zondag 22 november 2009

Rabbijn Awraham Soetendorp 9


AdR stuurde me dit naar aanleiding van bericht over Avraham Soetendorp:


Charter for Compassion, een uniek wereldwijd initiatief
om de wereld humaner en vreedzamer te maken

Op donderdag 12 november 2009 vond in 32 landen de lancering plaats van het Charter for Compassion (Handvest voor Compassie), een initiatief van Karen Armstrong en opgesteld door een internationale groep van morele leiders van verschillende religies en levensovertuigingen. Tijdens een druk bezocht symposium in de Mozes & Aäronkerk met lezingen van burgemeester Cohen, Tariq Ramadan, Herman Wijffels en rabbijn Awraham Soetendorp werd het Handvest van Compassie in Nederland gepresenteerd. Dit is de tekst die door rabbijn Soetendorp, lid van de internationale groep, werd voorgelezen en die ter inspiratie moge gelden voor tal van initiatieven met de bedoeling de wereld humaner en vreedzamer te maken. De dag werd door de ruim 350 deelnemers uit het hele land als zeer inspirend ervaren. Het Mozeshuis heeft vervolgactiviteiten gepland in het project Compassie nader beschouwd (zie onderaan deze pagina)

Handvest voor compassie

Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities; steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan alle anderen te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden.
Compassie is onze drijfveer om ons onvermoeibaar in te zetten voor het verzachten van het leed van onze medeschepselen, om terug te treden uit het middelpunt van onze wereld en een ander voor het voetlicht te plaatsen, en om recht te doen aan de onschendbare heiligheid van ieder mens en een ieder, zonder enige uitzondering, te behandelen met volstrekte waardigheid, billijkheid en respect.
Daarbij hoort tevens de opdracht om er zowel in het openbare als in het privé-leven voor te waken geen enkele vorm van leed te veroorzaken. Door gewelddadig te handelen, door de kwaliteit van het leven van een ander te verslechteren, door de grondrechten van die ander te misbruiken of te ontkennen, en door haat te zaaien met laatdunkende uitingen over anderen - zelfs over onze vijanden - doen wij de menselijkheid die wij allen met elkaar delen geweld aan.
Wij erkennen dat wij er niet in zijn geslaagd een leven te leiden vervuld van compassie en dat sommigen uit naam van hun religieuze overtuiging het totale menselijke leed zelfs groter hebben gemaakt.
Daarom roepen wij iedere man en vrouw op om
- compassie opnieuw te maken tot de kern van moreel handelen en van religie
- terug te keren naar het oude principe dat iedere interpretatie van geschriften die aanzet tot geweld, haat of minachting geen enkele legitimiteit heeft
- garant te staan voor de verstrekking van correcte en respectvolle informatie over andere tradities, godsdiensten en culturen aan jongeren
- positieve waardering van culturele en religieuze verscheidenheid te stimuleren
- bij te dragen aan medeleven, gebaseerd op kennis, voor het leed van alle mensen - ook van hen die wij als onze vijanden zien.

Het is van wezenlijk belang dat wij compassie in onze gepolariseerde wereld maken tot een duidelijke, lichtende en dynamische kracht. Indien compassie is geworteld in principiële vastbeslotenheid om uit te stijgen boven egoïsme, kan zij politieke, dogmatische en religieuze grenzen slechten.
Als product van onze wezenlijke afhankelijkheid van elkaar, speelt compassie een fundamentele rol binnen menselijke relaties en bij een volwaardig mensdom. Compassie voert naar verlichting en is onmisbaar voor het realiseren van een eerlijke economie en een harmonieuze wereldgemeenschap die in vrede leeft met elkaar.
(12-11-2009)

Wilt u het in het Engels voorgelezen door een zeer divers gezelschap in een filmpje horen ga dan naar http://charterforcompassion.org

Daar vindt u ook een overzicht van wie er achter staan en kunt u het Charter ondertekenen

De lezing van prof. dr. Harry Kunneman van de Universiteit voor Humanistiek tijdens de Charterdag 'Door het 'dikke ik' vreedzaam te begrenzen komt compassie dichterbij' vindt u op de site www.human.nl



Hieronder nog de aankondiging van het symposium, tevens achtergrondinformatie bij dit initiatief.

Initiatief

Het Charter for Compassion is een initiatief van de gerenommeerde Britse schrijfster Karen Armstrong*. Zij heeft een groot aantal boeken over wereldreligies op haar naam staan en ze is een vurig pleitbezorger van dialoog en ontmoeting. Volgens haar hebben de verschillende religieuze en ethische tradities gemeen dat zij allemaal een belangrijke rol toekennen aan het begrip 'Compassie'. In de praktijk vinden zij elkaar in de volgende Gulden Regel: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet."

* Het laatste in het Nederlands vertaalde boek van Karen Armstrong is De kwestie God/ de toekomst van de religie (512 pag. € 22, 50) Het is net bij de Bezige Bij (www.debezigebij.nl) verschenen.

Gesteund door de Amerikaanse organisatie Technology, Entertainment, Design (TED) heeft Karen Armstrong, samen met morele en spirituele leiders van over de gehele wereld, aan het Charter for Compassion gewerkt. De korte en krachtige tekst die op 12 november voor het eerst te horen zal zijn, wil inspiratie bieden aan allen die zich inspannen voor een vreedzame wereld en een humane samenleving.

De Nederlandse presentatie van het Charter for Compassion vindt plaats op 12 november 2009 in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam.
Vertegenwoordigers uit verschillende maatschappelijke organisaties hebben zich ten doel gesteld het begrip compassie en de Gulden Regel te vertalen naar het dagelijks leven. Zij hopen op 12 november medestanders te ontmoeten.

Sprekers

Sprekers tijdens het ochtendprogramma zijn burgemeester Job Cohen, rabbijn Awraham Soetendorp, filosoof Tariq Ramadan en econoom Herman Wijffels. Zij zullen vanuit hun eigen invalshoek het belang van het Charter for Compassion belichten. Rabbijn Soetendorp zal tevens aandacht vragen voor de Dag van Respect, die ook op 12 november wordt gehouden.

Het middagprogramma bestaat uit twee rondes van workshops en colleges over verschillende maatschappelijke vraagstukken en concrete initiatieven waar Compassie en de Gulden Regel een rol in (kunnen) spelen.

Kunstzinnige en muzikale bijdragen, die aansluiten bij het thema, omlijsten de dag. Boekhandel Kirchner is aanwezig met een stand van boeken rond compassie.

Programma

9.00Ontvangst
10.00Welkom en toelichting op het programmaCor Bon, directeur Mozeshuis, Mozes&Aäronkerk
Intermezzo
De betekenis van het Charter voor de samenleving en de stad AmsterdamJob Cohen, burgemeester van Amsterdam
Intermezzo
De totstandkoming van het Charter en (inter)nationale initiatievenAwraham Soetendorp, rabbijn/medesamensteller van het Charter,
voorzitter stichting Dag van Respect
Officiële lancering van het Charter
11.25Pauze
11.50De totstandkoming van het Charter en internationale initiatieven (Engelstalig)Tariq Ramadan, filosoof/islamoloog, medesamensteller van het Charter
Intermezzo
Het Charter in relatie tot de wereldeconomieHerman Wijffels, econoom/oud bewindvoerder Wereldbank voor Nederland
12.30Lunch
13.30Workshops en Collegeseerste ronde
14.30Pauze
15.00Workshops en Collegestweede ronde
16.15Plenaire afsluiting met Funda Müdje en meisjeskoor El Kadisha school
17.15Einde

Klik hier voor een overzicht van de workshops en colleges.
Klik hier om de folder te downloaden.

Zie ook:
www.charterforcompassion.com
www.globaltolerance.com/faq

Organisatie

Mozeshuis, centrum voor volwasseneneducatie en samenlevingsopbouw, in samenwerking met de Nederlandse kerngroep rond het Charter for Compassion en rabbijn Awraham Soetendorp.

Kerngroep Charter for Compassion:
Martien Schreurs en Marloes van Overbeeke, Universiteit voor Humanistiek
Petra Katzenstein, Joods Historisch Museum
Gülsima Tanriverdioglu, Stichting Islam & Dialoog
Christine van Duin, Netwerk Caleidoscopia
Fatima Zohra, Interreligieus Beraad Amsterdam Slotervaart
Lenore Hehenkamp, Voorlichtingsgroep COC Amsterdam
Wim Kuin en Glenn de Winter, Hogeschool van Amsterdam -Minor Zingeving en Samenleving
Everhard Mulder en Monica Neomagus, Mozeshuis / Mozes & Aäronkerk

Deze dag komt tot stand dankzij bijdragen van Kerk en Wereld en subsidie van de Gemeente Amsterdam.

Op 12 november was Boekhandel Kirchner met een boekenstand aanwezig.

Vervolg op Charter of Compassion

Het Mozeshuis zal in 2010 een vervolg geven aan deze presentatie van het Charter middels een cursus Compassie nader beschouwd van drie bijeenkomsten (4,11,18 februari donderdag 19.30 - 22.00 uur) en een themadag Compassie nader beschouwd op zaterdag 20 maart (10.00 - 17.00 uur) met lezingen van Jotika Hermsen, ds. Hans Visser, Abdulwahid van Bommel en ds Ruben van Zwieten en o.a. een workshop meditatie van Peter Baert, Vipassanaleraard en yogadocent. Voor meer informatie: klik op "Compassie nader beschouwd" of wilt u één of meerdere folders per post ontvangen stuur dan een mailtje naar receptie@mozeshuis.nl met uw postadresgegevens. Iedereen kan hieraan deelnemen.


Dat is merkwaardig, ik lees in dit bericht van AdR: 'Organisatie. Mozeshuis, centrum voor volwasseneneducatie en samenlevingsopbouw, in samenwerking met de Nederlandse kerngroep rond het Charter for Compassion en rabbijn Awraham Soetendorp.'


Dat is dus dezelfde Awraham Soetendorp die in alle talen zweeg toen meer dan drie honderd Palestijnse kinderen werden vermoord door de strijdkrachten van de 'Joodse staat'. Hij liep destijds wel voorop bij een kleine demonstratie voor Israel. Wat mankeert deze rabbijn die ik toen dit schreef:


maandag, december 15, 2008

Rabbijn Awraham Soetendorp

Geachte rabbijn Shalom Awraham Soetendorp,
Dit is een open brief aan u. In het Parool van afgelopen zaterdag las ik dat u vorige week 'in de Ridderzaal als jurylid van de Mensenrechtentulp zat.' U vertelde ook dat u 'Tony Blair in mei' had 'horen spreken op een bijeenkomst over het Midden-Oosten en daar erkende hij: "Ik ben tien jaar premier geweest en ik dacht dat ik goed was ingelicht over het Midden-Oosten, maar ik realiseer mij nu hoe weinig ik wist." Dat is vreesaanjagend om te horen; tegelijkertijd laat het zien dat je in leiderschap soms van de veilige weg af moet gaan.'

Ik deel uw mening en doe daarom een beroep op u als een van de leiders van de joodse gemeenschap in Nederland. Rabbijn Soetendorp, spreek u publiekelijk uit tegen de Israelische terreur tegen de burgerbevolking van Gaza. De situatie is door de Israelische belegering zo verslechterd dat volgens de kwaliteitskrant The Sunday Times: 'Gaza families eat grass as Israel locks border.' Zie: http://stanvanhoucke.blogspot.com/2008/12/guus-valk-van-de-nrc-5.html

Opgesloten in een getto kunnen de Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen geen kant op. En u weet hoe belangrijk de bescherming van vooral kinderen is, zeker als ze tot een vervolgde groep behoren. U zelf zei daarover in het Parool: 'Ik heb liefde en bescherming gehad, van anderen, en ik ben in leven gebleven. Dat, ja, dat is het doel van ieder mens: eraan bijdragen dat ieder kind die liefde en die bescherming heeft. Op de Dag van Respect stond ik voor vijftienhonderd kinderen en vertelde dat in de oorlog mijn leven is gered doordat die mensen respect voor mij hadden.' Vandaar mijn verzoek aan u om publiekelijk op te roepen de rechten van de Palestijnse kinderen te respecteren, zodat zij net als u tot volwaardige mensen kunnen uitgroeien. Spreek u uit tegen de terreur van Israel, die alleen maar leidt tot haat en contra-terreur. U zelf verklaarde dat persoonlijke verantwoordelijkheid nooit ophoudt. U zei tegen de Parool-verslaggeefster: 'Ik heb een stichting, niet zo bekend, die mij helpt, mijn idealen steunt. Dat is het Jewish Institute for Human Values.' Vandaar dat ik een beroep op u doe de Human Values van de Palestijnen onder de aandacht te brengen. Immers, u weet hoe belangrijk het is dat burgers goed worden geinformeerd en dat dit in het geval van Israel niet gebeurd, zoals uit de door u aangehaalde uitspraak van Tony Blair opnieuw blijkt. Ik weet dat u een fatsoenlijk mens bent, gedreven door joodse/humanistische waarden, die vecht 'voor een toekomst waarin ook Palestijnse kinderen alle rechten van de wereld hebben.'

Mijn concrete verzoek aan u is nu om de eerbiedwaardige Amerikaanse geleerde Richard Falk publiekelijk te steunen. Professor Falk is een van de meest vooraanstaande pleitbezorgers in de wereld van de mensenrechten, en als zodanig de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden. Hij mag van Israel niet naar de bezette gebieden. Leest u zelf:

'DCI deeply concerned as Israel denies entry to SR Falk
[RAMALLAH, 15 December 2008] –

DCI-Palestine is deeply concerned by news received this morning from the Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) in Ramallah that the UN Special Rapporteur for the occupied Palestinian territory, Professor Richard Falk, was denied entry into Israel and deported to Switzerland by the Israeli authorities. Professor Falk, the UN Special Rapporteur on the situation of human rights in the Palestinian territories occupied since 1967, was planning to conduct his first official visit to the Occupied Palestinian Territory (OPT) this month. The objective of the visit was to collect information for a report to be presented to the UN Human Rights Council in March 2009. On this visit, Professor Falk was to meet among others Palestinian President Mahmoud Abbas, Israeli journalist Amira Hass, UN agencies and NGOs working in the Occupied Territory, including DCI-Palestine. The visit was supposed to take place from 14 to 20 December. Professor Falk landed at Ben Gurion airport in Israel yesterday and was detained all night before being deported to Switzerland, on the first plane to Geneva this morning. The two colleagues accompanying him were allowed into Israel but are unable to carry out the visit without the Special Rapporteur. DCI-Palestine is also concerned by reports that their laptops were taken from them. Israel has always criticised the mandate of the Special Rapporteur on the OPT because it does not address human rights in Israel, but Professor Falk's appointment in March 2008 particularly angered Israel because of Falk’s outspoken views on the Israeli military occupation and Israeli policies in the OPT. [DCI/PS, 27 March 2008]This week, Professor Falk issued a statement equating Israel's policies in the Gaza Strip to crimes against humanity. He said the siege of Gaza constituted a “continuing flagrant and massive violation of international humanitarian law” and amounted to collective punishment by Israel. [DCI/PS, 9 December 2008] Throughout 2006-2008, Israel denied entry three times to the High-level Fact-finding Mission to Beit Hanoun headed by Archbishop Desmond Tutu and established under Council Resolution S-3/1 to investigate the impact of the Israeli military operations carried out there around 8 November 2006. Israel’s refusal to facilitate the implementation of the Resolution prevented the Mission from discharging its mandate until May 2008, when the Mission decided to travel to Beit Hanoun via Egypt [BBC]. Israel’s refusal to cooperate with independent experts mandated by the UN to investigate human rights violations is unacceptable; all the more so if they represent attempts by the Israeli government to protect its politicians and military commanders from being held accountable for grave human and child rights violations; and especially in light of the fact that independent and impartial investigations into killings by the Israeli military are never conducted by Israel, despite numerous calls from both Israeli and Palestinian civil society. DCI-Palestine supports Professor Falk’s call for accountability, and calls on the international community to publicly denounce Israel’s lack of transparency and put pressure on the current government to cooperate with the UN’s efforts to improve the human rights situation in the OPT.
DCI-Palestine had been asked by OHCHR in Ramallah to prepare a briefing for Professor Falk. We will be sending a detailed report on the detention and abuse of Palestinian children by the Israeli authorities to the Office of the High Commissioner for Human Rights, as well as to the Special Rapporteur to aide his report to the UN Human Rights Council. “The deportation of Professor Falk is a clear and blatant attack against the UN, its mission and its staff and shows how far Israel can go in challenging the international community. It is time to put more pressure on the Israeli government to hold it accountable for all the human rights violations it is committing in the OPT and to force Israel to comply with internationally recognised human rights norms and standards”, said DCI-Palestine General Director Rifat Odeh Kassis. Professor Falk does not intend to attempt to re-enter Israel in the immediate future.'

In afwachting van uw antwoord,
vriendelijke groet,
Stan van Houcke

22 november 2009, 11 maanden later. Nog steeds geen woord van rabbijn Awraham Soetendorp vernomen. En toch jurylid van de Mensenrechtentulp, met hoofdletter. Jawel. Ons kent ons.

Geen opmerkingen:

NATO is Shaking From ANGER: Ukrainian Generals Sided with Russia

  WORLD AT WAR  NATO is Shaking From ANGER: Ukrainian Generals Sided with Russia┃Russian Army Entered KUPYANSK Editor November 15, 2024 Keep...