donderdag 8 april 2010

De Nuance van de NRC 180



  • Poppo Wit zegt:

    Even afgezien van de vraag of het juist is dat WikiLeaks dit publiceert, want dat lijkt mij evident juist, is de vraag of de presentatie van WikiLeaks correct is. WikiLeaks neemt met de presentatie op de site http://www.collateralmurder.com alleen al stelling door de naamgeving van de site.

    De stelling dat de piloten de camera en/of een statief aanzien voor een raketwerper is alleen al behoorlijk voorbarig. Volgens mij is duidelijk zichtbaar dat een van de mannen in de groep op de achtergrond knielt met een raketwerper en daarmee later naar de straathoek loopt waar even later de journalist met zijn camera zichtbaar is. Het ding waarmee hij loopt is geen camerastatief. Verder is in de groep zeker een persoon te zien met een handwapen.

    Als er al zoveel controverse is over wat er in die film te zien is, dan is het best voorstelbaar dat die piloten in de korte tijd die zij hadden hebben besloten dat het om een gewapende groep ging. Niet heel vreemd, op die plaats en tijd in Bagdad.

    Wat ik jammer vind is dat de discussie verloopt zoals altijd: eerst worden standpunten ingenomen, daarna worden argumenten gezocht. Wil je die piloten zien als moordenaars, dan selecteer je uit de film precies dat wat in je belang is, omgekeerd geldt hetzelfde. Waarom begint zo’n discussie niet met een behoorlijke waarneming, en worden DAN pas de feiten beoordeeld..?

    Poppo J. Wit


    1. stan van houcke zegt:
      (NB: Deze reactie moet nog worden beoordeeld)

      poppo wit beweert dit: ‘Wat ik jammer vind is dat de discussie verloopt zoals altijd: eerst worden standpunten ingenomen, daarna worden argumenten gezocht. Wil je die piloten zien als moordenaars, dan selecteer je uit de film precies dat wat in je belang is, omgekeerd geldt hetzelfde.’

      Poppo beseft niet dat het doodschieten van gewonden die afgevoerd worden een oorlogsmisdaad is. Dat is jammer, hij zou zich beter moeten informeren. Wat betreft zijn stelligheid over wapens. Tussen het schieten en de inslagen van de hoge snelheidskogels zit bijna 2 seconden. Die kogels gaan met een snelheid van 1000 meter per seconde. Met andere woorden: de gevechtshelicopter vliegt op bijna 2 kilometer afstand van de journalisten en kinderen die worden getroffen. Die grote afstand verklaart ook het feit dat de journalisten en de hulpverleners totaal niet bewust waren van de aanwezigheid van de gevechtshelicopter. Iedere kijker kan dat ook constateren. Door die grote afstand kan de helicopterbemanning zelfs niet met hun apparatuur zien dat er twee kinderen achter het open raam van het busje zitten. De afstand is te groot. Met andere woorden: op die afstand kunnen ze geen details herkennen, en zeker niet of iemand een AK-47 in handen heeft. Dat is ook de reden waarom de Amerikaanse militairen een filmcamera aanzagen voor een raketwerper. Bovendien zou Poppo dit eens moeten lezen:

      http://zaplog.nl/zaplog/article/mcchrystal_erkent_dat_amerikaanse_troepen_onschuldige_afghanen_doden_bij_co

      Tenslotte nog een detail. Uit Amerikaanse persverslagen is bekend geworden dat Amerikaanse piloten tijdens gevechtshandelingen onder invloed van amfetamine zijn om zo vermoeidheid te bestrijden en om alert te kunnen reageren. Het maakt ze ook triggerthappy. http://www.counterpunch.org/heard01232003.html

      Los daarvan:

      Iraq War Vet: “We Were Told to Just Shoot People, and the Officers Would Take Care of Us”

      Zie: http://www.truthout.org/iraq-war-vet-we-were-told-just-shoot-people-and-officers-would-take-care-us58378

      De stelligheid van poppo berust niet op de werkelijkheid. Ik vrees dat hij eerst een standpunt heeft ingenomen en daarna naar argumenten heeft gezocht. Jammer, want het gaat hier wel om het leven van burgers.


      http://weblogs.nrc.nl/opklaringen/2010/04/06/collateral-murder/

  • 3 opmerkingen:

    Paul zei

    En Poppo mag zich ook wel eens afvragen waarom de helischutter wel in staat is een wegrennende ongewapende man neer te schieten ,maar niet in staat is alleen de vermeende wapendragers uit te schakelen maar er voor kiest ,alle rustig rondwndelende mannen neer te schieten.

    Paul zei

    Waarom begint zo’n discussie niet met een behoorlijke waarneming, en worden DAN pas de feiten beoordeeld..?
    @Stan

    http://zaplog.nl/zaplog/article/inside_story_what_are_the_rules_of_engagement

    poppo wit zei

    Stan, Paul, denk dat dit wel voor zich spreekt:

    http://www.liveleak.com/view?i=c1b_1270800204

    WikiLeaks heeft bewust geknipt. Precies de gedeelten die laten zien dat het om een groep opstandelingen ging. Jammer.

    Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

    mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...