maandag 26 januari 2009

Correspondente Jetteke van Wijk

Jetteke van Wijk: Israel: 'Elke dag zon.'
Jetteke van Wijk is een Nederlandse correspondente in Israel, die zonder overdrijving een pro-Israel lobbyiste genoemd kan worden. Ze werkt voor de VRT, Radio2, de Wereldomroep, en Trouw.

Dit is wat de weblog Palestina in de Media over haar werk meldt: 'Als correspondente komt Jetteke Van Wijk regelmatig aan het woord en qua inhoud en keuze van onderwerpen kan men haar zien als een spreekbuis van het officiële Israël... Het is ook niet de eerste keer dat ik reageer om de VRT op haar eenzijdige berichtgeving te wijzen. Israël heeft gemakkelijk toegang tot de media en gebruikt die ook, terwijl dat voor de Palestijnen niet het geval is.' Zie:
http://palestinaindemedia.blogspot.com/2006/06/jetteke-van-wijk-spreekbuis-van-isral.html
Illustrerend voor haar houding is dit, in een interview verklaarde ze naar Israel te zijn gegaan 'omdat ik Nederland en het thuiszitten wel even had gezien. De kibboets leek een mooie manier om elke dag zon te hebben, en om zonder veel geld toch een nieuw land en een nieuwe cultuur te leren kennen. Ik ben vooraf ook begonnen Hebreeuws te leren.'

Interessant is haar keuze als journaliste om op een kibboets te gaan werken aangezien Palestijnse Israeli's nooit lid mochten worden van een kibboets. 15 jaar geleden interviewde ik in Israel twee leden van de Evangelische Omroep die op een kibboets hadden gewerkt en geschokt waren vertrokken vanwege de racistische houding van de kibboetsleden tegenover de Palestijnen. Zo iets hadden ze nog nooit meegemaakt. Desondanks leek voor de journaliste Jetteke van Wijk 'de kibboets een mooie manier om elke dag zon te hebben, en om zonder veel geld toch een nieuw land en een nieuwe cultuur te leren kennen.' Over die cultuur van racisme zwijgt Jetteke als het graf. Dat past niet in de pro-Israel propaganda. Geen woord van haar over het feit dat 20 procent van de Israelsiche bevolking niet dezelfde rechten bezit als de Joden in Israel. Dit is wat de Israeli David Bogner op zijn weblog schrijft:

'Racism: It's all about the packaging
Thursday, June 12, 2008
The first 'news headline' I spotted this morning was about a kibbutz near Kfar Saba named Nir Eliahu having announced
the admission of its first Arab Muslim member [...]
First and foremost is the odd fact that the [secular] kibbutz movement - a vast bastion of liberalism - took so long to admit an Arab member. After all, during the heyday of the foreign volunteer craze in the 70s and 80s, there was never any kibbutz that didn't have a few non-Jewish Scandinavians or Europeans as full members as a result of kibbutz members marrying foreign volunteers who were just too tempting to leave alone. So why all the fuss over an Arab?
Then in re-reading the article an odd paragraph jumped out as a possible explanation:
"The kibbutzim were always very Zionist Jewish communes... they never admitted Arabs. The purpose [of the kibbutz movement] was to create a Jewish working class. The Arabs were irrelevant to that... Although times have changed, that that mind-set persists to the present day." [...] Oh, I see now... according to an expert on the secular kibbutz movement, Zionism means keeping Jews and Arabs apart. Fascinating!'
Zie:
http://www.treppenwitz.com/2008/06/racism-its-all.html

Opmerkelijk is dat de correspondente Jetteke van Wijk helemaal geen enkel probleem lijkt te hebben gehad met dit racisme. Ze zegt er in het interview geen woord over. De enige zinnige conclusie daaruit is dat ze het joods-Israelisch racisme niet relevant genoeg vindt om er diepgaand over te berichten. Waarom niet? Omdat het niet past in de pro-Israel propaganda. Bovendien ze had 'Nederland en het thuiszitten wel even gezien. De kibboets leek een mooie manier om elke dag zon te hebben.' En zon is er genoeg.

Ik schrijf dit vanwege het feit dat Jetteke van Wijk afgelopen zaterdag in Trouw weer zo'n opmerkelijk pro-Israel propagandastuk publiceerde. Daarover later meer.

Geen opmerkingen: