat betekent overigens niet dat Van Loenen niet gelijk heeft, de uiterst artistieke foto van Drayer valt inderdaad onder het auteursrecht van een fotograaf die ook maar zijn/haar best doet om de eindjes aaneen te knopen. :-)

Misschien hebben ze nu dan wel een nieuwe techniek gevonden om de bloggers terug te pakken, aangezien reageren niet de bedoeling is, kun je een beetje zieken over "auteursrecht".
Ik heb nou die foto geGIMPt, ik weet niet wat het auteursrecht daarvan vindt.
Misschien een idee voor jou Stan, gooi het plaatje in de digitale shredder en het auteursrecht zou er wel eens van af kunnen vallen. :-)

http://www.gimp.org/

Sonja zei

Gepimpt? Dan valt het volgens mij onder 'kunst' en/of satire. En dat mag. Ik heb bijv hier een foto van Wouter Bos, maar dan met 4 miljard gaatjes erin. Moet kunnen.

yelamdenu zei

Van Loenen blijft doorzeuren dat ook een bewerking onder het auteursrecht valt.

Ik heb ook de deGIMPte er maar tijdelijk afgehaald, anders blijf ik straks heen en weer mailen met die adjunct hoofdredacteur en dat allemaal om het hoofd van Drayer, dat is me wat te veel eer.

Ik ben niet juridisch onderlegd oid., dus ik zal moeten uitvogelen of dit niet onder "citaatrecht" of "polemiek" of iets van dien aard valt.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...