woensdag 6 juni 2012

De NRC van Derk Sauer


De NRC berichtte:

'Panetta: VS blijven nadrukkelijk aanwezig in Vietnam

De Verenigde Staten blijven nadrukkelijk aanwezig in de Vietnamregio en zullen bondgenoten helpen om hun maritieme rechten te beschermen. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta vandaag tijdens een bezoek aan Cam Ranh,  waar ooit een grote Amerikaanse basis was.
De Zuid-Chinese Zee, een maritiem gebied waar zes landen een deel van claimen, is geopolitiek van groot belang voor de Amerikanen. Het is één van de drukst bevaren zeeroutes in de wereld.'
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/03/panetta-vs-blijven-nadrukkelijk-aanwezig-in-vietnam/


Omdat de Zuid Chinese Zee druk bevaren wordt, is evenwel geen reden voor de Amerikanen om onmiddellijk 'nadrukkelijk aanwezig' te zijn (dus met veel oorlogsmaterieel) in een regio waar de Amerikaanse strijdkrachten drie decennia geleden bijna 3,5 miljoen Zuidoost Aziaten hebben uitgemoord, omdat Washington in het kader van de dominotheorie meende dat het daar in dat gebied 'nadrukkelijk aanwezig' diende te zijn. De NRC-redactie zou eens de recente geschiedenis moeten bestuderen. Anders blijft hun berichtgeving zo propagandistisch. 


En omdat de NRC berichtgeving op zijn minst tendentieus was en de krant van Derk Sauer bewust informatie achterhield, stuurde ik de opinieredactie de informatie met een bredere context uit de New York Times, waaruit de NRC normaal gesproken veel informatie klakkeloos overneemt. Maar omdat de krant zich kennelijk betrapt voelt kreeg ik vanochtend dit bericht van de krant: 'Wij verzoeken u het e-mailadres opinie@nrc.nl te verwijderen uit uw mailinglijst voor persberichten.'


Leest u de berichtgeving in de NRC over dit onderwerp en vergelijkt u dat eens met de wijze van berichtgeving op mijn weblog onder de kop The Next World War.


Bij deze: beste opiniemakers van de NRC. U bent uit mijn lijstje geschrapt. Lees dit nog eens jongelui zodra jullie braaf napraten dat de VS elders in de wereld 'nadrukkelijk aanwezig' dient te zijn:


'In 1995 schreef de Robert McNamara dat als gevolg van het Vietnam-beleid van "de regeringen Kennedy, Johnson en Nixon… verschrikkelijk leed" hadden toegebracht aan miljoenen mensen, omdat "wij de macht onderschatten van het nationalisme teneinde een volk te motiveren… om te vechten en te sterven voor hun overtuigingen en waarden- en we blijven dat vandaag de dag nog steeds doen in vele delen van de wereld," terwijl "wij niet het door God gegeven recht hebben om elke natie naar ons eigen beeld te scheppen." McNamara wees erop dat de "defensie uitgaven [in de VS] tijdens het fiscale jaar 1993 in totaal 291 miljard dollar bedroegen –25 procent meer… dan in 1980." Eenkwart meer, ondanks het feit dat de Koude Oorlog voorbij was, hetgeen aantoont dat de Sovjet Unie niet de oorzaak maar de aanleiding was van de militarisering van Amerika. "De VS spendeert bijna evenveel voor nationale veiligheid als de rest van de wereld tezamen." Volgens hem zijn tijdens de Vietnam-oorlog 3,4 miljoen Zuidoost Aziaten om het leven gekomen, onder wie talloze burgers van Laos, het zwaarst gebombardeerde land in de geschiedenis der mensheid als we uitgaan van het aantal inwoners. Eenkwart van de bevolking vluchtte naar grotten in de bergen om aan het bruut geweld te ontkomen. De Amerikaanse luchtmacht gooide twee keer zoveel bommen op Laos dan destijds op Nazi-Duitsland, tien jaar lang elke 9 minuten een clusterbom. Omdat –volgens "USA TODAY," tien tot dertig procent van deze tegen mensen gerichte, in kleine fragmenten uiteenspattende bommen, niet explodeerde, komen tot op de dag van vandaag nog steeds Laotianen om het leven, de meerderheid van hen spelende kinderen. Ook Cambodja leed onder het Amerikaans terrorisme, een ander woord is er niet voor, tenminste als we de definitie hanteren zoals afgedrukt in het Amerikaanse Leger Handboek, waarbij terrorisme omschreven wordt als "het bewust geplande gebruik van geweld of dreiging van geweld om doelen te bereiken die politiek, religieus, of ideologisch van aard zijn." Meer dan 600.000 Cambodjanen kwamen om bij Amerikaanse bombardementen en door de totale verwoesting van landbouwgronden werden de overlevenden geconfronteerd met een massale hongersnood.'



Amerikaanse marinier met resten van een Vietnamees, in de tijd dat de VS 'nadrukkelijk aanwezig' wilde zijn in de regio van de Zuid Chinese Zee, net als nu weer.






Geen opmerkingen: