Professor Peter Kavelaars. Witte Boorden Crimineel?
Zo kraakhelder als het VPRO Tegenlicht-programma was over belastingontduiking door de multinationals, zo verhullend was het suggestieve verhaal van de Nederlandse hoogleraar Fiscale Economie, Peter Kavelaars, in een aflevering van het babbelprogramma van Pauw en Witteman, dat als volgt werd aangekondigd:
Het stellen van de vraag 'is Nederland een belastingparadijs' was op zich al verhullend, aangezien het antwoord
domweg JA is. Daar hoeft helemaal niet over gedebatteerd te worden. De feiten spreken voor zich.
Wanneer grote buitenlandse concerns jaarlijks 10.000 miljard door Nederland laten stromen, 20 keer de omvang van
de Nederlandse economie, om te voorkomen dat ze in hun eigen land de normale belastingtarieven
moeten betalen, dan heeft het geen enkele zin om een hoogleraar als Peter Kavelaars uit te nodigen, een belastingadviseur die zelf
goud verdient aan het adviseren van belastingontduikende multinationals, want dan zegt deze man natuurlijk dat
'Nederland zeker geen belastingparadijs is.'
Ik bedoel: als je een boef vraagt of hij door de mazen van de wet glipt, zegt hij natuurlijk dat er geen mazen zijn.
Een echte journalist nodigt zo iemand dan ook niet uit om er eens vrolijk op los te babbelen. Maar goed,
dankzij de inspanningen van types als Peter Kavelaars lopen ontwikkelingslanden naar schatting 125 miljard
mis die anders als belastinggeld naar onderwijs, gezondheidszorg, volkshuisvesting, infrastructurele projecten etc. zou
zijn gegaan. Maar boeven hebben nooit mededogen met hun slachtoffers en daarom had men Kavelaars niet
hoeven uit te nodigen. Ik vroeg me onmiddellijk af wie nu eigenlijk Peter Kavelaars tot hoogleraar heeft benoemd.
Ik bedoel: wie laat iemand die zo weinig maatschappelijk fatsoen bezit los op studenten? Eerst aan de
Universiteit van Leiden en nu aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, een ander conservatief bolwerk waar
hij zijn studenten als een volleerde insluiper leert hoe ze via brievenbusfirma's in een fractie van een seconde door de mazen van de wet kunnen glippen en de rijken nog rijker kan maken ten koste van de gemeenschap. Via deze mazen loopt alleen al Europa jaarlijks naar schatting 100 miljard mis.
Enfin, GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver maakte duidelijk met wat voor iemand hij aan tafel zat.
|
4 opmerkingen:
De klanten van Deloitte's accountants zijn hoofdzakelijk grote bedrijven en multinationals. Het is een griezelige octopus met armen in de ministeries, de regering, de Tweede Kamer en de EU en Europees parlement. Zij brengen gevraagd en ongevraagd adviezen uit. Lees bijv. deze pdf waarin hun Europese lobby uit de doeken wordt gedaan - en huiver. Met Jaap de Hoop Scheffer.
Pikant detail: o.a. GroenLinks en de SP laten hun jaaropgaven door Deloitte opstellen.
De discussie ligt veel genuanceerder dan bij P&W uit de verf kwam en uit de reacties blijkt. Zeker zijn er fiscale ‘sluiproutes’ voor multinationals waar je ethische vragen bij kunt stellen, maar dat hebben we met z’n allen jarenlang toegestaan en NL is zeker niet het enige ‘nette’ land waarin dit kan. Ook landen als Luxemburg, België, Amerika en Engeland staan al jaren soortgelijke praktijken toe. Je kunt het multinanationals net zo kwalijk nemen dat zij gebruik maken van die mogelijkheden als keurige Nederlanders met een eigen huis in een Vinex wijk die hypotheekrente aftrekken. Het enige verschil is dat multinationals veel meer mogelijkheden hebben omdat belastingsystemen niet op elkaar zijn afgestemd. Dit maakt de mogelijkheden tot belastingbesparing voor hen nagenoeg onbeperkt. Nederland kan hier in zijn uppie niets tegen doen. Je kunt dit probleem alleen in internationaal verband oplossen. Als Nederland zelf allerlei maatregen zou nemen, zou dit vermoedelijk een middel zijn dat erger is dan de kwaal. We moeten dus heel voorzichtig zijn hiermee. En dat is denk ik het geluid dat Peter Kavelaars heeft willen laten horen.
kijk en dat had de werknemer van deloitte's publieklijk duidelijk moeten maken. zijn medewerking aan een bedrijf dat mazen in de wet moet vinden voor de grote concerns is verwerpelijk vanuit het oogpunt van burgerlijk fatsoen. en dat de man ook nog eens hoogleraar is, is tekenend voor de samenleving waarin wij zijn terecht gekomen. ik neem het multinationals wel degelijk kwalijk dat ze de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen kapot maken. dat hiertegen internationaal niets wordt ondernomen zegt alles over onze corrupte politici. peter kavelaars vult zijn zakken heel onvoorzichtig, dat is het geluid dat ik heb willen laten horen.
Nu, drie jaar later, voert de NOS hem op met "Parlementaire mini-enquête niet zinvol in affaire Panama Papers". Binnen 24 uur (!) na bekendmaking mini-enquete.
Een reactie posten