vrijdag 29 maart 2013

Samson de PVDA Populist

Dat is  brutaal. De PVDA die al jaren meewerkt aan belastingvoordelen voor multinationals, ook onder Wim Kok en Wouter Bos als minister, doet alsof het daar nu tegen is:


Samsom belooft einde brievenbusfirma's

PvdA-leider in College Tour: Zulke situaties hebben geleid tot de crisis in Cyprus … 'Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken'

PvdA-leider Samsom vindt dat Nederland niet meer moet meewerken aan brievenbusfirma's. De 'offshore-economie' wordt met name gebruikt door grote multinationals. Ze hebben speciale afspraken gemaakt met de belastingdienst waardoor ze voor een heel gunstig bedrag, soms zelf nul euro, belasting moeten betalen.
In College Tour vergelijkt Samsom de brievenbusfirma's op de Amsterdamse Zuidas met de situatie die heeft geleid tot de crisis op Cyprus. 
"Ik vind het een slecht idee dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niets doen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken", zegt hij in het tv-programma dat morgen wordt uitgezonden.
Tegenlicht zond afgelopen maandag de documentaire 'De tax free tour' uit. Wat ooit begon als een manier om het betalen van dubbele belasting te voorkomen, want tweemaal dezelfde belasting betalen in twee verschillende landen is wat veel van het goede, is inmiddels uitgegroeid tot een vernuftige industrie om winstbelasting en andere verplichte afdrachten zo laag mogelijk te krijgen. Zo ontstond de zogenoemde "offshore-economie"; een parallel universum waarin omvangrijke kapitaalstromen met de snelheid van het licht de wereld overgaan.
Bekijk de Tegenlicht uitzending over dit onderwerp terug op Joop: Belasting betalen? Wel nee!

Beste collega's: laat allereerst de heer Samson uitleggen waarom hij nu pas in actie lijkt te komen. Prik de hypocrisie door! Daar was vroeger de journalistiek voor. En waarom hebben mijn collega's van de mainstream pers nooit eerder aan dit onderwerp structurele aandacht besteed?

1 opmerking:

Sonja zei

Emile Roemer stelde nog geen jaar geleden dat landen in de problemen, zoals Cyprus, ook door de ECB zouden moeten worden gered. Toen de SP nog tegen de EU was, was de ECB de dictator van de neoliberale elite. “Als we ons nu niet laten horen zullen we straks niets meer te zeggen hebben,” schreef Jan Marijnissen in 1997. Tegenwoordig geeft de SP de ECB carte blanche.

Hoewel de SP grossiert in verontwaardiging over belastingparadijzen (Ronald van Raak), en het landen als Roemenië niet in de EU wil omdat ze te corrupt zijn, had het tot op deze maand nog nooit gehoord van Cyprus als belastingparadijs, met witwassende banken. Ook niet toen Cyprus in 2004 toetrad tot de EU.