woensdag 8 oktober 2008

De Commerciele Massamedia 146


De Nieuwe Reporter bericht:

'Nederlandse journalisten: niet checken maar indekken
Email artikel: Print artikel: Reacties: 0
8 oktober, 2008 Els Diekerhof
Checken van feiten en opvattingen is hard nodig, vindt de Nederlandse journalist. Alleen komt het er vaak niet van. Selectief checken, dat is de praktijk. En vaak checkt hij eigenlijk alleen om gedekt te zijn en niet om achter de waarheid te komen. Dat is, samengevat, het resultaat van een onderzoek van de Kenniskring Crossmedia Content van de Hogeschool Utrecht.
Aanleiding is onderzoek aan de overkant van de Noordzee van onderzoeksjournalist Nick Davies en onderzoeker Justin Lewis. In Flat Earth News beschrijft Davies hoe de kwaliteit van de Britse pers lijdt onder rapid repacking of largely unchecked second-hand material. Zeg maar: het gebruik van ongecheckte tweedehands gegevens. De belangrijkste taak van journalisten: to check and to reject whatever is not true (…), is volgens hem in het geding.'

2 opmerkingen:

Sonja zei

Thom Meens, de ombudspipo van de Volkskrant, schrijft weer iets over wederhoor. Waarschijlijk onbedoeld geeft hij haarscherp een journalistentruc aan:

"Het is een in de journalistiek gebruikelijke gang van zaken. Als een ander iets interessants heeft, wat je zelf niet bevestigd krijgt, citeer je de ander. Zo kun je in ieder geval nog het nieuws brengen"

"Ik geef toe: erg sterk is het niet. Niet sterk, maar wel gebruikelijk in de journalistiek."


Mijn reactie heeft hij verwijderd. Ik schreef dat ik de truc wel kende en dat bijvoorbeeld wanneer een journalist (en/of zijn redactie) vindt dat moslims terroristen zijn, dat hij dan Geert Wilders zal citeren.
Daarna volgde een gek verhaal over Thom Meens waarbij ik zijn buren ruimschoots citeer :)

yelamdenu zei

Wat is dat voor sh*t met dat verwijderen van reacties enzo? Tenzij er "v14gr4" of "alle joden/moslims/negers/zigeuners/brabanders/polen/* aan het gas" in voor komt, waar SLAAT dat op?

Die paar f***ing kilobytes op een servertjes maken echt geen fluit uit.

*doorhalen wat niet van toepassing is