dinsdag 27 januari 2009

De Nuance van de NRC 84


En opnieuw: Wat wist de NRC-redactie nog meer toen het avondblad op maandag 29 december 2008 dit commentaar publiceerde in een poging de Israelische oorlogsmisdaden te rechtvaardigen: 'Hamas bood Israel het, in deze vicieuze cirkel logische, motief of navenant te reageren' ? Navenant dus, navenant betekent volgens Van Dale: 'in evenredigheid'.

Wel, uitgaande van het feit dat het Rotterdams avondblad zich afficheert als een 'kwaliteitskrant', met alles erop en eraan, een krant die niet alleen de 'nunace' zoekt, maar ook nog eens stelt 'de slijpsteen voor de geest' te zijn, is het gerechtvaardigd aan te nemen dat de NRC-correspondent Guus Valk al ruim voor 29 december 2009 op de hoogte was van het feit dat de Israelische strijdkrachten in Gaza bezig waren de officiele Israelische militaire strategie van het 'disproportioneel geweld' in de praktijk te brengen. Guus Valk heeft dit geweten want al op 3 oktober 2008 kondigde generaal Eisenkot in het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth aan de vijanden van Israel anders te zullen gaan aanpakken. “We zullen disproportioneel geweld gebruiken tegen ieder dorp van waaruit schoten worden gelost op Israel, en we zullen immense schade en vernietiging te weeg brengen. Vanuit ons gezichtspunt zijn zij militaire bases. Dit is geen overweging, dit is een plan dat reeds is geautoriseerd.” In een rapport voor het Instituut voor Nationale Veiligheid van de Universiteit van Tel Aviv onderstreept kolonel Gabiel Siboni even onverbloemd, dat het antwoord op de raketaanvallen de “disproportionele aanval in het hart van de zwakke plek van de vijand is, waarbij pogingen de lanceringcapaciteit te schaden op de tweede plaats komt.”

En ook de volgende informatie verzweeg de NRC om de propaganda van de pro-Israel lobby niet in gevaar te brengen, informatie die al in november 2008 de gerenommeerde Britse correspondent in Israel Jonathan Cook gaf: 'According to the daily Jerusalem Post, Israeli policymakers have sought to reinforce the impression that “it would be pointless for Israel to topple Hamas because the population [of Gaza] is Hamas”. On this thinking, collective punishment is warranted because there are no true civilians in Gaza. Israel is at war with every single man, woman and child.In an indication of how widely this view is shared, the cabinet discussed last week a new strategy to obliterate Gazan villages in an attempt to stop the rocket launches, in an echo of discredited Israeli tactics used in south Lebanon in its war of 2006.' Zie: http://www.counterpunch.org/cook11172008.html

Had de NRC deze informatie wel aan de lezers verstrekt, dan was natuurlijk het volgende commentaar ongeloofwaardig geweest: 'Hamas bood Israel het, in deze vicieuze cirkel logische, motief of navenant te reageren' ? Er was geen sprake van 'in evenredigheid', dat was ook helemaal de bedoeling niet van Israel, de bedoeling was, zoals blijkt uit notabene publieke uitspraken van hoge Israelische militaire en burger autoriteiten, om 'disproportioneel geweld' in te zetten in een poging het verzet van de Palestijnse bevolking met een maximale terreur de kop in te drukken. Desondanks blijft de 'kwaliteitskrant' deze informatie angstvallig verzwijgen omdat het niet past in de pro-Israel berichtgeving. Meer over deze ideologische journalistiek in een ander stuk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik sprak zo juist een oprechte jonge "jezus is mijn herder" vrouw,en wees haar op het feit dat Israël de afgelopen weken enrnstige oorlogsmisdaden had begaan waarop zij reageerde met een minzaam gezicht en verder niets zeggend.

Het is mede door de eenzijdige berichtgeving hier in Nederland dat ik het haar maar een beetje kwalijk neem.