vrijdag 10 oktober 2008

Het Neoliberale Geloof 218

NRC bericht:

'Vangnet van 20 miljard voor financiële sector
Gepubliceerd: 10 oktober 2008 14:03 Gewijzigd: 10 oktober 2008 14:12
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 10 okt. De Nederlandse staat heeft gisteravond per direct 20 miljard euro beschikbaar gesteld voor de Nederlandse financiële sector om te voorkomen dat bedrijven in problemen komen. Desondanks werd de Amsterdamse AEX-index vanmorgen met de andere beurzen in Europa en Azië mee omlaag getrokken, in navolging van Wall Street gisteravond.
Rond het middaguur stond de AEX 7,4 procent lager op 261,24 punten. In Frankrijk en Duitsland was het verlies nog groter. In Azië sloten de beurzen van Hongkong en Tokio respectievelijk 7,2 en 9,6 procent lager. Gisteren was de Dow-Jonesindex al met 7,3 procent gedaald. In New York brak er een uur voordat de handel sloot paniek uit, onder meer omdat General Motors – en daarmee zijn grote financiële divisie – wellicht een lagere beoordeling krijgt.'
Vangnet_van_20_miljard_voor_financiele_sector
Veel van mijn collega's zijn zo erg geindoctrineerd door het systeem, geloven zo diep in de neoliberale ideologie, dat ze niet in staat zijn de werkelijkheid te zien. Ik hoorde net een gelovige financiele commentator van de BBC zeggen dat er op de beurzen een strijd tussen de bulls en de bears gaande is, tussen de zogeheten optimisten en de zogeheten pessimisten. Maar dat is nonsens, het verklaart niet het feit dat de afgelopen week wereldwijd de belangrijkste beurzen met 20 procent zijn gedaald.
De fundamentele fout die mijn collega's maken is het volgende. De afgelopen tien dagen hebben de westerse regeringen ongeveer 1000 miljard euro in de failliete geldhandel gepompt. Maar dat is een druppel op de gloeiende plaat, want het gat dat is ontstaan doordat banken vele malen meer krediet verstrekten dan ze zelf in bezit hadden, is veel groter dan die 1000 miljard. De banken gokten dat dit alles oneindig lang door kon gaan. Alan Greenspan, tot begin 2006 voorzitter van de Board of Governors van de Federal Reserve System', was namelijk van mening dat banken consequentieloos konden blijven doorgokken. Het zou volgens hem geen desastreuze consequenties hebben. En we weten allemaal dat als de hoofdaap iets beweert de bij-apen dit dan onmiddellijk geloven. Anders heeft het geen zin om hoofdaap te worden. Alleen op die manier kan ons hierarchisch systeem werken. En zo bleef de luchthandel doorgaan, waardoor dit banksysteem failliet is.
Dat weten de speculanten op de beurzen maar al te goed, daarom nemen ze ook geen enkel risico en stoten allerlei 'giftig materiaal,' om in het jargon te blijven, zo snel mogelijk af. Die speculanten zijn ook niet in 'paniek' zoals de slijpsten voor de geest onterecht bericht. Als u iets van de hand doet omdat het niets waard is, dan bent u niet in paniek, integendeel, u bent uitermate verstandig, want alleen een dwaas bewaart iets dat hem steeds armer maakt. Welnu, beste lezers van deze weblog, hoe leg ik nu mijn collega's dat uit wat ieder zinnig mens en zelfs een kind al weet? Graag een antwoord voor het einde van het jaar.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...