donderdag 20 januari 2011

De SP Zwendel 2

Bijna twee jaar geleden schreef ik dit:


MAANDAG 2 MAART 2009

Jan Marijnissen van de SP 14


Het SP-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt is woedend omdat ik mijn tijd besteed aan 'een achterlijke hetze tegen Jan Marijnissen... jij die anders altijd zo kritisch bent - hoe ver kun je zinken.'

Hoe leg ik iemand als Anja Meulenbelt uit dat hier geen sprake is van een hetze, maar van een kritische beschouwing van de politieke koers van een gelauwerde partijbons, die kennelijk uit naam van het socialisme de commerciele banken en de commerciele pers met belastinggeld overeind wil houden? Nota bene banken, parasitaire instituten, in een parisitair systeem, waarbij meer dan 90 procent van alle geldtransacties in de wereld niets te maken hebben met goederen of diensten, maar met speculeren. Van dat geld bestaat zo'n eenvijfde daadwerkelijk ook, de rest zijn digits op een computerscherm. En die luchthandel is jarenlang door de westerse commerciele massamedia verkocht als de enige logische ontwikkeling voor de mensheid.
Anja, financieel, economisch, cultureel en moreel verval leidt uiteindelijk onvermijdelijk tot de ondergang van een cultuur. Laat ik als voorbeeld geven de ineenstorting van de Maya cultuur. De indrukwekkende oude beschaving van de Maya's begon na de vijfde eeuw van onze jaartelling bergafwaarts te gaan door het feit dat het instand houden en uitbreiden van hun materiele rijkdom ten koste ging van de natuur waardoor er een milieucrisis ontstond die versterkt werd door de onderlinge strijd om de almaar slinkende grondstoffen. De Amerikaanse evolutionair bioloog Jared Diamond stelt zich in het essay The Last Americans het volgende af: 'Why did the kings and nobles not recognize and solve these problems? A major reason was that their attention was evidently focused on the short-term concerns of enriching themselves, waging war, erecting monuments, competing with one another, and extracting enough food from the peasants to support all those activities.' Zie:http://www.mindfully.org/Heritage/2003/Civilization-Collapse-EndJun03.htm

Deze desastreuze korte-termijn-politiek zien we ook nu weer, nu het kapitalisme als doctrine is ineengestort, terwijl politiek links en rechts dit failliete geloof financieel overeind probeert te houden. Het kapitalisme is niets anders dan een permanente staat van oorlog met mens en natuur, een alles en iedereen verwoestend systeem, dat door C. Wright Mills kort maar krachtig gekarakteriseerd werd als 'rationaliteit zonder rede'. Welnu, ik val iedere politieke stroming aan die dit systeem om wat voor reden dan ook steunt. En dan kan Anja Meulenbelt wel schrijven: 'Je valt me ontzettend tegen,' maar het is niet anders. Anja, mijn houding wordt niet gedicteerd door politieke overwegingen, maar door een combinatie van gevoelsmatige en rationele motieven.

Dat was dus maart 2009. Inmiddels weten we via WikiLeaks: 

De kiezers zijn bedrogen. De SP heeft twee gezichten, zo leren we uit een vrijgegeven Wikileaks cable (pdf) over een ontmoeting van Jan Marijnissen en Harry vanBommel met de Amerikaanse ambassadeur Roland Arnallop 16 mei 2006, een half jaar voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Eerder schreef ik al over de bewondering van Harry van Bommel voor de miljonair Arnall - een crimineel die ooit in 33 staten vervolgd werd wegens het afpersen vanzieken en bejaarden middels zijn hypotheekverstrekker Ameriquest.
Harry van Bommel en Roland Arnall 2008
“Marijnissen and van Bommel both stressed that their party has become more moderateand less anti-American, in recent years … Van Bommel similarly pointed out that when he speaks to party members these days, he stresses that the SP is now more of aSocial Democrat party than a Socialist one.”
Gevolgd door routineus sucking up:
“Based on his multiple trips to the U.S. — where heworked briefly as a teacher and traveled extensively by motorcycle — van Bommel said he appreciated shared U.S.-Dutch values and could not imagine aDutch government abandoning the transatlantic relationship.”
Of Van Bommel en Marijnissen hierna spontaan zijn uitgebarsten in het zingen van het Amerikaanse volkslied, lezen we helaas niet.
Het gezicht van de SP dat de partij voor de kiezers verborgen houdt is dus dat de SP, sinds 2006, zichzelf meer als een sociaal-democratische partij ziet dan een socialistische partij. Het heeft dus twee agenda’s: aan de ene kant het rode imago voor de achterban, en aan de andere kant het hobnobbenmet de geïnstitutionaliseerde macht in Den Haag.
JSF niet zo belangrijk
Asked about Dutch participation in the Joint StrikeFighter (JSF), van Bommel said he thought the initialDutch decision to become involved was a mistake atthe time — and it still isThat saidSP’s interest inforeign policy would always take a back seat tobread-and-butter domestic issues such as workers’rights and compensations.”
Ik zal het voor u samenvatten: de SP was en is tegen de JSF-deal, maar weest gerust, Amerika en militaire industrie, want wanneer het om buitenlandbeleid gaat, zal de partij “altijd” op zijn handen blijven zitten, en zich alleen maar richten op binnenlandse issues die de SP belangrijk acht.
Monoculti partij
Interessant is ook te lezen over het probleem dat de SP door haar anti-immigranten traditie (zie: Gastarbeid en Kapitaal) maar geen ‘allochtonen’ in de partij kan krijgen. Ditis “partly due to the party’s tradition of defending indigenous workers’ rights against immigration”. Ali Lazrak was de enige moslim die de SP in het parlement had, en zoals u weet heeft die al lang geleden zijn bullen gepakt. VanBommel suggereert ook dat de partij geen immigranten kan werven omdat die geen zin hebben om een groot deel vanhun salaris in te leveren voor de partijkas. Geef ze eens ongelijk.
Van Bommel stressed that the party was actively looking at ways to change its image to make it more attractive to culturally conservative immigrant groups, particularly with regard to religion, and was seeking torecruit more ethnically diverse candidates.”
En is dat inmiddels gelukt? Driewerf nee. Sadet Karabulut isseculier, en Farshad Bashir ook. Beide zijn ze model-westerlingen die gewoon spruitjes eten. Hoewel ze dat weer niet aan de grote klok hangen - in tegenstelling tot de groeiende groep SP-christenen - maar nu weet u ook waarom.
NB Op sp.nl pakt de partij de hier besproken cable aan om de PvdA, hun ideologiegenoten zo weten we nu, te bashen. Over de rest zwijgt de partij in alle talen.
Een afspraak met de Amerikaanse ambassadeur, hoe langvan tevoren wordt die gemaakt? Ik schat toch wel ruim een maand. Dus lezen we ruim een maand eerder in de krant (en op sp.nl): SP langzaam milder over Amerikanen
In ieder geval wordt het tijd dat de partij eens aan haar naam gaat sleutelen. Is SDP, Sociaal-Democratische Partij, misschien iets? Of, heel modern, DA-PVDA, De Andere PartijVan De Arbeid?
http://sptransparant.blogsome.com/2011/01/19/sp-is-meer-sociaal-democratische-dan-socialistische-partij/

Welnu, waarom zou Anja Meulenbelt van de SP van mij als onafhankelijke journalist verwachten dat ik haar partij niet kirtisch zou volgen? Moet ik de SP-zwendel dan verzwijgen? Hun gekonkel met de macht, hun onzichtbare oppositie, hun verwerpelijk opportunisme? Wat bezielt haar eigenlijk? 

7 opmerkingen:

Sjuul van Dissel zei

De goede link: http://archief.devrijegedachte.nl/constandse/dossier/flaptekst.htm Rapport Gastarbeid en Kapitaal (1983). Misschien lees ik hem wel een keer maar het kan ook zo maar zijn dat ik het niet doe.

Sonja zei

Ik hoor nu net Jan Marijnissen aan de telefoon in een radioprogramma met Prem (met die onmogelijke achternaam). Marijnissen reageert op bellers die zich boos maken over waarom de oppositie niks doet. Marijnissen reageert: "Oppositie is natuurlijk een relatief begrip," en dat samenwerking tussen de oppositiepartijen "tijd nodig heeft" want "iedereen zoekt zijn plek nog"...
Daarnaast suggereert hij in bedekte termen dat de oppositie pas oppositie kan zijn wanneer het "samen met de bevolking" kan opereren.

Sjuul van Dissel zei

Vind het toch wel de moeite waard om dat rapport Gastarbeid en Kapitaal (1983) te lezen. De goede link in eerdere reactie. Onbegrijpelijk wat de PvdA ermee dee en wat nog veel problemen zou geven tot en met nu en later.
Nee Stan, Anja meulenbelten verdaagt geen kritiek en dat is een probleem.

Sjuul van Dissel zei

De gegevens over de mij gegeven 'oprotpremie' is op mijn blog te vinden....!!

Ik citeer uit het rapport, Gastarbeid en Kapitaal (1983). " Voor de mensen die op vrijwillige basis terugkeren, moet een dusdanige regeling worden getroffen dat het mogelijk wordt om in eigen land weer een bestaan op te bouwen. Wij denken aan f 75.000,- voor iedereen die hier een arbeidsplaats achterlaat, aangevuld met een redelijk percentage aan sociale premies, welke hij of zij hier in Nederland betaald heeft. Voor werklozen ook f 75.000,- plus eventueel (al naar gelang de sociale uitkering die hij of zij al heeft gehad) ook een percentage van de sociale premies die hij of zij betaald heeft. Bovendien moet al het mogelijke gedaan worden om die mensen weer voor te bereiden op hun terugkeer." Uit hoofdstuk Kiezen (laatste pag. met DE OPLOSSING), en.

"Korte geschiedenis van de gastarbeid
In de 17e eeuw (de ``Gouden Eeuw''), toen de rijke Nederlanders hun rijkdommen vermenigvuldigden met handel en daaraan gekoppeld de scheepvaart, waren de niets-bezittende stadsbewoners zo verpauperd dat zij, op enkele uitzonderingen na, niet te gebruiken waren als scheepsbemanning. Men bemande de schepen toen voornamelijk met Duitse plattelanders. De buitenlandse namen van de scheepsbemanningen uit die tijd spreken wat dat betreft voor zich.
In de 19e eeuw, toen de industrie - in navolging van Engeland - opkwam in Europa, heeft Nederland, dat voornamelijk agraries was, z'n industrie opgebouwd met hoofdzakelijk de kennis van buitenlandse arbeiders. En ook voor de produktie werden buitenlanders aangetrokken."
"Slechts voor het ongeschoolde en smerige werk gebruikte men op dat moment Nederlanders die veelal van het platteland kwamen, daar men de bevolking van de steden niet zo goed kon gebruiken, vanwege hun - ook toen nog - te slechte lichamelijke konditie." En.

"Het kapitaal in opkomst
Door de ligging van Nederland, waardoor handel en scheepvaart zich al vroeg konden ontwikkelen, en door de enorme rijkdommen die men uit de koloniën roofde, hadden de ondernemers enorme rijkdommen vergaard, vooral in de 17e en 18e eeuw. Aan het begin van de 19e eeuw ontving men aan interest (rente) uit het buitenland zo'n 60 miljoen gulden per jaar. In 1780 was er in het buitenland voor 1500 miljoen gulden geïnvesteerd. En dat voor een land met ongeveer 2 miljoen inwoners.
Het was voor de renteniers winstgevender om hun geld in het buitenland te investeren dan de Nederlandse infrastruktuur en industrie te ontwikkelen."

Ik kan begrijpen waar de woedende kreet eigen volk eerst vandaan komt. Maar wat gaat de partij voor de administrateurs ertegen doen? Ik zie ze nog zo gek worden om straks een coalitie aan te gaan met de partij voor de verwarden. En wie krijgt van jou de schuld? De SP zwendelpartij? Sorry Stan maar volgens mij ben jij ook de weg een beetje kwijt.

stan zei

sjuul,

hier heb je mijn antwoord:

Van Bommel similarly pointed out that when he speaks to party members these days, he stresses that the SP is now more of aSocial Democrat party than a Socialist one.

Laat ik hier nog aan toevoegen dat obama en marijnissen en die hele kliek zogeheten progressieve politici een groter gevaar voor de democratie beteken dan welke rechtse politicus ook. kiezers die verandering waar ze in kunnen geloven wordt beloofd en vervolgens achter hun rug om bezwendeld worden vernietigen het laatste beetje vertrouwen en hoop. ze zijn de grondleggers van cynisme en fascisme. ik heb nog er voordat obama werd gekozen voor gewaarschuwd en ik heb hetzelfde gedaan met de partij van Sauer, Marijnissen en Van Bommel. Ze zijn zwendelaars Sjuul, en niets anders.

Sjuul van Dissel zei

Zwendelaars. Wat zwendelen betrefd sluit ik geen enkele politicus uit, zodra 'hamer of sikkel' niet meer hun gereedschap is. Die daarna met een 'passer en meetlat' werken zouden het voor het zeggen moeten hebben. Dus niet die met een 'telraam en tekstverwerker' werken, dat zijn de ware parasitaire zwendelaars als zij het zich bewust zijn, hun gereedschap is hun medemens. Als zij het zich niet bewust zijn zijn het politici.

Sonja zei

Deze vond ik nog, SP-nota Brandhaard Aarde, versie 2008:

"We realiseren ons dat zowel onze mogelijkheden als die van de Nederlandse politiek en samenleving beperkt zijn. Een te grote mond over internationale politiek is niet verstandig en soms zelfs gevaarlijk.” (pag. 5)

(versie 2009: "Een te grote mond over internationale politiek is niet verstandig en kan ongewenste gevolgen hebben.")

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...