dinsdag 26 maart 2013

Movies That Matter 3




Katja Schuurman in Playboy

Als volgt kondigt Movies That Matter een portret van Wikileaks' Julian Assange aan: 

WIKILEAKS: SECRETS AND LIES
Patrick Forbes
Uniek portret van de controversiële Wikileaks-oprichter Julian Assange en de opkomst en ondergang van het grootste klokkenluidersplatform uit de moderne geschiedenis.
Aan de hand van interviews met direct betrokkenen reconstrueert regisseur Patrick Forbes hoe de Wikileaks-website, aanvankelijk opgericht als een portaal voor het ontsluiten van geheime politieke en diplomatieke informatie, langzaam is veranderd in een slechts naar zichzelf verwijzend medium. Van de onthulling van talloze geheime militaire documenten door de ontevreden Amerikaanse soldaat Bradley Manning tot aan de opmerkelijke Zweedse verkrachtingsrechtszaak tegen Assange, belicht de film de omstreden Wikileaks-geschiedenis. Deze kende behalve winnaars ook verliezers; niet in de laatste plaats klokkenluider Manning, die al geruime tijd gevangen wordt gehouden in afwachting van zijn proces.


Veel adjectieven en kwalificaties om vooral toch duidelijk te maken dat we hier met iemand te maken hebben waar een luchtje aan zit, 'controversiele' en 'omstreden.' Als journalist en auteur kan ik stellen dat Assange meer voor de westerse journalistiek heeft gedaan in de afgelopen dertig jaar dan wie dan ook in de zogenaamde 'vrije pers' door wie zoveel propaganda wordt gemaakt via 'conspiracy of silence' en het schaamteloos prijzen van onze leiders. Zeker de Nederlandse pers wordt gekenmerkt door intellectuele corruptie zoals ik op deze weblog keer op keer probeer aan te tonen. Maar aangezien er geen werkelijke mediakritiek in Nederland bestaat hoeven mijn coillega's nooit serieus in te gaan op gefundeerde kritiek. 

Desondanks blijft de vraag waarom Movies That Matter Katja Schuurman heeft gevraagd om 'Katja Schuurman'  te vragen 'regisseur Patrick Forbes over dilemma's die zijn film oproept' te interviewen. Behalve door een aantrekkelijk gezicht en lichaam ken ik dit filmsterretje niet als iemand die ‘movies that matter’ maakt. Kennelijk kennen de medewerkers van Movies That Matter geen Nederlandse vrouwen die iets tussen hun oren hebben. Wat zou hun bewogen hebben om Schuurman te vragen? Willen ze zo veel mogelijk mannen trekken die op haar uiterlijk vallen? Maar dan valt toch een deel van de mannen af die voor de inhoud zouden zijn gekomen en niet voor de vorm. En behalve de relatief kleine groep lesbiennes vallen ook de andere vrouwen als potentiele bezoekers af. Ze is een bekende Nederlander, dat is waar, maar dat is bij ontwikkelde mensen alleen maar een reden om niet te gaan, aangezien die talentloze luitjes al elke dag op televisie begluurd kunnen worden. Ze zijn niet van de buis af te meppen. De keuze van Schuurman illustreert het beeld dat Movies That Matter heeft van haar publiek. Ik ben niet gegaan omdat ik niks verwachtte van Schuurman. Wat bezielt die organisatie toch? Wat bezielt Nederland dat niets meer georganiseerd kan worden zonder diezelfde uitgemolken brigade van bekende Nederlanders die nooit iets controversieels te berde brengt, men kijkt wel uit, dat kost hun geld. Ze zijn ook nooit ‘omstreden,’ om de simpele reden dat ze daar te stupide voor zijn. Moest Katja Schuurman erbij omdat de film ook op de onderbuik inspeelt vanwege de ‘verkrachtingszaak tegen Assange,’  en bij veel doorsnee mannen de antenne omhoog gaat zodra ze aan Katja Schuurman denken? Maar juist dat soort publiek is niet geinteresseerd in Wikileaks. Die mannen beseffen allang dat ze niets in de melk te brokkelen hebben, dat ze geflest worden door de macht van vooral het grote geld. Daar hebben ze Movies That Matter niet voor nodig. Wikileaks is te belangrijk onderwerp voor lichtgewichten. Even wat feiten:



De V.S. beging tal van gruwelijkheden tegen gewone burgers in Irak en Afghanistan toonden ondermeer WikiLeaks-lekken aan.


could become as important a journalistic tool
as the Freedom of Information Act.

aldus Time Magazine over Wikileaks



Disclosed documents are classified, censored or otherwise opaque to the public record. We rely on readers
to alert their communities and press to the revelations here. Go to it!

Catalyzed Reportage (more: news, blogs, twitter)
      Counterinsurgency
      A royal offence
      Bank Julius Bär

1 opmerking:

AdR zei

Ik vraag mij af of mijn vriendin schilderes Linda Groen een zaak heeft tegen die softporno rond Katja Schuurman, het doet mij denken aan haar schilderij Zeeuws Meisje (scrollen naar 2011 - het schilderij is zelf dertien jaar oud).

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...