woensdag 29 december 2010

Rosanne Hertzberger. Racisme 11

Djellaba's.


yelamdenu heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Rosanne Hertzberger. Racisme 10" achtergelaten:

Ook dat is weer onjuist van Hertzberger (waarom gaat ze niet verder met de moleculaire microbiologie?).
Mohammed Bouyeri heeft Van Gogh waarschijnlijk niet vermoord omdat hij "de profeet" zou hebben beledigd.

Veel mensen denken ook dat het zou zijn gegaan om het filmpje Submission.

Maar wat veel waarschijnlijker is (hoewel het uiteindelijk uit B.'s mond zelf zal moeten komen) is dat de druppel een van zijn columns in Metro is geweest. Daar vond Van Gogh het komisch om zo godslasterlijk mogelijke taal uit te slaan, alsof hij daarmee een heldendaad verrichtte.

In een van die columns in het gratis krantje sprak Van Gogh over zijn god als een "varken", de precieze bewoordingen ken ik niet. Het is dus belediging van God zelf, niet de profeet, die Bouyeri mogelijk heeft gedreven tot de moord. Sterker nog, in de (orthodoxe) islam bestaat een sterke houding tegen het vergoddelijken van de profeet. Alleen God is God, een mens is maar een mens - ook de profeet Mohammed, al is dat natuurlijk een heilige.

Is dit nou belangrijk, het is maar een columnpje tenslotte. Zelf ben ik altijd wel nieuwsgierig *waarom* iemand zo iets gruwelijks begaat als een moord. Veel verder kun je toch niet gaan. Als dat al een irrelevant detail wordt, waarmee je kunt spelen al naar gelang het effect dat je wilt bereiken, dan weet ik er nog wel een paar. De advocatuur drijft op zoiets, en dat kan tientallen levensjaren in de bak schelen!

Als Hertzberger wetenschappelijke pretenties heeft vraag ik me af waarom haar columns zo vijandig staan tegenover elke vorm onderzoek naar de feiten. Is het een vorm van antigif tegen moleculair microbiologisch autisme? Is haar eigen onderzoek niet opwindend genoeg?

Overigens is nog erger dan haar domheid en vooroordelen die pedante en pathetische stijl van haar.


Aldus Yelamdenu. Let u ook eens op de wijze waarop Hertzberger de ander stigmatiseert. Ze schrijft dat 'onze eigen Theo,' door Hugo Brandt Corstius steevast 'de antisemiet' genoemd, werd vermoord door een man in 'zo’n jurk, zo’n islamitisch gewaad.' Islamitisch gewaad? Hoezo 'islamitisch'? Wat maakt dit traditionele kledingstuk 'islamitisch'? Helemaal niets, de meesten van de meer dan 1 miljard islamieten lopen niet dag in dag uit in 'zo’n islamitisch gewaad.'  Net zo min als er 'christelijke overhemden' bestaan en net zomin als de klomp de typisch Nederlandse schoen is van elke Hollander, is de djellaba een exclusief 'islamitisch gewaad.' Alleen in het brein van een provinciaal is dit zo, zoals een Amerikaanse boer uit het Midwesten denkt dat wij allemaal op klompen lopen, hasj roken en eens per week naar het bordeel gaan. Hertzberger's racisme is gebaseerd op stereotypen, op uiterlijkheden, net zoals bij alle andere racisten en antisemieten. Hun haat is niet gebaseerd op feiten maar op ressentimenten.


Een djellaba (ar: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en vaak een soort capuchon. Het wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Het wordt met name in Marokko (Noord-Afrika) door mannen en vrouwen gedragen. Het is traditionele kleding voor Marokkanen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Afgezien van dit racisme als te onderzoeken verschijnsel, ben ik nou de enige die haar columns saai vindt? Het lijken me maar gedachten van iemand die zich verveelt.

In een eerdere link rondjevanpavlov zei ze: "een goede columnist krijgt ingezonden brieven". Dat is blijkbaar haar enige criterium, en het enige criterium voor NRC Handelsblad (zelf zou ik zeggen: ... en een slechte ook).

Een andere verklaring kan zijn: het is een verwend nest ("mijn achternaam is Hertzberger en ik ben hoogopgeleid. Ik weet niet veel van armoede"). Dit kan er in zoverre toe doen dat haar gedachten nooit zijn getest in een echte wereld. Met de stroom meedrijven maakt je schip onbestuurbaar.

Ja. Conclusie tot nu toe: Een verwend nest dat zich verveelt.

eGast

Anoniem zei

de franiscaner monikken imiteerden islamitische sufi's in het dragen van de djelebba.


Abdul Haq

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...