dinsdag 24 november 2009

Hans Beerekamp van de NRC 3

De strekking van Beerekamp's televisierecensie in de NRC stond al in de kop: 'Van Dams pamflet haaks op de tijdgeest.'

Wat betekent het tamelijk vage begrip 'tijdgeest' precies? Waar komt die 'tijdgeest' vandaan? Is het een soort goddelijk ingrijpen? Is het het gevolg van een onwrikbare natuurwet? Is die 'tijdgeest' ineens vanuit het niets over ons heen gestort? Zijn er belangen geweest die deze 'tijdgeest' hebben gekweekt? Zo ja, welke belangen waren dit? Zo nee, hoe is dit mysterieus verschijnsel dan te verklaren?

Volgens de NRC is dus het opkomen voor mensen die niet kunnen 'meekomen' en zo 'overtollig' zijn geworden, al dan niet als gevolg van een 'lichte beschadiging' of omdat ze tot 'het autochtone voormalige proletariaat' behoren, problematisch, want deze houding van compassie staat 'haaks op de tijdgeest'. Ik ben nu van oordeel dat de 'slijpsteen voor de geest' onmiddellijk een heldere analyse dient te maken van niet alleen 'de tijdgeest' maar ook hoe die 'tijdgeest' is ontstaan. Of hebben we hier toch met een metafysisch verschijnsel te maken, dat voor ons eenvoudige stervelingen onverklaarbaar is. Dat zou natuurlijk de heersende macht goed uitkomen, want dan hoeft er niets verklaart te worden, hoeft men ook geen verantwoordelijkheid te voelen voor het ontstaan van 'de tijdgeest' en sterker nog, dan hoeft het systeem ook niets te doen om 'de tijdgeest' te veranderen. Ik heb nog een vraag: in welke 'tijdgeest' kunnen commerciele journalisten als Beerekamp het best gedijen? Het goede antwoord voor het einde van de week insturen. Foute antwoorden worden meteen teruggemaild. Het begint allemaal met het corrumperen van de taal.

1 opmerking:

peter zei

De tijdgeest de tijdgeest; de geest van de tijd was toch de VOC?
Alhoewel...
Geest? tijd? God? 2000 jaar?
Eureka! stuur alle volgende antwoorden maar terug want het begon "in the beginnig"met de Bijbel man!

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...