maandag 27 december 2010

Rosanne Hertzberger. Racisme 3



Rosananne Hertzberger in de krant van Derk Sauer, de NRC:

'Ik huiver nog steeds als ik zo’n jurk zie, zo’n Mohammed Bouyeri-gewaad, op straat, in de tram, in de trein. Mijn onderbewuste is namelijk niet politiek correct, mijn onderbewuste scheert mensen over één kam. Dus controleer ik de contouren van zijn middel om een eventuele bomgordel in een vroeg stadium te kunnen ontwaren.

En bij de volgende halte ga ik in een andere coupé zitten. Dat vind ik prettiger. De wereld is veranderd.'

Wat staat hier nu eigenlijk precies? Allereerst dat Hertzberger in haar 'onderbewuste' een raciste is die mensen beoordeelt op hun uiterlijk, net zoals de antisemiet iedereen met een keppeltje op onmiddellijk afschrijft als 'een onbetrouwbare jood' met wie hij niet in dezelfde 'coupé' wil zitten. En waarom niet, welnu omdat in de ogen van een antisemiet elke jood een vertegenwoordiger is van een groep die door hem is gestereotypeerd en gecriminaliseerd, en daarmee is gedehumaniseerd. Hij ziet niet een mens in dezelfde 'coupé' zitten, maar een representant van de gehate groep, iemand wiens authenticiteit is ontnomen.

Het kenmerk van racisme en antisemitisme is dat men de mens, de ander, niet ziet als een individu maar als lid van een hele groep. Belangrijk daarbij is het begrip 'onderbewuste' dat Hertzberger gebruikt. Het woord is volstrekt overtollig, want elk racisme, elk antisemitisme komt per definitie juist voort uit het 'onderbewuste', uit de troebele onderlaag waar de instincten de dienst uitmaken. Het is domweg onmogelijk om een bewuste racist te zijn, want het racisme kent uiteindelijk geen rationele, bewuste argumenten om deze houding te rechtvaardigen. Nogmaals, elk racisme, elk antisemitisme is gebaseerd op de troebele en primitieve reflexen van de menselijke geest. Hertzberger lijkt het begrip 'onderbewuste' aan te voeren als excuus. Lijkt stel ik met nadruk, want in de laatste zin verraadt ze zichzelf, want dan blijkt ze haar 'onderbewuste' ineens bewust te gebruiken om de ander te discrimineren, immers ze vindt het 'prettiger' om het gezelschap te mijden van een in wezen volstrekt onschuldige die zij als raciste op grond van uiterlijke kenmerken de rol van het vlees geworden kwaad heeft toebedeeld. Het is exact hetzelfde wat de antisemiet doet, die 'de jood' als een communistische onruststoker ziet omdat Karl Marx een jood was, of een kapitalistische uitbuiter omdat Rothschild een jood was. Omdat 'Mohammed Bouyeri' ooit eens 'zo'n jurk' aanhad 'ga ik in een andere coupé zitten'.

Deze racistische reactie van Rosanne Hertzberger verklaart tevens waarom ze net als Wilders en consorten ervan overtuigd is dat een multiculturele samenleving onmogelijk is. Et voila, 26 jaar oud, nauwelijks levenservaring, en iemand die zich permanent als slachtoffer portretteert. Ze is iemand uit een milieu dat er niet in geslaagd is haar te overtuigen dat een ontwikkeld mens bepaalde normen en waarden dient te handhaven, en dat je je gedrag niet laat overheersen door ressentimenten. Daarover meer in een volgend stukje.


Geen opmerkingen: