woensdag 7 april 2010

Arend Jan Boekestijn. Terrorist. 2



Beste hoofdredactie en collega's van NOVA,

Als oudere journalist die jarenlang voor de VPRO-Radio heeft gewerkt en de Humanistische Omroep Stichting verzoek ik u mij een antwoord te geven op de vraag waarom Arend Jan Boekestijn gisteravond door u uitgenodigd was om zijn niet ter zake doende en voorspelbare commentaar te geven op de uitgelekte beelden van een Amerikaanse oorlogsmisdaad in Irak. Welke relevante informatie verwachtte u van hem? Waarom en in welke hoedanigheid zat hij in uw programma? Toch niet vanwege zijn kennis van Irak, want het was juist Arend Jan Boekestijn die vlak voor de illegale inval in Irak in maart 2003 op de Nederlandse televisie luidkeels verkondigde dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte die hij elk moment kon inzetten. U verkoos het die beelden niet te laten zien met als gevolg dat de kijkers geen afgewogen oordeel konden vormen van de 'deskundigheid' van deze zich als malloot gedragende meneer. Ik kan me voorstellen dat in het kader van de afgedwongen verrechtsing van NOVA u heeft gemeend dat Boekestijn een goede keuze was, maar toch, men kan conservatief zijn en toch niet dom. Vandaar mijn vraag.
Stan van Houcke,
Journalist/schrijver
Amsterdam.


PS. Hier enkele citaten van Boekestijn:




Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

Arend Jan Boekestijn is blijkbaar ook een radicaliserende eenling"


|

Paul


Paul heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

Boekestijn zei zelfs het schieten op het busje te kunnen instemmen,want ´´de rebellen maken vaak gebruik van ambulances´´

Hier zien we het US leger de lokale boeren in Irak ondersteunen bij de opbouw van het land
http://www.youtube.com/watch?v=pYbpgNRLppk

|
Sonja

Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

Boekesten zei in NOVA:

Boekestijn: "Dit is de nare kant van oorlogvoeren."
Interviewer: "Hoe vervelend ook, het hoort erbij?"
Boekestein: "Ja."

Over het schieten op ambulances:
Boekenstein: "Rebellenleiders weten dat. En die gebruiken dus ook ambulances voor operaties."

Na beelden van beschoten meisje:
Boekestijn: "De ellende is dat er altijd een grijs gebied is waar buitengewoon tragische omstandigheden platsvinden, en dat is vreselijk. Aan de andere kant hou goed in de gaten, als je nooit schiet in zo'n situatie, dan krijg je dus nog veel meer bomaanslagen in Bagdad. Dus het is... het leven is niet eenvoudig."

Over een eventueel onderzoek:
Boekestijn: "Amerika is geen bananenrepubliek."

In wezen zegt hij dus 'Krieg ist Krieg' maar niet letterlijk.
Daarnaast bevestigd hij dat Amerika wel een bananenrepubliek, aangezien deze video al 3 jaar lang in de doofpot zat, en nooit vertoond had mogen worden van de Amerikaanse regering (Defensie, Pentagon, whatever).
|
Anoniem

Anoniem heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

Nova vermijdt het woord "burgers". Ook vermeden: de eerdere leugens van de militairen over deze aanval. Waarom is Boekestijn eigenlijk uitgenodigd? Elke maand een andere motivatie voor zijn hobbyoorlog in Irak.
Boekestijn: "We zien hier dus een Apache". Huh? Waar dan?
Boekestijn: "Laten we het even omdraaien. Stel je voor dat ze _niet_ geschoten hadden. En stel je voor dat het hier mensen betrof die afschuwelijke aanslagen plegen. Dan heb je dus ook een probleem". Ja. Het probleem is er altijd, en heeft een naam. Boekestijn.

eGast


|
Sonja


Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

Boekestijn: "als je nooit schiet in zo'n situatie, dan krijg je dus nog veel meer bomaanslagen in Bagdad"

Je moet dus van Boekenstijn op zijn minst 'wel eens' schieten in "zo'n situatie". Daarmee ontwricht hij dus zijn uitspraken over het oorlogsrecht.


"dan krijg je dus nog veel meer bomaanslagen in Bagdad"
Nog veel meer dan... wanneer? Voor de VS het land bezette waren er (naar mijn weten) geen bomaanslagen in Irak. Er waren niet eens 'insurgents'. Nu zijn er meer dan een miljoen Iraakse doden gevallen. En zijn er 3 miljoen vluchtelingen.

Boekenstijn wijt de bomaanslagen in Bagdad aan het (houden aan het) oorlogsrecht?




|
Anoniem


Anoniem heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

De politiek en de media zijn zwaar ziek in hun hoofd.

Groet, Koen

|

Sonja


Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

NRC:

"De nieuwsbehandeling verliep langs voorspelbare lijnen. Het is het makkelijkst en goedkoopst om de beelden aan deskundigen voor te leggen en die om commentaar te vragen. Dus vond Ko Colijn in EénVandaag dat de Amerikanen iets uit te leggen hadden, opinieerde Rob de Wijk in Netwerk dat de militairen wellicht genoegdoening wilden voor het sneuvelen van kameraden en meende Arend Jan Boekestijn in Nova dat het om „een heel ingewikkeld en dubbel beeld” gaat, maar dat alle partijen zich wel aan het oorlogsrecht moeten houden."

"In Pauw & Witteman tekende zich iets dergelijks af in de woorden van generaal buiten dienst Hans Couzy, die de beschieting van een busje dat gewonden ophaalt „een pure oorlogsmisdaad” noemde. Nederlanders zouden zoiets niet snel doen. Oorlogscorrespondent Arnold Karskens kwam meteen met tegenvoorbeelden."


Boekestijn over Guantanamo Bay:

"Mr Casey is obviously right that during a war situation you are allowed to do this but the trouble is if this war is going to take 20 years and we are keeping people in a legal limbo - the whole psychological make up of this is going to be pretty ugly."

"So, it seems to me much wiser for a number of reasons to organise military tribunals and come up with charges. This is especially important because the world needs America - my own continent, Europe, is weak, divided, it's pacifist and only the Americans are really decisive in the way they operate things - so the Americans can't permit themselves to make too many mistakes here."

"In the Gulag you had murderous hard labour, starvation diets, they were people who froze to death. In Guantanamo Bay there is no forced labour, there's pretty good food. Of course, there have been occasional abuses but it is so ludicrous to compare it with the Gulag Archipelago."

"Now if you closed down Guantanamo tomorrow what does it mean? At least 100 of them are extremely dangerous people, so the argument that you have to incapacitate them is not a scandal it is clearly necessary."
"Secondly, the information gathered at Guantanamo may well have saved lives so it's not an easy thing to close it, but it is not unproblematic so I would say try to organise military tribunals as soon as possible and charge those people. Then you know the innocent and the guilty and then you can also speed up the policy of releases."


|

Paul



Paul heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

Reacties van mannen die itt bureauheld Boekestijn praktijkervaring hebben

As always Chris, you nail it! As an ex marine who served in Viet Nam. I was more than sickened watching that video. So obviously a desire to kill regardless of anything else reeked from that video.

Chris,
Thank you for your comments on this video.
As a former Marine/Vietnam vet, I am totally disgusted by this video. I watched it three times. The first, just to see what it was. The other times I was looking for the weapons the "terrorists" were supposed to have had. As I said on my own blog, I never saw any weapons being carried by the people on the ground.

http://chris-floyd.com/component/content/article/1-latest-news/1952-the-muted-plain-anticipating-the-wake-of-the-wikileaks-revelation.html#comments


|

Paul



Paul heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Arend Jan Boekestijn. Terrorist." achtergelaten:

Na beelden van beschoten meisje:
Boekestijn: "De ellende is dat er altijd een grijs gebied is waar buitengewoon tragische omstandigheden plaatsvinden, en dat is vreselijk. Aan de andere kant hou goed in de gaten, als je nooit schiet in zo'n situatie, dan krijg je dus nog veel meer bomaanslagen in Bagdad. Dus het is... het leven is niet eenvoudig."

Volgens VS militairen is het juist andersom,hr Boekestijn.

''McChrystal voegde eraan toe dat tijdens de ruim negen maanden waarin hij de leiding heeft in geen van de gevallen waarin een burger gewond raakte "is gebleken dat het voertuig een zelfmoordbom of wapens vervoerde en in veel gevallen vervoerde het gezinnen".

Ondanks het opleggen van nieuwe gedragregels sinds de overname van de Amerikaanse militaire operaties, voelt McChrystal zich gefrustreerd over het gebrek aan verbetering met betrekking tot burger moorden in dit gebied. Nu de schietpartijen doorgaan zijn meer Afghanen in de handen van opstandelingen gedreven, volgens een Amerikaanse soldaat die gevangenen bewaakt op Bagram Air Base. ''

"Er zijn verhalen na verhalen over hoe deze mensen worden veranderd in opstandelingen", zei sergeant-majoor Michael Hall. "Elke keer als er een escalatie van het geweld is ontdekken we dat onschuldige zijn gedood".

Aldus deze softe praat van de ijzervreters zelf waarbij het gezwatel van Boekestijn wat vloekt
http://zaplog.nl/zaplog/article/mcchrystal_erkent_dat_amerikaanse_troepen_onschuldige_afghanen_doden_bij_co

http://www.allgov.com/Top_Stories/ViewNews/McChrystal_Admits_US_Troops_are_Killing_Innocent_Afghans_at_Checkpoints_100405

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tsja, en toch moet ik een positief punt noemen over deze druiloor. Hij zit niet meer in de tweede kamer. Kost ons een hoop wachtgeld en zo, maar hij mag niet meer stemmen over onze oorlogen. Laten we elke zonnestraal koesteren.

eGast

Paul zei

Volgend schurkenfilmpje alweer onderweg ,Stan
http://zaplog.nl/zaplog/article/wiki_leaks_publiceert_binnenkort_video_van_massamoord_op_meer_dan_100_afgha

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...