zaterdag 2 januari 2010

De Nuance van de NRC 147




Zie ik het nu goed? Klikt u eens op het plaatje. Staat deze Israelische militair nu tussen uitgebrande olijfbomen? Zoals bekend hebben de Israelische strijdkrachten op de bezette Westoever vele tienduizenden olijfbomen vernietigd en daarmee de inkomsten van veel Palestijnse burgers. Bij de NRC geldt kennelijk geen enkele norm, geen enkele waarde meer. Alles van waarde is er weerloos. Respect voor een mensenleven is er niet. Het is ander voorbeeld van wat de joods-Israelische filmmaker Eyal Sivan tegenover mij betitelde als het filosemitisme:


‘het moderne antisemitisme in Europa is het filosemitisme. De jood is heilig verklaard. We zien een liefde voor joden, louter en alleen omdat ze joden zijn. Voor de filosemiet blijft een jood de ander, de buitenstaander, net als voor de antisemiet. Als we het over Israel hebben dan hebben we het in feite over Europa, over het Europese onvermogen om met de ander te leven, over de continuïteit van het Europese antisemitisme dat zich nu tegen de Arabier richt, daarbij aangemoedigd door de zionistische propaganda. Opvallend is dat nu de joden in Europa worden geaccepteerd, zij grotendeels uit Europa zijn verdwenen. Het is als het ware alsof de wandelende jood eindelijk naar huis is gegaan, een gedachte die je zowel bij christenen als zionisten aantreft. Het Europees racisme heeft geleid tot de geboorte van Israel en het filosemitisme komt tevens voort uit het Europees besef gefaald te hebben in de geschiedenis. Maar waar het in feite allemaal om draait is niet de liefde voor de jood, maar de liefde voor het slachtoffer. Die geeft de filosemiet, dus niet het slachtoffer, maar de filosemiet zelf het gevoel een goed mens te zijn.'

Die ontwikkeling van antisemitisme naar filosemitisme is onvermijdelijk geweest, want de 20 eeuwen lang zorgvuldig gekweekte en gekoesterde haat tegen de ander, de vreemdeling, de afwijkende kon na 1945 natuurlijk niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Die wordt nu geprojecteerd op de Arabier, de islamiet. Ondertussen mogen militairen in Israel gefotografeerd worden als leuke meiden die volgens de NRC ook kunnen doden. De filosemiet kent net als de antisemiet van wie hij afstamt geen normen en waarden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Er zal nog wel veel meer komen nu de nieuwe eigenaren te kennen hebben gegeven zich niet met de inhoud van de krant te bemoeien, net zoals wij in Sinterklaas geloven. En daar hoef je geen filosemiet of antisemiet voor te zijn.

anzi

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...