Abu-Pessoptimist bericht:
'Israel gaat 851 nieuwe huizen bouwen in bezet gebied en 13 'outposts' legaliseren
Ulpana |
Update: Om de een of andere reden haalt dit nieuws de media niet zo. Blijkbaar is iedereen gefocust op het feit dat Netanyahu ervoor gezorgd heeft dat een wet die een uitspraak van het hooggerechtshof zou overrrulen, die het nodig maakte vijf huizen te evacueren.
Wat iedereen over het hoofd lijkt te zien, is dat Netanyahu daarna - duidelijker dan ooit - kenbaar maakte dat iedereen die denkt dat het de twee-statenoplossing misschien nog haalbaar zou kunnen zijn, en dat het nederzettingenprogramma een slecht idee is voor vredeskansen op het dak kan gaan zitten. Hij liet een klein visje schieten en haalde vervolgens een grotere buit binnen. Ik zou zeggen, lees verder:
De Israelische regering van premier Benyamin Netanyahu heeft besloten 851 nieuwe woningen te gaan bouwen in denederzettingen. Afgezien daarvan wil de regering ook 13 zogenaamde 'outposts' gaan erkennen. Outposts zijn nederzettingen die niet alleen illegaal zijn onder internationaal recht maar ook onder het Israelische recht. De erkenning komt dus de jure neer op het stichten van 13 nieuwe nederzettingen.
Deze ontwikkelingen volgen op een stemming woensdag in de Knesset, het parlement, waarbij met 69-22 stemmen een wet werd verworpen waarbij de Ulpana-wijk in de nederzetting Beit El alsnog gelegaliseerd zou worden. Deze wijk is gebouwd op land waarvan de Israelische rechter heeft bepaald dat het privé-land van een Palestijn is. Het Israelische hooggerechtshof had daarom evacuatie van een vijftal huizen en teruggave van het land bevolen. De nu weggestemde wet, die in de wandeling al de 'landroof-wet' werd genoemd, zou de diefstal van Palestijnse privé grond legaliseren als de eigenaar niet binnen vier jaar bezwaar had aan getekend. Het besluit van het hooggerechtshof zou daarmee wet terugwerkende kracht worden ontkracht, zodat Ulpana zou kunenn blijven (evenals een aantal andere 'illegale' voorposten waarvan het bezit van de grond ter discussie staat). Premier Netanyahu had de wet sterk ontraden en zijn ministers opdracht gegeven tegen te stemmen, omdat, zoasl hij zei, ingaan tegen een besluit van het hooggerechtshof het nederzettingenproject in zijn geheel in discrediet zou brengen. Op een persconferentie zei Netanyahu: "Relocating homes isn't a step the government is happy to take. But the court decided as it did, and we respect the court's decisions. Israel is a democratic country, and obedience to the law is an important element of our ability to live in freedom. As prime minister, I'm committed to upholding the law, and I'm also committed to upholding settlements. There's no contradiction between the two."
Het besluit van Netanyahu om zich aan de uitspraak van het hooggerechtshof te houden en de vijf huizen in Ulpana af te breken, had nogal wat beroering veroorzaakt in de gelederen van de Likud en andere rechtse partijen. Onder meer waren er demonstraties van boze kolonisten in Jeruzalem bij de Knesset. Met het bedoeling de kolonisten en hun supporters tevreden te stellen, besloot Netanyahu, daarom tot de volgende stappen, nadat hij eerder al had verklaard dat hij voor elk huis dat moet worden afgebroken er tien nieuwe zou laten bouwen:
1) De huizen in Uplana die moeten worden afgebroken (vijf in totaal, met 30 bewoners) worden integraal opnieuw opgebouwd op een stuk land dat het leger vlakbij Beit El in 1970 had geconfisqueerd.
2) De nederzetting Beit El wordt uitgebreid met 300 nieuwe woningen.
3) Afgezien van de 300 huizen voor Beit El komen er ook onmiddellijk tenders voor de bouw van nog eens 551 nieuwe woningen in andere nederzettingen. Van deze 551 zullen er 117 worden gebouwd in de nederzetting Ariël, 92 in Ma'aleh Adumim en 114 in Efrat. Nog eens 84 komen er in Kiryat Arba bij Hebron, en 144 in Adam.
Protest-tent van kolonisten in Jeruzalem |
4) De verantwoordelijkheid voor de bouw en/of uitbreiding van nederzettingen wordt afgenomen van de minister van Defensie die daarvoor tot nu toe als enige het laatste woord over had. In plaats daarvan gaat de beslissingsbevoegdheid naar een ministerieel comité waarfan de premier de voorzitter is.
5) Netanyahu kwam met het hoofd van het openbare ministerie, Yehuda Weinstein, overeen dat er een juridisch mechanisme zal worden uitgedacht om kolonisten in het vervolg te vrijwaren van juridische stappen van Palestijnen die claimen dat het land waarop nederzettingen zijn gebouwd van hun is. De vergadering van Netanyahu met Weinstein en andere werknemers van het openbaar ministerie vond dinsdagavond plaats en duurde volgens Haaretz tot in de kleine uurtjes van woensdag. Bijzonderheden werden niet bekendgemaakt.
6) En tenslotte, als klap op de vuurpijl, besloot de Israelische regering dat het 13 'outposts' gaat legaliseren. Van vijf andere outposts is dat niet mogelijk, omdat ze - ook volgens de criteria die Israel in dit geval hanteert - gebouwd zijn op privé-land van Palestijnen. Maar van de 13 die de regering op het oog heeft is dat niet het geval. Deze stap is een duidelijk antwoord van Netanyahu aan het adres van Vrede Nu en ander organisaties die bij het hooggerechtshof petities hebben ingediend (of helpen indienen) en daarmee uitspraken van het hof aanhangig hebben gemaakt als in het geval van Ulpana en van de voorpost Migron (die voor1 augustus moet zijn ontruimd).
Een voetnoot bij dit alles is dat minister Rosenthal van buitenlandse zaken intussen in Israel is aangekomen, onder meer om met zijn collega minister Lieberman en met Netanyahu te praten over 'het vredesproces'. De lieverd gelooft namelijk nog steeds, als ''en van de weinigen ter wereld, dat er van zoiets sprake is. Wat zou hij nu zeggen, na deze besluiten van de Israelische regering? Misschien wel zoiets heftigs als: 'dit is niet bevordelijk voor het vredesproces'?? Waarbij hij dan ernstig en een beetje streng zou kijken? Nou nee hoor, dat deed Rosenthal niet. Hij zei dat hij meer wil gaan samenwerken met Israel.'
Waarom 'dit nieuws de media niet zo [haalt]' lijkt mij als journalist die al vele jaren het Midden Oosten van nabij volgt niet zo moeilijk te beantwoorden. Het antwoord is kort maar krachtig: omdat het niet in de context van de officiele versie van de werkelijkheid past zoals de commerciele massamedia die propageren. Hier is uitgebreid en gedocumenteerd over geschreven. De vraag lijkt me dus overbodig. Nu ik toch Tocqueville regelmatig citeer. Hier is zijn visie: 'Een krant is een raadgever die men niet elders hoeft te gaan zoeken, maar die zichzelf aanbiedt en die u elke dag in het kort vertelt over de gemeenschappelijke zaak, zonder u in uw privezaken te storen... zouden er geen kranten zijn, dan zou er bijna geen gemeenschappelijk handelen zijn.' Dankzij internet hebben de kranten goddank niet langer meer het monopolie op de berichtgeving, maar helaas kijkt de meerderheid naar de televisie om 'geinformeerd' te worden. En daar geldt alom het adagium dat zo enthousiast is verwoord door tv-journalist Chris Kijne toen hij schreef:
'had u tot voor kort gedacht dat een minister van Financien er mee weg zou komen wanneer hij tegen de Kamer zei: "Nee, natuurlijk heb ik u vorige week, toen ik op het punt stond de grootste ingreep in de economie te doen die een minister van financien ooit heeft gedaan, niet de waarheid verteld. En als ik volgende week een nog grotere ingreep ga doen, vertel ik het u weer niet.'' Is toch gebeurd. Gaat over democratie. En het vreemdste is: we vinden allemaal nog dat Bos gelijk heeft ook. Voor ons journalisten was het natuurlijk niet nieuw dat Wouter Bos ons niet altijd de waarheid vertelde. Wel is het nieuw dat ik op dit moment even niet meer weet of ik wel even hard als vroeger mijn best moet doen om hem die waarheid te laten vertellen. Of er inderdaad niet even een hoger belang is dan "de waarheid, niets dan de waarheid."'
Interessant is dat Tocqueville al rond 1840 besefte hoe de moderne mens zou worden. 'Hoe gelijker de standen worden, hoe minder sterk de mensen individueel zijn, des te gemakkelijker laten zij zich meeslepen door de massa en des te moeilijker houden zij als enigen vast aan een opvatting die door die massa is verlaten.'
Sonja heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Israel as a Rogue State 353" achtergelaten:
In Elsevier stond er iets over:
"Dat de regering-Netanyahu tijdens het Nederlandse bezoek de bouw van enkele honderden nieuwe huizen in vermeend Palestijns gebied goedkeurde, is volgens Rosenthal geen belediging van de Nederlands-Israëlische vriendschap."
"http://www.elsevier.nl/web/
Elsevier bericht:
'Rosenthal: Nederland wil Israël-bashing voorkomen
donderdag 7 juni 2012 12:23
De Israëlische regering heeft waardering voor de inspanningen van Den Haag om verbale aanvallen op Israël te voorkomen. 'En dit zou ook van Palestijnse zijde moeten worden gewaardeerd, omdat het niet bevorderlijk is voor het vredesproces.'
Rosenthal (r) en Netanyahu tijdens een eerdere ontmoeting in Nederland
Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei dit donderdag na afloop van een ontmoeting met de Israëlische premierBenjamin Netanyahu. Hij doelde op 'Israël-bashing' in het buitenland, vooral binnen de Verenigde Naties.
Rosenthal en demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen(CDA) zijn in Israël om de 'vriendschaps- en economische banden te intensiveren'.
Erkenning
Minister Rosenthal benadrukte dat unilaterale stappen van beide partijen in de ogen van de Nederlandse regering 'niet bevorderlijk' zijn voor het vredesproces. Hij doelde op deaanvraag van erkenning van een Palestijnse staat bij de Verenigde Naties door de Palestijnen en hetnederzettingenbeleid van de Israëlische regering.
Dat de regering-Netanyahu tijdens het Nederlandse bezoek de bouw van enkele honderden nieuwe huizen in vermeend Palestijns gebied goedkeurde, is volgens Rosenthal geen belediging van de Nederlands-Israëlische vriendschap.
De Knesset, het parlement van Israël, kan voor zijn agenda moeilijk rekening houden met een buitenlands bezoek, aldus de VVD-bewindsman. 'Ik neem er kennis van.'
Syrië
Andere gespreksonderwerpen van Rosenthal en Netanyahu waren Iran en Syrië. Wat dit laatste betreft, herhaalde Rosenthal dat de Nederlandse regering de aanwezigheid van president Bashar al-Assad als 'belangrijkste obstakel' ziet voor een oplossing.
Hij zou moeten plaatsmaken, zodat anderen in de gelegenheid worden gesteld tot een politieke oplossing. Een militaire oplossing vanuit het buitenland is volgens de demissionaire minister 'volstrekt niet aan de orde'.
Door Robbert de Witt in Israël
Ik citeer Elsevier: 'vermeend Palestijns gebied.' Vermeend? Volgens het internationaal recht, de wereldgemeenschap zoals verzameld in de Verenigde Naties, en volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het hoogste rechtscollege ter wereld is de Westbank Palestijns grondgebied. Met andere woorden: Elsevier bedrijft hier propaganda, en praat daarmee terrorisme goed. Robbert de Witt gedraagt zich als een pleitbezorger van terrorisme. Wie is deze knaap?ROBBERT DE WITT
Robbert de Witt (1978) is sinds februari 2009 chef van de redactie buitenland.
De Witt begon in september 2006 bij de webredactie van Elsevier.
Daarvoor studeerde hij Contemporaine Geschiedenis aan de Rijks Universiteit Groningen. Tijdens zijn studie was hij onder meer redacteur bij het Historisch Tijdschrift Groniek. Ook werkte hij mee aan het 'Interbellum- project' van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).
LinkedIn: Robbert de Witt
1 opmerking:
In Elsevier stond er iets over:
"Dat de regering-Netanyahu tijdens het Nederlandse bezoek de bouw van enkele honderden nieuwe huizen in vermeend Palestijns gebied goedkeurde, is volgens Rosenthal geen belediging van de Nederlands-Israëlische vriendschap."
"http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/340734/Rosenthal-Nederland-wil-Israelbashing-voorkomen.htm
Een reactie posten