zaterdag 9 juni 2012

Derk Sauer 40

Youp van 't Hek in NRC:


'Ik schrijf het met plezier op in dit krantje en realiseer me dat het wel eens een van de laatste keren kan zijn omdat NRC financieel wordt leeggetrokken door de aandeelhouders. Een supersocialist en een familie van textielboeren. Derk Sauer en de Brenninkmeijertjes. Grappige combinatie overigens. Er is terecht onrust op de redactie ontstaan. Volgens de hoofdredacteur was het afspraak en valt het mee. Ik denk het ook. En ik zal u zeggen waarom. Mijn vader heeft zijn leven lang bij C&A gewerkt en van hem hebben de Brenninkmeijers het beleggen geleerd. De oude Van ’t Hek heeft ze na de oorlog zo rijk gemaakt. Weet eigenlijk niet of hij wist dat ze goed fout waren in diezelfde oorlog. Ze waren rooms, sociaal en zeer goed voor hun personeel. Daarom komt het goed. Het geld van de Brenninkmeijertjes is te oud. En ze hebben te veel. Het zijn geen derivatencowboys. Zij zullen een instituut als dit niet om zeep helpen. In het nieuwe hoofdkantoor aan het Amsterdamse Rokin worden volgend jaar geen bloesjes en spijkerbroeken verkocht. Daar is de familie te beschaafd voor. En die Sauer? Die heeft dat geld toch ook niet nodig? Die gozer ziet scheel van de roebels. Daarbij moet hij de winst als echte SP’er volledig afdragen aan zijn kameraden Roemer en Marijnissen. Die geven het weer aan de armen, zodat die weer bij C&A kunnen kopen, waardoor zij de schamele winst van NRC niet nodig hebben.'


Nu gaat NRC-uitgever Derk Sauer er aan.




'Kasparov verweet Sauer dat hij met zijn glossy bladen Rusland uitbuit. „Voor u is Rusland business. Voor mij is het leven.” Een gevoelig punt voor SP-aanhanger Sauer, die Kasparov op zijn beurt een elitaire instelling verweet. Een handgemeen dreigde, gelukkig moest Kasparov snel naar de overkant voor de première van de aan hem gewijde documentaire In the Holy Fire of the Revolution in bioscoop Tuschinski.'


http://vorige.nrc.nl/kunst/article2069919.ece/Garry_Kasparov_gaat_tekeer_bij_IDFA

3 opmerkingen:

Sonja zei

Er zit wel een flinke steek los aan de opportunist Kasparov. De Volkskrant en de NOS publiceerden heroisiche verslagen over hem.

Het Andere Rusland van Kasparov ging in haar strijd voor democratie een samenwerking aan met de Nationale Bolsjewistische Partij (NBP). Het Andere Rusland is vernoemd naar het boek van diens leider Eduard Limonov, die o.a. samen met oorlogsmisdadiger Karadzic op een BBC video schittert terwijl hij als sluipschutter mensen neerschiet in Sarajevo.

Wanneer Kasparov, die naar eigen zeggen voor democratie in Rusland strijdt, zich verenigde met het NBP, een partij die een combinatie van stalinisme en nazisme nastreeft, sterk anti-semitisch is, en streeft naar een groot Russisch imperium dat Europa met geweld gaat inlijven, zette dat zijn acties voor 'vrijheid en democratie' in Rusland in een geheel ander licht.

Lees ook d'Hamecourt: Kasparov onverzettelijk en Russia's Fifth Column van Justin Raimundo.

Ben benieuwd of de samenwerking met Limonov ook ter sprake komt in de documentaire. En Kasparov's lidmaatschap van van de toezichthoudende raad National Security Advisory Council van het Amerikaanse Center for Security Policy.

herman zei

Kasparov dient alleen als schaker serieus genomen te worden.
Het blijft merkwaardig dat een politieke schurk/opportunist zulke mooie partijen heeft gespeeld, maar daar zullen we mee moeten zien te leven.

stan zei

Maar dan nog: 'Voor u is Rusland business. Voor mij is het leven.' een van de eerste dingen die ik werkelijk leerde in de journalistiek was dat men boeven met boeven vangt, en dat de journalist ingeklemd zit tussen belangen. iemand hoeft niet te deugen om toch de werkelijkheid te kunnen laten zien. sterker nog: meestal deugen de mensen die je inzicht kunnen verschaffen niet, zelf hebben ze maar al te vaak boter op hun hoofd. juist daardoor weten ze hoe de werkelijkheid in elkaar zit. het maakt de opmerking 'voor u is rusland business. voor mij is het leven,' niet minder waar, maar juist waardevoller.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...