Het volgende meldde de dag voor Kerst de 26-jarige Rosanne Hertzberger in de NRC:
'Een moslim in een jurk schrikt mij tegenwoordig af – na 9/11, maar het gekke is dat ook moslimextremisme went... Mijn generatie kreeg zijn eigen angstgegner, een eigen vijand: de moslimextremist. De wereld veranderde op een maandag in 2001.' http://stanvanhoucke.blogspot.com/2010/12/rosanne-hertzbergers-racisme.html
Het wereldje van Hertzberger 'veranderde op een maandag in 2001,' zo laat ze de lezer weten in deze melodramatische klaroenstoot.
Maandag?
11 september 2001 viel op een dinsdag, dus of het geheugen liet haar in de steek of ze vond het dramatischer klinken als de aanslagen van 2001 op de eerste dag van de werkweek vielen. Hoe dan ook, het melodramatische begin is fout en is illustrerend voor de rest van haar betoog. Hetzelfde geldt voor haar bewering dat op die dag haar 'generatie zijn eigen angstgegner [kreeg].' Ik heb twee kinderen die tot haar generatie behoren die dit gevoel (want daar gaat het om) niet hebben, en ook hun vrienden- en kennissenkring hebben niet het gevoel dat hun wereld bedreigd wordt door wat Hertzberger kwalificeert als 'de moslimextremist.' Sterker nog: uit een opiniepeiling van de Europese Unie bleek dat Israël algemeen gezien wordt als 'de grootste bedreiging' voor de wereldvrede. En in 2007 toonde een BBC-onderzoek aan dat Israël door een representatieve groep burgers het meest negatief werd beoordeeld van in totaal twaalf landen, waaronder zelfs Iran en Noord-Korea. Ondertussen beoordeelt 43 procent van de Amerikanen Israel als een bedreiging voor de wereldvrede. Kortom, Hertzberger spreekt dus zeker niet namens haar generatie, maar namens zichzelf en een groep gelijkgestemden. Kenmerkend aan deze groep is dat ze op een luidruchtige wijze overal beweren 'dat Wilders gelijk had dat een multiculturele samenleving niet mogelijk is.' Een aardig inzicht in die mentaliteit geeft deze reactie:
'Johanna Roggeband zei:
'Ik huiver nog steeds als ik zo’n jurk zie, zo’n Mohammed Bouyeri-gewaad, op straat, in de tram, in de trein. Mijn onderbewuste is namelijk niet politiek correct, mijn onderbewuste scheert mensen over één kam. Dus controleer ik de contouren van zijn middel om een eventuele bomgordel in een vroeg stadium te kunnen ontwaren.
En bij de volgende halte ga ik in een andere coupé zitten. Dat vind ik prettiger. De wereld is veranderd.'
Het is precies deze laatste zin die haar racisme verraadt. Daarover in een volgend stukje meer.
2 opmerkingen:
Werkt Hertzberger toevallig ook voor de NOS? Ik schreef zojuist: NOS-propaganda: Schip Gaza-konvooi terug in Turkije.
Rosanne is heel blij met je artikel Stan, lees maar:
http://twitter.com/ryhertzberger
HOERA, één of ander helder licht beticht me van racisme. http://stanvanhoucke.blogspot.com/2010/12/rosanne-hertzbergers-racisme.html
hij plaatst trouwens wel mijn stuk integraal online. zal ik die gewoon voor de grap een rekening van honderd euro sturen?
Een reactie posten